Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
Sign in with Facebook Sign in with Twitter Sign in with Google Sign in with Linkedin Sign in with Microsoft

Hello! Welcome to the Ford and Volkswagen MPV / SUV Forums.
Dedicated forums for the Ford Galaxy, S-Max, C-Max, B-Max and Kuga.
User groups for the SEAT Alhambra, Volkswagen Sharan, Touran, Tiguan and Touareg!

Owners Forums for Ford and Volkswagen MPVs / SUVs

Ford Galaxy S-Max C-Max B-Max Tourneo Connect / Volkswagen Sharan Touran Tiguan Touareg Caravelle / SEAT Alhambra Alteca 

 Mk1 and Mk2 VW Sharan  Mk1 and Mk2 Ford Galaxy  Mk1 and Mk2 SEAT Alhambra  Ford C-Max B-Max  VW Tiguan  VW Touran  Mk3 Ford Galaxy  Mk3 VW Sharan  Mk3 SEAT Alhambra  VW T4 T5 Caravelle Transporter  Ford Tourneo Connect  VW Touareg

Advert:


Recent Forum Topics:

Google Translate:

Ford Galaxy / VW Sharan / SEAT Alhambra Forum:

Author Topic: Galaxy 1.9TDi won't start  (Read 5189 times)

Offline oberlisc

  • *
  • Posts: 46
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 00 1.9TDI Ghia
Galaxy 1.9TDi won't start
« on: November 22, 2013, 11:31:06 PM »
Hi Guys, OK Brothers Galaxy won't start, it all started the other day. went out to start it on the morning and the starter just clicked as if the battery was flat, so he jumped it and it started, it's ran OK for the past few days until yesterday (Thursday) when his partner was driving along and she said the dashboard lit up like a Christmas tree and started beeping (she said it was beeping like it was low on diesel), she said it still drove but she pulled in and turned it off, but when she tried to start it, it just clicked as if the battery was flat, the battery is pretty new, I have read on here about a common fault to do with the fuse box under the bonnet and the Alternator cable, so I'm asking if anybody has any other idea's what it could be just in case it's not that..

Many Thanks

Offline Mirez

  • Pondering the next mod...
  • *
  • Posts: 3663
  • Thanked: 143
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 03 115PS Ghia
  • First Name: Mark
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: Galaxy 1.9TDi won't start
« Reply #1 on: November 22, 2013, 11:48:52 PM »
How old is the battery? Could just be at the end of its life...
03 Ford Galaxy 1.9 TDI 115 Ghia in Spruce Green Metallic
With cream leather interior, Full Bodykit, Remapped at 145bhp, Lowered on 18's
14 VW Tiguan 2.0 TDI 177 AWD R-Line in Deep Black Pearl
With panoramic sunroof, bi-xenon headlights remapped at 205bhp.
08 Ford Transit 2.2 TDI 115 in Frozen White
With retrofitted everything except another slidey door! :)

VCDS HEX/CAN - Scans/Coding done in Wiltshire in exchange for winegums! :)

Offline oberlisc

  • *
  • Posts: 46
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 00 1.9TDI Ghia
Re: Galaxy 1.9TDi won't start
« Reply #2 on: November 23, 2013, 12:09:59 AM »
Thanks for reply, I'd say it is only about  8 month old.

Offline oberlisc

  • *
  • Posts: 46
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 00 1.9TDI Ghia
Re: Galaxy 1.9TDi won't start
« Reply #3 on: November 23, 2013, 12:20:24 AM »
After googling it and being redirected to here, also finding on Honest John that their descriptions sound just like it, I'm hoping it's the Alternator cable, thanks to Silverbeast for the photo's.

https://www.fordmpv.com/smf2/ford-galaxy/battery-junction-boxengine-bay-fuse-boxalternator-cable-failure/msg1409/#msg1409

Offline SilverBeast

  • *
  • Posts: 497
  • Thanked: 14
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: '05 TDI (130) Ghia
  • Region: Yorkshire
Re: Galaxy 1.9TDi won't start
« Reply #4 on: November 23, 2013, 08:06:37 AM »

Offline oberlisc

  • *
  • Posts: 46
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 00 1.9TDI Ghia
Re: Galaxy 1.9TDi won't start
« Reply #5 on: November 23, 2013, 11:26:04 AM »
How very strange these Fords are........Brother went out to it this morning in the freezing cold and it started first turn of the key, He is bringing me the car later today to check it, I wonder if when it gets hot it breaks the circuit, but when it cools down it then creates a circuit.

Offline oberlisc

  • *
  • Posts: 46
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 00 1.9TDI Ghia
Re: Galaxy 1.9TDi won't start
« Reply #6 on: December 28, 2013, 05:31:16 PM »
Just a short update, got hold of the proper connection and crimping tool, the cable had melted slightly, cut off old connection, cut back the insulation on the cable to find bright wire but could not find any, wire was slightly oxidised ( so I'll have to pick up so cable), anyway all was fine for a few days then it did it again, but at least we know what the problem is.

1 question would the cable from a set of jump leads rated at 200amp be OK to use as a replacement cable.

Offline Mirez

  • Pondering the next mod...
  • *
  • Posts: 3663
  • Thanked: 143
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 03 115PS Ghia
  • First Name: Mark
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: Galaxy 1.9TDi won't start
« Reply #7 on: December 28, 2013, 09:22:39 PM »
What guage is the wire? If it actually says rated to/at 200amps on the cable then yes it should be fine. Lots of jump leads claim ratings which are peak not sustained so you'll have to double check the physical cable.
03 Ford Galaxy 1.9 TDI 115 Ghia in Spruce Green Metallic
With cream leather interior, Full Bodykit, Remapped at 145bhp, Lowered on 18's
14 VW Tiguan 2.0 TDI 177 AWD R-Line in Deep Black Pearl
With panoramic sunroof, bi-xenon headlights remapped at 205bhp.
08 Ford Transit 2.2 TDI 115 in Frozen White
With retrofitted everything except another slidey door! :)

VCDS HEX/CAN - Scans/Coding done in Wiltshire in exchange for winegums! :)

 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Latest
0 Replies
3433 Views
Latest March 31, 2013, 12:50:50 PM
by davellew
1 Replies
2494 Views
Latest November 25, 2013, 07:57:45 PM
by Chrispb
4 Replies
2603 Views
Latest December 10, 2015, 12:13:46 AM
by johnnyroper
71 Replies
13019 Views
Latest December 21, 2016, 09:19:24 PM
by johnnyroper
4 Replies
903 Views
Latest May 29, 2018, 09:51:32 PM
by brianh
43 Replies
1403 Views
Latest May 30, 2019, 12:12:06 PM
by Jakehands

Advertisement:


SMF spam blocked by CleanTalk