Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
Sign in with Facebook Sign in with Twitter Sign in with Google Sign in with Linkedin Sign in with Microsoft

Hello! Welcome to the Ford and Volkswagen MPV / SUV Forums.
Dedicated forums for the Ford Galaxy, S-Max, C-Max, B-Max and Kuga.
User groups for the SEAT Alhambra, Volkswagen Sharan, Touran, Tiguan and Touareg!

Owners Forums for Ford and Volkswagen MPVs / SUVs

Ford Galaxy S-Max C-Max B-Max Tourneo Connect / Volkswagen Sharan Touran Tiguan Touareg Caravelle / SEAT Alhambra Alteca 

 Mk1 and Mk2 VW Sharan  Mk1 and Mk2 Ford Galaxy  Mk1 and Mk2 SEAT Alhambra  Ford C-Max B-Max  VW Tiguan  VW Touran  Mk3 Ford Galaxy  Mk3 VW Sharan  Mk3 SEAT Alhambra  VW T4 T5 Caravelle Transporter  Ford Tourneo Connect  VW Touareg

Advert:


Recent Forum Topics:

Google Translate:

Ford Galaxy / VW Sharan / SEAT Alhambra Forum:

Author Topic: Engine Starting Problems mk2 2.3 Galaxy  (Read 4527 times)

Offline wornelly

  • *
  • Posts: 6
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 2.3 zetec
  • First Name: wornelly
  • Region: North West
Engine Starting Problems mk2 2.3 Galaxy
« on: September 03, 2014, 05:45:29 PM »
Hi, I have had a constant problem with the car cutting out and then not starting but when I remove the green fuse and then replace it in the engine bay fuse box the car starts, any ideas as to what is happening.

Thanks
« Last Edit: September 03, 2014, 05:46:18 PM by wornelly »

Offline SilverBeast

  • *
  • Posts: 497
  • Thanked: 14
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: '05 TDI (130) Ghia
  • Region: Yorkshire

Offline wornelly

  • *
  • Posts: 6
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 2.3 zetec
  • First Name: wornelly
  • Region: North West
Re: Engine Starting Problems mk2 2.3 Galaxy
« Reply #2 on: September 03, 2014, 07:02:59 PM »
I seem to have the wrong fuses in my fuse box, I have 2 purple and one green in the same installation as that photo ???? i.e the green are purple and the purple is green !!!

Offline insanitybeard

  • Greetings from Mr Chick!
  • *
  • Posts: 2427
  • Thanked: 71
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: '54 130ps TDI Ghia
  • First Name: Paul
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: Engine Starting Problems mk2 2.3 Galaxy
« Reply #3 on: September 03, 2014, 07:18:50 PM »
I wouldn't be so worried about the colour of the fuses being different, as yours is a 2.3 petrol and the one in the pictures was I suspect a 1.9 TDI there will likely be differences in the electrical layout and fuse rating. In which position is the fuse you are removing in that fuse box?
Always learning..... Often by mistakes!

Offline wornelly

  • *
  • Posts: 6
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 2.3 zetec
  • First Name: wornelly
  • Region: North West
Re: Engine Starting Problems mk2 2.3 Galaxy
« Reply #4 on: September 03, 2014, 07:29:25 PM »
On that picture provided it is when i remove the purple fuse which is green in my car

Offline insanitybeard

  • Greetings from Mr Chick!
  • *
  • Posts: 2427
  • Thanked: 71
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: '54 130ps TDI Ghia
  • First Name: Paul
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: Engine Starting Problems mk2 2.3 Galaxy
« Reply #5 on: September 04, 2014, 06:01:55 PM »
My Galaxy (admittedly a TDI) has the same fuse layout as per the picture- 2 green 30 amps in the top two positions and a purple 3 amp at the bottom. The 30 amp fuses (listed as 2/3A in my owner's handbook) are to do with the ABS as Chris says in his reference library article. The handbook is a bit unclear as it doesn't show a diagram showing the fuse location in relation to the fuse numbers it gives, but if fuse 1A is the green (which should actually be purple!) fuse you are removing for the 'power supply on board electronics', this could be a power supply to the various modules e.g engine management.

If this is the case and the fault resets by removing and refitting this fuse, I'm thinking it may be a relay 30 issue- a dodgy relay which 'resets' by cutting and reinstating the power supply to it. Relay 30 is a common fault (it supplies power to the engine management) on the 2.3 petrols which affects engine starting and running.

It does look as though the fuses/ratings you have in that battery fusebox may also be incorrect, but I doubt that is the cause of your problem.

I stand to be corrected as I don't have any more in depth wiring or fuse info but relay 30 could be worth a look/substitution.

2846-0
« Last Edit: September 04, 2014, 06:08:43 PM by insanitybeard »
Always learning..... Often by mistakes!

Offline Chrispb

  • Mindsaysyesbodysaysnono
  • *
  • Posts: 3024
  • Thanked: 112
  • Model: Galaxy Mk2 Auto
  • Spec: 52reg TDI 115 Ghia
  • First Name: Chris
  • Region: South East
  • Country: United Kingdom
Re: Engine Starting Problems mk2 2.3 Galaxy
« Reply #6 on: September 07, 2014, 06:19:41 PM »
There is no difference between the petrol and diesel as regards those three fuses so you need to replace them as in Silverbeast's photo, make sure the purple fuse (3amp) has not blown as position 2 and 3 are rated at 30amp.

Relay 30 in the third layer of the fuse box is the likely culprit of engine cutting out and not restarting.
2009 Kia Sedona GS In Black 2.9CRDI 183PS. 5 Speed Manual WAV.
2003 MK2 Galaxy Ghia In Solid Black 1.9 TDI 115PS. 5 Speed Automatic.

Upgraded Eberspächer booster heater  to independent heating with 7 day timer.

With VCDS lite (full version) need a code clearing or want to scan for faults in the north kent area, PM me.
All for a pint of Strongbow.

The FordMPV.com Forum - The free forum for questions and answers relating to the Ford Galaxy, S-Max and C-Max

 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Latest
6 Replies
4923 Views
Latest February 23, 2012, 07:33:58 PM
by gregers
10 Replies
6684 Views
Latest April 05, 2013, 01:58:49 PM
by drober42
3 Replies
3954 Views
Latest December 17, 2014, 09:38:51 AM
by insanitybeard
18 Replies
10503 Views
Latest January 05, 2015, 10:07:12 AM
by insanitybeard
12 Replies
4879 Views
Latest July 29, 2016, 11:06:12 AM
by johnnyroper
18 Replies
1320 Views
Latest November 08, 2018, 12:40:41 PM
by Chrispb

Advertisement:


SMF spam blocked by CleanTalk