Welcome, Guest. Please login or register.
Sign in with Facebook Sign in with Twitter Sign in with Google Sign in with Linkedin Sign in with Microsoft

Hello! Welcome to the Ford and Volkswagen MPV / SUV Forums.
Dedicated forums for the Ford Galaxy, S-Max, C-Max, B-Max and Kuga.
User groups for the SEAT Alhambra, Volkswagen Sharan, Touran, Tiguan and Touareg!

Owners Forums for Ford and Volkswagen MPVs / SUVs

Ford Galaxy S-Max C-Max B-Max Tourneo Connect / Volkswagen Sharan Touran Tiguan Touareg Caravelle / SEAT Alhambra Alteca 

 Mk1 and Mk2 VW Sharan  Mk1 and Mk2 Ford Galaxy  Mk1 and Mk2 SEAT Alhambra  Ford C-Max B-Max  VW Tiguan  VW Touran  Mk3 Ford Galaxy  Mk3 VW Sharan  Mk3 SEAT Alhambra  VW T4 T5 Caravelle Transporter  Ford Tourneo Connect  VW Touareg

Advert:


Recent Forum Topics:

Google Translate:

Ford Galaxy / VW Sharan / SEAT Alhambra Forum:

Author Topic: back from mot oddities  (Read 2459 times)

Offline marinabrid

  • *
  • Posts: 419
  • Thanked: 1
  • Model: Galaxy Mk2 Auto
  • Spec: 54 2.8 ghia
  • First Name: Martin
  • Region: Yorkshire
  • Country: United Kingdom
back from mot oddities
« on: November 10, 2014, 03:17:05 PM »
just got cat back after a week in the garage , all seems well but  can someone tell me,   should the 1st push on the brakes feel a little softer than the 2nd and 3rd pushes ?  they have done some brake pipe work, fluid is ok,

also  i ran a diagnostic and 2 faults that were not there before i took it show,

speedo sensor out of parameter and engine torque to auto gearbox out of parameter,    they said the had the wheels turning while on the ramp, 
could this practice cause the fault codes ? 
there always something when you get the car back,  never seems the same as before it went it.
am i alone in thinking this  ???
www.themarina-bridlington.com
discount for members and an extra sausage !

Offline insanitybeard

  • Greetings from Mr Chick!
  • *
  • Posts: 2427
  • Thanked: 71
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: '54 130ps TDI Ghia
  • First Name: Paul
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: back from mot oddities
« Reply #1 on: November 11, 2014, 05:28:46 PM »
I wouldn't really expect the first application of the brake pedal to be softer unless there was still air in the hydraulic system (or you were pumping the pedal really fast and not allowing the servo to evacuate fully between pumps on the pedal), or a seal in the master cylinder (for example) wasn't sealing 100%, or there was a loss or reduction of vacuum supply to the servo maybe due to the (seemingly) common split supply pipe but do I remember you saying you had already changed that (or was that on your old Galaxy?) ? The other possibility is that they let too much fluid drain from the system when they disconnected the pipes/hoses and didn't perform the ABS modulator purge afterwards.

The fault codes could both relate to the wheels being spun independently in the air, but didn't you say the guy in the garage had already plugged a computer in to clear those codes and put the warning lamp out? Being an auto it's likely to throw up more codes than a manual would have due to the extra sensors in the auto box.

Best thing is to clear the codes if you've not done so already and retest in a week or so, if they've not returned then don't lose any sleep over it.
« Last Edit: November 11, 2014, 05:34:12 PM by insanitybeard »
Always learning..... Often by mistakes!

Offline marinabrid

  • *
  • Posts: 419
  • Thanked: 1
  • Model: Galaxy Mk2 Auto
  • Spec: 54 2.8 ghia
  • First Name: Martin
  • Region: Yorkshire
  • Country: United Kingdom
Re: back from mot oddities
« Reply #2 on: November 13, 2014, 09:21:19 PM »
looks like he may have simply put out the warning light but not cleared the codes,  don't know if he had vagcom on iPad he was using but the codes were still in the car brain,  i cleared them and took car out and no codes have come back  so all in all, an expensive 1st mot for this car,  a tyre, 2 special order brake pipes and front pads and discs, an oil service set me back 450 !   and a wet through carpet , i couldn't work it out, why, i rechecks all the scuttle drains , then i sat in car 10 mins while wife hosed it down, not a drop came in,. 
I'm pretty sure he left a window open when we had some sever rain last week as in the drivers door pocket was some cloths i use for cleaning and they were full of water, I'm surprised though how wet it got if it was just coming in from a window open.
www.themarina-bridlington.com
discount for members and an extra sausage !

 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Latest
3 Replies
2202 Views
Latest March 16, 2016, 06:12:13 PM
by b.kennedy1110
9 Replies
3173 Views
Latest July 13, 2016, 04:17:00 PM
by dilligat
1 Replies
1332 Views
Latest July 24, 2016, 11:10:57 PM
by m.abid
8 Replies
941 Views
Latest November 21, 2018, 10:40:42 AM
by HARRYS GRANDAD
7 Replies
1554 Views
Latest September 17, 2019, 10:22:06 PM
by gregers
10 Replies
1511 Views
Latest October 19, 2019, 08:03:31 PM
by johnnyroper

Advertisement:


SMF spam blocked by CleanTalk