Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
Sign in with Facebook Sign in with Twitter Sign in with Google Sign in with Linkedin Sign in with Microsoft

Hello! Welcome to the Ford and Volkswagen MPV / SUV Forums.
Dedicated forums for the Ford Galaxy, S-Max, C-Max, B-Max and Kuga.
User groups for the SEAT Alhambra, Volkswagen Sharan, Touran, Tiguan and Touareg!

Owners Forums for Ford and Volkswagen MPVs / SUVs

Ford Galaxy S-Max C-Max B-Max Tourneo Connect / Volkswagen Sharan Touran Tiguan Touareg Caravelle / SEAT Alhambra Alteca 

 Mk1 and Mk2 VW Sharan  Mk1 and Mk2 Ford Galaxy  Mk1 and Mk2 SEAT Alhambra  Ford C-Max B-Max  VW Tiguan  VW Touran  Mk3 Ford Galaxy  Mk3 VW Sharan  Mk3 SEAT Alhambra  VW T4 T5 Caravelle Transporter  Ford Tourneo Connect  VW Touareg

Advert:


Recent Forum Topics:

Google Translate:

Ford Galaxy / VW Sharan / SEAT Alhambra Forum:

Author Topic: Fuel pump, maybe turbo issue  (Read 4202 times)

Offline vakond007

  • *
  • Posts: 7
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 02 TDI 115 Zetec
  • Region: South West
Fuel pump, maybe turbo issue
« on: March 20, 2016, 02:36:06 PM »
Hi Guys,

I have a problem with my mk2 1.9 tdi (115bhp) galaxy 2002. I have had this galaxy since last july, there was no problem with it till last week. I noticed, when I accelerate harder to the highway(means in third gear for 10 second full throttle) the car starts the acceleration well and after 10 sec it lose the power. No smoke everything looks normal just no power. When I restart it everything is fine again. If I use it in the town it is dynamic as usual (short accelerations are fine all day) and if I accelerate not so hard just normal on higway it works fine. I've changed the fuel filter, because I tought it is dirty and the engine does not get enough fuel. But it still does this thing. May I have problem with the in tank fuel pump? Sometimes the car starts little bit slowly (doesn't matter if it is cold or nut), I can hear that the fuel pump works. Is it possible that the in tank fuel pump doesn't make enough fuel pressure?
Has anybody got any idea?

Thanks for help.

Laszlo

Offline bigdave982

  • *
  • Posts: 257
  • Thanked: 3
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 115 bhp ghia
Re: Fuel pump, maybe turbo issue
« Reply #1 on: March 20, 2016, 05:42:17 PM »
Do a search for limp mode

Offline vakond007

  • *
  • Posts: 7
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 02 TDI 115 Zetec
  • Region: South West
Re: Fuel pump, maybe turbo issue
« Reply #2 on: March 20, 2016, 06:10:58 PM »
I couldn't see any "check engine" lamp while this problem. Can I have LIMP mode problem without the lamp? (of course the lamp works)

Offline Chrispb

  • Mindsaysyesbodysaysnono
  • *
  • Posts: 3024
  • Thanked: 112
  • Model: Galaxy Mk2 Auto
  • Spec: 52reg TDI 115 Ghia
  • First Name: Chris
  • Region: South East
  • Country: United Kingdom
Re: Fuel pump, maybe turbo issue
« Reply #3 on: March 20, 2016, 07:15:19 PM »
Yes you can have limp mode without the engine light (glow plug light) on these diesels, it is most likely a boost issue.
This could be confirmed with a diagnostic scan.
2009 Kia Sedona GS In Black 2.9CRDI 183PS. 5 Speed Manual WAV.
2003 MK2 Galaxy Ghia In Solid Black 1.9 TDI 115PS. 5 Speed Automatic.

Upgraded Eberspächer booster heater  to independent heating with 7 day timer.

With VCDS lite (full version) need a code clearing or want to scan for faults in the north kent area, PM me.
All for a pint of Strongbow.

The FordMPV.com Forum - The free forum for questions and answers relating to the Ford Galaxy, S-Max and C-Max

Offline vakond007

  • *
  • Posts: 7
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 02 TDI 115 Zetec
  • Region: South West
Re: Fuel pump, maybe turbo issue
« Reply #4 on: March 20, 2016, 07:46:53 PM »
Just a quick question. I've checked the actuator on the turbo. It was really easy to move.(with stopped engine). Is it normal that I couldn't feel any "backpressure", just from the spring. How can I test taht it is moving with the vacuum?

Thanks.

ps: I've ordered a vag com to check it.

Offline Chrispb

  • Mindsaysyesbodysaysnono
  • *
  • Posts: 3024
  • Thanked: 112
  • Model: Galaxy Mk2 Auto
  • Spec: 52reg TDI 115 Ghia
  • First Name: Chris
  • Region: South East
  • Country: United Kingdom
Re: Fuel pump, maybe turbo issue
« Reply #5 on: March 20, 2016, 08:15:22 PM »
What did you use to move the actuator?
The spring is quite strong and with limited access I can only just pull it down with my middle finger.
The lever needs to move to the stop without sticking and return by spring pressure.
With the engine idling the lever should be fully down against the stop and fully return when switched off
2009 Kia Sedona GS In Black 2.9CRDI 183PS. 5 Speed Manual WAV.
2003 MK2 Galaxy Ghia In Solid Black 1.9 TDI 115PS. 5 Speed Automatic.

Upgraded Eberspächer booster heater  to independent heating with 7 day timer.

With VCDS lite (full version) need a code clearing or want to scan for faults in the north kent area, PM me.
All for a pint of Strongbow.

The FordMPV.com Forum - The free forum for questions and answers relating to the Ford Galaxy, S-Max and C-Max

Offline vakond007

  • *
  • Posts: 7
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 02 TDI 115 Zetec
  • Region: South West
Re: Fuel pump, maybe turbo issue
« Reply #6 on: March 20, 2016, 10:17:16 PM »
I used my middel finger also. It was went all the way down smoothly, than back to normal. Tomorrow I will check it with engine on.

Thanks for your help, when I get my vag com I will write the results.

Offline johnnyroper

  • *
  • Posts: 2943
  • Thanked: 147
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 02 tdi 115 ghia
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: Fuel pump, maybe turbo issue
« Reply #7 on: March 21, 2016, 06:26:52 PM »
Defo need fault codes checking to narrow search down.

I would be checking vac pipes,n75 and vnt actuator mechanism as you said it's really easy to move? In my experience it should have resistance when moving due to overcoming internal diaphragm of the actuator.

Offline vakond007

  • *
  • Posts: 7
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 02 TDI 115 Zetec
  • Region: South West
Re: Fuel pump, maybe turbo issue
« Reply #8 on: March 22, 2016, 10:12:04 PM »
Ok, I checked a car today evening the code what I get is:

17965/P1557/005463 - Charge Pressure Control: Positive Deviation
(the original:

 2 Faults Found:
18080 - Coolant Fan Control 1: Open or Short to Ground
        P1672 - 35-10 - - - Intermittent
17965 - Shareware Version. To Decode all DTCs
        P1557 - 35-10 -- - Intermittent)

Any further suggestions maybe?

Tomorrow I will check the pipes.

Offline vakond007

  • *
  • Posts: 7
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 02 TDI 115 Zetec
  • Region: South West
Re: Fuel pump, maybe turbo issue
« Reply #9 on: March 22, 2016, 10:15:09 PM »
Another thing. Today I asked my wife to start the car while I check the actuator. The car started fine as usual, but I couldn't see any movement from the actuator, even with full throttle or no throttle. Is this normal?

Offline johnnyroper

  • *
  • Posts: 2943
  • Thanked: 147
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 02 tdi 115 ghia
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: Fuel pump, maybe turbo issue
« Reply #10 on: March 22, 2016, 10:33:04 PM »
That sounds like either n75 not supplying vac to actuator or the actuator itself is faulty.
As a crude test if you don't have a vac gauge you could put a vac hose direct from the nipple on main pipe from pump to the actuator to see if that makes actuator move when starting.

Offline vakond007

  • *
  • Posts: 7
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 02 TDI 115 Zetec
  • Region: South West
Re: Fuel pump, maybe turbo issue
« Reply #11 on: March 22, 2016, 10:39:20 PM »
Thanks I will try it, and I will be back with the results. ;)

Offline Chrispb

  • Mindsaysyesbodysaysnono
  • *
  • Posts: 3024
  • Thanked: 112
  • Model: Galaxy Mk2 Auto
  • Spec: 52reg TDI 115 Ghia
  • First Name: Chris
  • Region: South East
  • Country: United Kingdom
Re: Fuel pump, maybe turbo issue
« Reply #12 on: March 23, 2016, 11:52:39 AM »
Also check the where the small hose is T'd to the large servo pipe which in turn connects to the vacuum pump, there should also be a spare nipple which should be blanked off make sure they are sound.
2009 Kia Sedona GS In Black 2.9CRDI 183PS. 5 Speed Manual WAV.
2003 MK2 Galaxy Ghia In Solid Black 1.9 TDI 115PS. 5 Speed Automatic.

Upgraded Eberspächer booster heater  to independent heating with 7 day timer.

With VCDS lite (full version) need a code clearing or want to scan for faults in the north kent area, PM me.
All for a pint of Strongbow.

The FordMPV.com Forum - The free forum for questions and answers relating to the Ford Galaxy, S-Max and C-Max

 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Latest
13 Replies
5001 Views
Latest October 05, 2014, 11:40:46 PM
by Etihad84
8 Replies
2985 Views
Latest October 12, 2014, 11:45:46 PM
by George106
13 Replies
6002 Views
Latest September 10, 2015, 01:24:01 PM
by richardhaverhill
2 Replies
2668 Views
Latest April 24, 2016, 09:59:37 PM
by insanitybeard
2 Replies
1535 Views
Latest May 23, 2019, 08:22:44 PM
by tiger
0 Replies
1042 Views
Latest February 05, 2018, 04:12:41 PM
by fuzzy

Advertisement: