Advert:


Recent Forum Topics:

Google Translate:

Ford Galaxy / VW Sharan / SEAT Alhambra Forum:

Owners Forums for Ford and Volkswagen MPVs / SUVs

Ford Galaxy S-Max C-Max B-Max Tourneo Connect / Volkswagen Sharan Touran Tiguan Touareg Caravelle / SEAT Alhambra Alteca?

Mk1 and Mk2 VW Sharan Mk1 and Mk2 Ford Galaxy Mk1 and Mk2 SEAT AlhambraFord C-Max B-MaxVW Tiguan VW Touran Mk3 Ford GalaxyMk3 VW SharanMk3 SEAT AlhambraVW T4 T5 Caravelle TransporterFord Tourneo Connect VW Touareg

Author Topic: Engine Starting Problems mk2 2.3 Galaxy  (Read 4929 times)

Offline wornelly

  • Default User Group
  • Standard Users
  • *
  • Posts: 6
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 2.3 zetec
  • First Name: wornelly
  • Region: North West
Engine Starting Problems mk2 2.3 Galaxy
« on: September 03, 2014, 05:45:29 pm »
Hi, I have had a constant problem with the car cutting out and then not starting but when I remove the green fuse and then replace it in the engine bay fuse box the car starts, any ideas as to what is happening.

Thanks
« Last Edit: September 03, 2014, 05:46:18 pm by wornelly »

Offline SilverBeast

  • RL Contributor
  • Accredited Users
  • *
  • Posts: 499
  • Thanked: 14
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: '05 TDI (130) Ghia
  • Region: Yorkshire

Offline wornelly

  • Default User Group
  • Standard Users
  • *
  • Posts: 6
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 2.3 zetec
  • First Name: wornelly
  • Region: North West
Re: Engine Starting Problems mk2 2.3 Galaxy
« Reply #2 on: September 03, 2014, 07:02:59 pm »
I seem to have the wrong fuses in my fuse box, I have 2 purple and one green in the same installation as that photo ???? i.e the green are purple and the purple is green !!!

Offline insanitybeard

  • Greetings from Mr Chick!
  • Global Moderator
  • Accredited Users
  • *
  • Posts: 2453
  • Thanked: 74
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: '54 130ps TDI Ghia
  • First Name: Paul
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: Engine Starting Problems mk2 2.3 Galaxy
« Reply #3 on: September 03, 2014, 07:18:50 pm »
I wouldn't be so worried about the colour of the fuses being different, as yours is a 2.3 petrol and the one in the pictures was I suspect a 1.9 TDI there will likely be differences in the electrical layout and fuse rating. In which position is the fuse you are removing in that fuse box?
Always learning..... Often by mistakes!

Offline wornelly

  • Default User Group
  • Standard Users
  • *
  • Posts: 6
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 2.3 zetec
  • First Name: wornelly
  • Region: North West
Re: Engine Starting Problems mk2 2.3 Galaxy
« Reply #4 on: September 03, 2014, 07:29:25 pm »
On that picture provided it is when i remove the purple fuse which is green in my car

Offline insanitybeard

  • Greetings from Mr Chick!
  • Global Moderator
  • Accredited Users
  • *
  • Posts: 2453
  • Thanked: 74
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: '54 130ps TDI Ghia
  • First Name: Paul
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: Engine Starting Problems mk2 2.3 Galaxy
« Reply #5 on: September 04, 2014, 06:01:55 pm »
My Galaxy (admittedly a TDI) has the same fuse layout as per the picture- 2 green 30 amps in the top two positions and a purple 3 amp at the bottom. The 30 amp fuses (listed as 2/3A in my owner's handbook) are to do with the ABS as Chris says in his reference library article. The handbook is a bit unclear as it doesn't show a diagram showing the fuse location in relation to the fuse numbers it gives, but if fuse 1A is the green (which should actually be purple!) fuse you are removing for the 'power supply on board electronics', this could be a power supply to the various modules e.g engine management.

If this is the case and the fault resets by removing and refitting this fuse, I'm thinking it may be a relay 30 issue- a dodgy relay which 'resets' by cutting and reinstating the power supply to it. Relay 30 is a common fault (it supplies power to the engine management) on the 2.3 petrols which affects engine starting and running.

It does look as though the fuses/ratings you have in that battery fusebox may also be incorrect, but I doubt that is the cause of your problem.

I stand to be corrected as I don't have any more in depth wiring or fuse info but relay 30 could be worth a look/substitution.

2846-0
« Last Edit: September 04, 2014, 06:08:43 pm by insanitybeard »
Always learning..... Often by mistakes!

Online Chrispb

  • Mindsaysyesbodysaysnono
  • Administrator
  • Accredited Users
  • *
  • Posts: 3105
  • Thanked: 123
  • Model: Galaxy Mk2 Auto
  • Spec: 52reg TDI 115 Ghia
  • First Name: Chris
  • Region: South East
  • Country: United Kingdom
Re: Engine Starting Problems mk2 2.3 Galaxy
« Reply #6 on: September 07, 2014, 06:19:41 pm »
There is no difference between the petrol and diesel as regards those three fuses so you need to replace them as in Silverbeast's photo, make sure the purple fuse (3amp) has not blown as position 2 and 3 are rated at 30amp.

Relay 30 in the third layer of the fuse box is the likely culprit of engine cutting out and not restarting.
2016 Vauxhall Insignia Elite Nav in White 2.0CDTI Manual.
2009 Kia Sedona GS In Black 2.9CRDI 183PS. 5 Speed Manual WAV.
2003 MK2 Galaxy Ghia In Solid Black 1.9 TDI 115PS. 5 Speed Automatic.

Upgraded Eberspaecher booster heater  to independent heating with 7 day timer.

With VCDS lite (full version) need a code clearing or want to scan for faults in the north kent area, PM me.
All for a pint of Strongbow.

The FordMPV.com Forum - The free forum for questions and answers relating to the Ford Galaxy, S-Max and C-Max

 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Last Post
0 Replies
8935 Views
Last Post February 03, 2012, 10:46:19 pm
by Chrispb
18 Replies
10071 Views
Last Post January 18, 2013, 05:34:55 pm
by ozzie
3 Replies
4340 Views
Last Post December 17, 2014, 09:38:51 am
by insanitybeard
18 Replies
11063 Views
Last Post January 05, 2015, 10:07:12 am
by insanitybeard
12 Replies
5520 Views
Last Post July 29, 2016, 11:06:12 am
by johnnyroper
18 Replies
1799 Views
Last Post November 08, 2018, 12:40:41 pm
by Chrispb

Advertisement: