Welcome, Guest. Please login or register.
Sign in with Facebook Sign in with Twitter Sign in with Google Sign in with Linkedin Sign in with Microsoft

Hello! Welcome to the Ford and Volkswagen MPV / SUV Forums.
Dedicated forums for the Ford Galaxy, S-Max, C-Max, B-Max and Kuga.
User groups for the SEAT Alhambra, Volkswagen Sharan, Touran, Tiguan and Touareg!

Owners Forums for Ford and Volkswagen MPVs / SUVs

Ford Galaxy S-Max C-Max B-Max Tourneo Connect / Volkswagen Sharan Touran Tiguan Touareg Caravelle / SEAT Alhambra Alteca 

 Mk1 and Mk2 VW Sharan  Mk1 and Mk2 Ford Galaxy  Mk1 and Mk2 SEAT Alhambra  Ford C-Max B-Max  VW Tiguan  VW Touran  Mk3 Ford Galaxy  Mk3 VW Sharan  Mk3 SEAT Alhambra  VW T4 T5 Caravelle Transporter  Ford Tourneo Connect  VW Touareg

Advertisement:


Recent Forum Topics:

Google Translate:

Ford Galaxy / VW Sharan / SEAT Alhambra Forum:

Author Topic: Ford Galaxy Starting issues  (Read 184 times)

Offline Simon

  • *
  • Posts: 1
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 56 2.0l tdci
  • First Name: Simon
  • Region: South West
Ford Galaxy Starting issues
« on: March 01, 2020, 01:03:19 PM »
Hi all,
I have a 56 plate Ford Galaxy 2.0l tdci. Driving home the other night from work my auxilary belt shreaded and power steering went out, quickly followed by the electrics. Managed to limp her home. I have changed the auxilary belt, all pulleys are free and spinning. I removed the battery and fully charged it. Having put the battery back on, correctly! So belt all changed, battery fully charged and also jump leads from another galaxy connected I attempted to start my galaxy. She turns over but doesnt fire up.
Please any advise or solutions gratefully recieved as need her back up and running soon for the MOT!
I'm no mechnic so please plain english solutions and pics would be a massive help.
Thank you Simon

Offline brianh

  • *
  • Posts: 722
  • Thanked: 67
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 2001 2.3 Ghia LPG
  • First Name: Brian
  • Region: South East
  • Country: United Kingdom
Re: Ford Galaxy Starting issues
« Reply #1 on: March 01, 2020, 05:37:04 PM »
These suffer from problems with relays, which may be what your finding here just as coincidence with the other faults.

There is an LED on the drivers door, it should light up when ignition is switched on, Do you see it rapidly binking when you try to start the car?

If so, have a look on here for relay 30 or 109 (will be 109 in your case, but the same fix applies either way) and that should give you the solution to start looking at.

If it doesn't look to be that, I'd start looking around the auxillary fusebox next - check for any blown or broken fuses there, or any wires not how they should be (either not connected, or looking melted).

The other possibility would be if you disturbed the fuel supply in some way while fixing the other bits, if so you may have airlocked it somehow.

Offline johnnyroper

  • *
  • Posts: 2789
  • Thanked: 134
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 02 tdi 115 ghia
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: Ford Galaxy Starting issues
« Reply #2 on: March 01, 2020, 08:34:08 PM »
I would suspect car is a mark3 as it says 2.0tdci,so VAG related issues like relay 109 won’t be an issue here.

As it happened after removing battery I would double check connections are all good and maybe disconnect earth and leave off for half hour and trying again. If still same you need it scanning with forscan or alike to check for fault codes etc

 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Latest
0 Replies
8195 Views
Latest February 03, 2012, 10:46:19 PM
by Chrispb
0 Replies
18414 Views
Latest February 03, 2012, 10:56:25 PM
by Chrispb
39 Replies
12172 Views
Latest January 20, 2014, 11:41:11 PM
by Chrispb
3 Replies
2561 Views
Latest December 24, 2013, 12:01:35 AM
by Chrispb
6 Replies
4728 Views
Latest January 23, 2015, 09:05:53 PM
by gregers
6 Replies
1221 Views
Latest June 06, 2019, 03:37:16 PM
by SirDavidAlhambra

Advertisement: