Advert:


Recent Forum Topics:

Google Translate:

Ford Galaxy / VW Sharan / SEAT Alhambra Forum:

Owners Forums for Ford and Volkswagen MPVs / SUVs

Ford Galaxy S-Max C-Max B-Max Tourneo Connect / Volkswagen Sharan Touran Tiguan Touareg Caravelle / SEAT Alhambra Alteca?

Mk1 and Mk2 VW Sharan Mk1 and Mk2 Ford Galaxy Mk1 and Mk2 SEAT AlhambraFord C-Max B-MaxVW Tiguan VW Touran Mk3 Ford GalaxyMk3 VW SharanMk3 SEAT AlhambraVW T4 T5 Caravelle TransporterFord Tourneo Connect VW Touareg

Author Topic: 07 VW Sharan 115 PD - No Heating at all  (Read 4552 times)

Offline seat_lion

  • Default User Group
  • New Users
  • *
  • Posts: 4
  • Thanked: 0
  • Model: Sharan Mk2
  • Spec: 07 TDi 115
  • Region: Scotland
07 VW Sharan 115 PD - No Heating at all
« on: January 28, 2015, 09:06:16 pm »
Hi Guys

Wonder if you guys might be able to help me I have a 2007 VW Sharan 1.9 TDI 115 PD that has no heating whatsoever front or rear.

Background to the car:
Aux Heater works fine - no fault codes
New Thermostat and coolant
Heating in rear worked but stopped working few weeks prior to Thermostat change and Coolant change
Engine heats up as normal but no change to internal temperature

I am at a bit of a loss on what could be wrong, there is no coolant loss and return pipe is clear I have ordered a new front heater matrix and flap control motor as I am at a bit of a loss what else could be wrong

Offline Mirez

  • Pondering the next mod...
  • Webmaster
  • Accredited Users
  • *
  • Posts: 3774
  • Thanked: 179
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 03 115PS Ghia
  • First Name: Mark
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: 07 VW Sharan 115 PD - No Heating at all
« Reply #1 on: January 28, 2015, 09:16:38 pm »
Ouch, especially this time of year in Scotland!

Quite a list of Q's to help diagnose this please:

How did it come about? Working ok and gradual decline or just no heat one day?
Blower fans running?
Aux Coolant pump running?
Climate panel flashing? (assuming its climate and not manual)
Needle at 90 and not moving when warmed up?
How long to warm up?


03 Ford Galaxy 1.9 TDI 115 Ghia in Spruce Green Metallic
With cream leather interior, Full Bodykit, Remapped at 145bhp, Lowered on 18's
08 Ford Transit 2.2 TDI 115 in Frozen White
With retrofitted everything except another slidey door! :)

LAUNCH X431 Pad PRO - Scanning & Coding for all makes and models done in Wiltshire in exchange for winegums! :)

Offline seat_lion

  • Default User Group
  • New Users
  • *
  • Posts: 4
  • Thanked: 0
  • Model: Sharan Mk2
  • Spec: 07 TDi 115
  • Region: Scotland
Re: 07 VW Sharan 115 PD - No Heating at all
« Reply #2 on: January 28, 2015, 09:28:36 pm »
Yeah terrible weather for it

Front was a gradual decline that's not worked for a while but rear worked then just stopped one day.

Blower runs perfect

Not sure will need to check the Aux coolant pump

Climate is flashing checked the codes and gave a Code pointing at Speedo G22 but this didn't make much sense sorry forget the exact code

Need reaches 90 and stays there and warms up in about 20 mins

Offline insanitybeard

  • Greetings from Mr Chick!
  • Global Moderator
  • Accredited Users
  • *
  • Posts: 2453
  • Thanked: 74
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: '54 130ps TDI Ghia
  • First Name: Paul
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: 07 VW Sharan 115 PD - No Heating at all
« Reply #3 on: January 28, 2015, 09:32:35 pm »
Is the primary water pump definitely ok and working correctly, i.e, impeller not loose on the shaft? If it's a fault with a matrix or motor flap it seems odd both front and rear heating isn't working, unless it's a fault with the control panel itself.
Always learning..... Often by mistakes!

Offline seat_lion

  • Default User Group
  • New Users
  • *
  • Posts: 4
  • Thanked: 0
  • Model: Sharan Mk2
  • Spec: 07 TDi 115
  • Region: Scotland
Re: 07 VW Sharan 115 PD - No Heating at all
« Reply #4 on: January 28, 2015, 09:34:26 pm »
Water pump and timing belt were swapped less than 10,000 miles ago and sorry front broke a wee while before the rear but with the rear working I never got round to fixing the front

Offline insanitybeard

  • Greetings from Mr Chick!
  • Global Moderator
  • Accredited Users
  • *
  • Posts: 2453
  • Thanked: 74
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: '54 130ps TDI Ghia
  • First Name: Paul
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: 07 VW Sharan 115 PD - No Heating at all
« Reply #5 on: January 28, 2015, 09:43:26 pm »
Are the coolant hoses feeding the matrixes getting hot when the engine is up to temperature?
Always learning..... Often by mistakes!

Offline seat_lion

  • Default User Group
  • New Users
  • *
  • Posts: 4
  • Thanked: 0
  • Model: Sharan Mk2
  • Spec: 07 TDi 115
  • Region: Scotland
Re: 07 VW Sharan 115 PD - No Heating at all
« Reply #6 on: January 29, 2015, 08:15:56 pm »
Checked the aux coolant pump and that's working fine also checked the rear hoses and they are very hot

The front matrix hoses are cold so guessing the matrix in the front must be broken. Provided I was checking the right pipes these located behind the aux Coolant pump going into the bulk head?

The fault code on the climate panel is 01185 - Rear fresh air blower(V80) - 35-10 intermittent which I am guessing explains the issue with the rear heaters
« Last Edit: January 29, 2015, 08:16:35 pm by seat_lion »

 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Last Post
14 Replies
9754 Views
Last Post August 05, 2012, 01:58:11 pm
by martcool
6 Replies
3569 Views
Last Post June 23, 2013, 05:02:57 pm
by Scottyboy
5 Replies
3315 Views
Last Post August 18, 2017, 10:34:32 am
by Kristaps Baltais
10 Replies
4621 Views
Last Post July 24, 2014, 03:09:20 am
by andyzb2009
17 Replies
11065 Views
Last Post February 04, 2015, 08:13:17 pm
by steveo59
5 Replies
1596 Views
Last Post June 24, 2017, 07:06:03 pm
by Kristaps Baltais

Advertisement: