Owners Forums for Ford and Volkswagen MPVs / SUVs

Ford Galaxy S-Max C-Max B-Max Tourneo Connect / Volkswagen Sharan Touran Tiguan Touareg Caravelle / SEAT Alhambra Alteca?

Mk1 and Mk2 VW Sharan Mk1 and Mk2 Ford Galaxy Mk1 and Mk2 SEAT AlhambraFord C-Max B-MaxVW Tiguan VW Touran Mk3 Ford GalaxyMk3 VW SharanMk3 SEAT AlhambraVW T4 T5 Caravelle TransporterFord Tourneo Connect VW Touareg

Advert:


Recent Forum Topics:

Google Translate:

Ford Galaxy / VW Sharan / SEAT Alhambra Forum:

Author Topic: Aftermarket Stereo issue  (Read 1245 times)

Offline asohotra

  • Default User Group
  • Standard Users
  • *
  • Posts: 11
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 04 TDI 130 GHIA
  • Region: East Anglia
Aftermarket Stereo issue
« on: December 12, 2018, 11:02:59 AM »
Fitted an aftermarket stereo Xtrons TD799GS in my 2004 Ford Galaxy Tdi 130 yesterday works fine except it wont keep memory when I turn the stereo off eg radio stations, settings, time and date. I have used the correct ISO adapter for the car but still I lose memory. Any ideas?

I

Offline Adam Boswell

  • Default User Group
  • Regular Users
  • *
  • Posts: 43
  • Thanked: 0
  • Model: Sharan Mk2
  • Spec: 06 115 TDI
  • Region: Non UK
  • Country: United Kingdom
Re: Aftermarket Stereo issue
« Reply #1 on: December 12, 2018, 11:27:01 AM »
Swap the ignition live and perm live in the iso block. Common issue, lots of cars have them the wrong way round for aftermarket head units.

Saying that I fitted a Kenwood to the wife's Sharon and had to tap a perm live off the fusebox as there wasn't one in the iso block.....

Sent from my STF-L09 using Tapatalk


Offline brianh

  • Default User Group
  • Accredited Users
  • *
  • Posts: 1100
  • Thanked: 224
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 2001 2.3 Ghia LPG
  • First Name: Brian
  • Region: South East
  • Country: United Kingdom
Re: Aftermarket Stereo issue
« Reply #2 on: December 12, 2018, 04:48:45 PM »
most of the ones I've fitted now come with two leads with bullet connectors on the stereo - usually the red and yellow ones, You may need to swap them over so they don't match to correct the problem if they are fitted. Otherwise its a case of get the multimeter out and check the battery live is really live, a blown fuse will cause the same problem (possible if the connector came into contact with something metal when you had it unplugged or when removing/installing the new radio)

Offline asohotra

  • Default User Group
  • Standard Users
  • *
  • Posts: 11
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 04 TDI 130 GHIA
  • Region: East Anglia
Re: Aftermarket Stereo issue
« Reply #3 on: December 12, 2018, 06:12:23 PM »
Many thanks for the replies. I forgot to mention one more thing the lights on the stereo don't light up so its hard to see any of the control buttons.

Offline johnnyroper

  • RL Contributor
  • Accredited Users
  • *
  • Posts: 3241
  • Thanked: 170
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 02 tdi 115 ghia
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: Aftermarket Stereo issue
« Reply #4 on: December 12, 2018, 09:50:04 PM »
Did the xtrons come with iso plugs or just tails? The Chinese head units are usually pretty good for colour coding the wiring as per iso adaptors,illumination is usually orange iirc pull head unit out and see if it’s connected up correctly.

Offline asohotra

  • Default User Group
  • Standard Users
  • *
  • Posts: 11
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 04 TDI 130 GHIA
  • Region: East Anglia
Re: Aftermarket Stereo issue
« Reply #5 on: December 14, 2018, 02:13:46 PM »
Yes the stereo did come with its own ISO. Just had a look and one of the stereos plugs has 3 wires attached this does not match up with the cars own wiring which has 5 wires attached the orange wire which is a tail is not plugged in is one of those missing.

Offline johnnyroper

  • RL Contributor
  • Accredited Users
  • *
  • Posts: 3241
  • Thanked: 170
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 02 tdi 115 ghia
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: Aftermarket Stereo issue
« Reply #6 on: December 14, 2018, 09:17:08 PM »
https://www.google.co.uk/search?q=iso+plug+wiring&ie=UTF-8&oe=UTF-8&hl=en-gb&client=safari#imgrc=Tt9rQWq3tzP5GM:

Connect the orange tail on stereo wiring to illumination on the car side wiring.

As for the memory swap perm live and ignition live wiring over as already suggested.

Offline asohotra

  • Default User Group
  • Standard Users
  • *
  • Posts: 11
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 04 TDI 130 GHIA
  • Region: East Anglia
Re: Aftermarket Stereo issue
« Reply #7 on: December 17, 2018, 02:44:05 PM »
Many thanks for everyones help.

 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Last post
3 Replies
2905 Views
Last post February 24, 2013, 09:08:56 AM
by allbluedave
1 Replies
2461 Views
Last post January 02, 2015, 11:09:20 AM
by SilverBeast
2 Replies
2295 Views
Last post March 29, 2015, 01:14:33 PM
by andrix007
66 Replies
12825 Views
Last post May 11, 2016, 09:05:23 AM
by bestfc01
4 Replies
1275 Views
Last post January 26, 2018, 01:42:25 PM
by Tor-Erling Eriksen
3 Replies
387 Views
Last post February 19, 2021, 12:06:08 PM
by SirDavidAlhambra

Advertisement: