Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
Sign in with Facebook Sign in with Twitter Sign in with Google Sign in with Linkedin Sign in with Microsoft

Hello! Welcome to the Ford and Volkswagen MPV / SUV Forums.
Dedicated forums for the Ford Galaxy, S-Max, C-Max, B-Max and Kuga.
User groups for the SEAT Alhambra, Volkswagen Sharan, Touran, Tiguan and Touareg!

Owners Forums for Ford and Volkswagen MPVs / SUVs

Ford Galaxy S-Max C-Max B-Max Tourneo Connect / Volkswagen Sharan Touran Tiguan Touareg Caravelle / SEAT Alhambra Alteca 

 Mk1 and Mk2 VW Sharan  Mk1 and Mk2 Ford Galaxy  Mk1 and Mk2 SEAT Alhambra  Ford C-Max B-Max  VW Tiguan  VW Touran  Mk3 Ford Galaxy  Mk3 VW Sharan  Mk3 SEAT Alhambra  VW T4 T5 Caravelle Transporter  Ford Tourneo Connect  VW Touareg

Advert:


Recent Forum Topics:

Google Translate:

Ford Galaxy / VW Sharan / SEAT Alhambra Forum:

Author Topic: Cruise Control fault  (Read 709 times)

Offline revdave

  • *
  • Posts: 3
  • Thanked: 2
  • Model: Alhambra Mk2
  • Spec: 08 Reference 140
  • Region: North Ireland
  • Country: United Kingdom
Cruise Control fault
« on: March 09, 2019, 07:53:06 PM »
In case anyone suffers from a similar issue this may help.

I had a brake light blow yesterday. Stopped engine while parked up for school pickup but when I drove off again the cruise control wouldn't set even though the dash light was illuminated.

At home, changed bulb and then was out again today but still no cruise...

Onto VCDS this evening and found the following fault code

1 Fault Found:
00987 - Lamp for Brake Light; Left (M9)
            30-10 - Open or Short to Plus - Intermittent

Cleared it and all back to normal.

Had plenty of brake bulbs blow in the past but never had any DTCs logged before now.
So if you've got a similar issue - it may be you need to change bulb _and_ check for DTCs.

Hope this is helpful to someone.

Cheers

Offline revdave

  • *
  • Posts: 3
  • Thanked: 2
  • Model: Alhambra Mk2
  • Spec: 08 Reference 140
  • Region: North Ireland
  • Country: United Kingdom
Re: Cruise Control fault
« Reply #1 on: March 16, 2019, 10:15:14 PM »
So just to update this issue. Turns out I had a failing clutch switch which had nothing to do with the brake light fault. Cruise control had worked again after changing the bulb and clearing the fault code but that must've been a coincidence.

After a bit of poking around various forums and playing with VCDS, I narrowed it down to the clutch switch.
newbielink:http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/Checking_Cruise_Control_using_Measuring_Values [nonactive] gives the method to check it.

I should also note that under hard acceleration the car was surging as if I was doing a slight lift off the pedal and then back on. Checking forums linked this to the faulty clutch switch.

Clutch switch replaced with a Facet 7.1220 and all is now good. Cruise control working well and no more surging.

Again, hope this is helpful.

 

Advertisement:


SMF spam blocked by CleanTalk