Welcome, Guest. Please login or register.
Sign in with Facebook Sign in with Twitter Sign in with Google Sign in with Linkedin Sign in with Microsoft

Hello! Welcome to the Ford and Volkswagen MPV / SUV Forums.
Dedicated forums for the Ford Galaxy, S-Max, C-Max, B-Max and Kuga.
User groups for the SEAT Alhambra, Volkswagen Sharan, Touran, Tiguan and Touareg!

Owners Forums for Ford and Volkswagen MPVs / SUVs

Ford Galaxy S-Max C-Max B-Max Tourneo Connect / Volkswagen Sharan Touran Tiguan Touareg Caravelle / SEAT Alhambra Alteca 

 Mk1 and Mk2 VW Sharan  Mk1 and Mk2 Ford Galaxy  Mk1 and Mk2 SEAT Alhambra  Ford C-Max B-Max  VW Tiguan  VW Touran  Mk3 Ford Galaxy  Mk3 VW Sharan  Mk3 SEAT Alhambra  VW T4 T5 Caravelle Transporter  Ford Tourneo Connect  VW Touareg

Advertisement:


Recent Forum Topics:

Google Translate:

Ford Galaxy / VW Sharan / SEAT Alhambra Forum:

Author Topic: Battery failed(new) and alternator not charging battery(Altern Workshop fault  (Read 3479 times)

Offline cheekyyumyum

  • *
  • Posts: 2
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 05 TDI 115 ZETEC
 :'(
Hi guys! i have a 2005 Galaxy 1.9tdi 115hp Zetec. auto
Just had an alternator workshop fault on my display then battrey light came on permanantly... car gear changed with jerking .then car died ...no battery power!!!
went to an auto electrician checked the battery only showing 6v?? stated needs a new alternator as current one not charging me battery..hokey cokey got me machanic to fit new 120 amp alternator, started up, battery (is only one month old cost £80 a Platinum heavy duty one) only showing 12.4 v...put on headlights , revved the engine abit to check if alt is now charging the battery, down to only 12v...arghhhhhhh!

my mechanic is fairly exerienced and he thinks there is something shorting inthe car which is causing battery to lose charge and alternator not fully charging battery...am at my wits end

Any help greatly appreciated guys!!!

Offline Chrispb

  • Mindsaysyesbodysaysnono
  • *
  • Posts: 2755
  • Thanked: 72
  • Model: Galaxy Mk2 Auto
  • Spec: 52reg TDI 115 Ghia
  • First Name: Chris
  • Region: South East
  • Country: United Kingdom
Hello Cheeky  welcome5

Firstly look at the condition of the primary fuse box in front of the battery, if there's signs of melting and overheating of the two large cables nearest the battery this is where the fault lies.
come back when you've had a look.
2009 Kia Sedona GS In Black 2.9CRDI 183PS. 5 Speed Manual WAV.
2003 MK2 Galaxy Ghia In Solid Black 1.9 TDI 115PS. 5 Speed Automatic.

Upgraded Eberspächer booster heater  to independent heating with 7 day timer.

With VCDS lite (full version) need a code clearing or want to scan for faults in the north kent area, PM me.
All for a pint of Strongbow.

The FordMPV.com Forum - The free forum for questions and answers relating to the Ford Galaxy, S-Max and C-Max

Offline dlawrence225

  • *
  • Posts: 1
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 1.9 TDi
Hi All,

I had this same problem and turned out to be the alternator pully and not the alternator

 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Latest
32 Replies
19199 Views
Latest January 29, 2015, 09:11:44 PM
by bigdave982
4 Replies
6143 Views
Latest December 16, 2012, 10:10:42 PM
by brummygit
16 Replies
5342 Views
Latest January 26, 2013, 05:48:17 PM
by Chrispb
0 Replies
4284 Views
Latest July 22, 2013, 02:07:51 PM
by Mirez
26 Replies
6833 Views
Latest April 14, 2014, 11:12:53 AM
by Chrispb
8 Replies
4343 Views
Latest December 30, 2015, 12:05:45 PM
by sonyps23

Advertisement: