Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
Sign in with Facebook Sign in with Twitter Sign in with Google Sign in with Linkedin Sign in with Microsoft

Hello! Welcome to the Ford and Volkswagen MPV / SUV Forums.
Dedicated forums for the Ford Galaxy, S-Max, C-Max, B-Max and Kuga.
User groups for the SEAT Alhambra, Volkswagen Sharan, Touran, Tiguan and Touareg!

Owners Forums for Ford and Volkswagen MPVs / SUVs

Ford Galaxy S-Max C-Max B-Max Tourneo Connect / Volkswagen Sharan Touran Tiguan Touareg Caravelle / SEAT Alhambra Alteca 

 Mk1 and Mk2 VW Sharan  Mk1 and Mk2 Ford Galaxy  Mk1 and Mk2 SEAT Alhambra  Ford C-Max B-Max  VW Tiguan  VW Touran  Mk3 Ford Galaxy  Mk3 VW Sharan  Mk3 SEAT Alhambra  VW T4 T5 Caravelle Transporter  Ford Tourneo Connect  VW Touareg

Advert:


Recent Forum Topics:

Google Translate:

Ford Galaxy / VW Sharan / SEAT Alhambra Forum:

Author Topic: Front wipers not working...  (Read 5511 times)

Offline jamiegreenlees.jg

  • *
  • Posts: 7
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk1
  • Spec: t reg petrol 2.3
Front wipers not working...
« on: July 02, 2013, 08:23:26 PM »
Hi hoping someone can help please...
as the title suggests my front wipers don't work. I know that the spindles aren't stuck as i recently had to release them as they had seized. But i have double checked them and they turn with a small amount of resistance. The washers and the rear wipers work so i'm pretty sure it's not the fuses. Is there anything else it could be before i condemn the wiper motor??
Thanks
Jamie

Offline Mirez

  • Pondering the next mod...
  • *
  • Posts: 3668
  • Thanked: 143
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 03 115PS Ghia
  • First Name: Mark
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: Front wipers not working...
« Reply #1 on: July 03, 2013, 07:09:22 PM »
Have you measured for a voltage at the motor? That would be the easiest way of deciding one way or the other...
03 Ford Galaxy 1.9 TDI 115 Ghia in Spruce Green Metallic
With cream leather interior, Full Bodykit, Remapped at 145bhp, Lowered on 18's
14 VW Tiguan 2.0 TDI 177 AWD R-Line in Deep Black Pearl
With panoramic sunroof, bi-xenon headlights remapped at 205bhp.
08 Ford Transit 2.2 TDI 115 in Frozen White
With retrofitted everything except another slidey door! :)

VCDS HEX/CAN - Scans/Coding done in Wiltshire in exchange for winegums! :)

Offline jamiegreenlees.jg

  • *
  • Posts: 7
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk1
  • Spec: t reg petrol 2.3
Re: Front wipers not working...
« Reply #2 on: July 04, 2013, 06:31:42 PM »
Good call. I haven't. i have a meter, where do i measure and what should it read??
thanks

Offline Mirez

  • Pondering the next mod...
  • *
  • Posts: 3668
  • Thanked: 143
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 03 115PS Ghia
  • First Name: Mark
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: Front wipers not working...
« Reply #3 on: July 04, 2013, 08:26:47 PM »
At the motor! On a Mk1 you should have a 5 pin plug:

1= Main Supply
2= Fast-Wipe. 12v only when wipers on fast
3= Signal Voltage
4= Signal Voltage
5= Ground

Concentrate on checking for 12V on pin 1, the ground and, with the stalk on fast wipe, a 12V supply on 2.
03 Ford Galaxy 1.9 TDI 115 Ghia in Spruce Green Metallic
With cream leather interior, Full Bodykit, Remapped at 145bhp, Lowered on 18's
14 VW Tiguan 2.0 TDI 177 AWD R-Line in Deep Black Pearl
With panoramic sunroof, bi-xenon headlights remapped at 205bhp.
08 Ford Transit 2.2 TDI 115 in Frozen White
With retrofitted everything except another slidey door! :)

VCDS HEX/CAN - Scans/Coding done in Wiltshire in exchange for winegums! :)

Offline jamiegreenlees.jg

  • *
  • Posts: 7
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk1
  • Spec: t reg petrol 2.3
Re: Front wipers not working...
« Reply #4 on: July 04, 2013, 08:29:09 PM »
Duh!!
Cool. Thank you. I'll check this now!!

Offline jamiegreenlees.jg

  • *
  • Posts: 7
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk1
  • Spec: t reg petrol 2.3
Re: Front wipers not working...
« Reply #5 on: July 04, 2013, 09:47:16 PM »
Right... Checked it and found it as you said, 12V on 1 and ground and also 12V on 2 with the stalk on fast.
What i also found was if i moved the swiping arms when i reconnected the plug the wipers moved back to the home position. I unclipped the cover on the "controller" and found that part of the pcb looks dirty, possibly burnt. Is it worth me taking it all apart to get the pcb and try and clean it?? Or shall i try and find a replacement??
Thanks again.

Offline Mirez

  • Pondering the next mod...
  • *
  • Posts: 3668
  • Thanked: 143
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 03 115PS Ghia
  • First Name: Mark
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: Front wipers not working...
« Reply #6 on: July 04, 2013, 10:24:04 PM »
Well electrically then it sounds like it's receiving what it should be, if it's burnt then realistically it's a component on the board that's fried and this is almost certainly what's causing your problem. You've nothing to loose by trying to clean it up, you may even be able to identify the faulty component!
03 Ford Galaxy 1.9 TDI 115 Ghia in Spruce Green Metallic
With cream leather interior, Full Bodykit, Remapped at 145bhp, Lowered on 18's
14 VW Tiguan 2.0 TDI 177 AWD R-Line in Deep Black Pearl
With panoramic sunroof, bi-xenon headlights remapped at 205bhp.
08 Ford Transit 2.2 TDI 115 in Frozen White
With retrofitted everything except another slidey door! :)

VCDS HEX/CAN - Scans/Coding done in Wiltshire in exchange for winegums! :)

Offline jamiegreenlees.jg

  • *
  • Posts: 7
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk1
  • Spec: t reg petrol 2.3
Re: Front wipers not working...
« Reply #7 on: July 04, 2013, 10:37:36 PM »
That's kinda what i thought. As far as a replacement goes, does the motor have to be identical? I've been looking on a site that has motors on mechs that have 4 bolt holes rather than 3. Could i swap the motors over??
thanks

Offline jamiegreenlees.jg

  • *
  • Posts: 7
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk1
  • Spec: t reg petrol 2.3
Re: Front wipers not working...
« Reply #8 on: July 04, 2013, 10:40:53 PM »
ps. the ones i've seen look similar but appear to have slightly different ref codes on them

Offline Mirez

  • Pondering the next mod...
  • *
  • Posts: 3668
  • Thanked: 143
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 03 115PS Ghia
  • First Name: Mark
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: Front wipers not working...
« Reply #9 on: July 04, 2013, 10:46:17 PM »
No idea tbh - all I can tell you is that, obviously, the 4 hole assembly motor is a different part number to the 3 and therefore is gonna be different in some way. The Mk2 motor is very different as the electronics are all in the motor assembly (around 16 pins IIRC!).

Here's a full assembly on ebay: Link
03 Ford Galaxy 1.9 TDI 115 Ghia in Spruce Green Metallic
With cream leather interior, Full Bodykit, Remapped at 145bhp, Lowered on 18's
14 VW Tiguan 2.0 TDI 177 AWD R-Line in Deep Black Pearl
With panoramic sunroof, bi-xenon headlights remapped at 205bhp.
08 Ford Transit 2.2 TDI 115 in Frozen White
With retrofitted everything except another slidey door! :)

VCDS HEX/CAN - Scans/Coding done in Wiltshire in exchange for winegums! :)

Offline jamiegreenlees.jg

  • *
  • Posts: 7
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk1
  • Spec: t reg petrol 2.3
Re: Front wipers not working...
« Reply #10 on: July 04, 2013, 10:48:42 PM »
lol. this is one of them i was watching. I wasn't sure if would be ok as i thought it looked different to mine?? Would this be ok then?
thanks

Offline Mirez

  • Pondering the next mod...
  • *
  • Posts: 3668
  • Thanked: 143
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 03 115PS Ghia
  • First Name: Mark
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: Front wipers not working...
« Reply #11 on: July 04, 2013, 11:09:59 PM »
I cant help you with that I'm afraid, why not email the seller your part number and check it matches?
03 Ford Galaxy 1.9 TDI 115 Ghia in Spruce Green Metallic
With cream leather interior, Full Bodykit, Remapped at 145bhp, Lowered on 18's
14 VW Tiguan 2.0 TDI 177 AWD R-Line in Deep Black Pearl
With panoramic sunroof, bi-xenon headlights remapped at 205bhp.
08 Ford Transit 2.2 TDI 115 in Frozen White
With retrofitted everything except another slidey door! :)

VCDS HEX/CAN - Scans/Coding done in Wiltshire in exchange for winegums! :)

 

Advertisement:


SMF spam blocked by CleanTalk