Welcome, Guest. Please login or register.
Sign in with Facebook Sign in with Twitter Sign in with Google Sign in with Linkedin Sign in with Microsoft

Hello! Welcome to the Ford and Volkswagen MPV / SUV Forums.
Dedicated forums for the Ford Galaxy, S-Max, C-Max, B-Max and Kuga.
User groups for the SEAT Alhambra, Volkswagen Sharan, Touran, Tiguan and Touareg!

Owners Forums for Ford and Volkswagen MPVs / SUVs

Ford Galaxy S-Max C-Max B-Max Tourneo Connect / Volkswagen Sharan Touran Tiguan Touareg Caravelle / SEAT Alhambra Alteca 

 Mk1 and Mk2 VW Sharan  Mk1 and Mk2 Ford Galaxy  Mk1 and Mk2 SEAT Alhambra  Ford C-Max B-Max  VW Tiguan  VW Touran  Mk3 Ford Galaxy  Mk3 VW Sharan  Mk3 SEAT Alhambra  VW T4 T5 Caravelle Transporter  Ford Tourneo Connect  VW Touareg

Advert:


Recent Forum Topics:

Google Translate:

Ford Galaxy / VW Sharan / SEAT Alhambra Forum:

Author Topic: galaxy 2.8 204 ps autotrans (2002) MK2 MAF problem  (Read 2586 times)

Offline xaumahata

  • *
  • Posts: 3
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2 Auto
  • Spec: 02 2.8 v6 204
  • Region: Non UK
galaxy 2.8 204 ps autotrans (2002) MK2 MAF problem
« on: June 15, 2016, 09:45:11 AM »
Hi guys,
2 months ago I bought the car and sometimes on a motorway driving with constant speed of 80 mil/h (on cruise control) after 70-80 miles epc light comes on and it enters limp home mode.The car is with LPG system. The fault reads p0101 mass air flow implausible signal. Sometimes there are also 01166 - Engine Torque signal (16-10 - signal outside specifications - intermittent); p1152 - long term fuel trim additive air, bank1, range 2: system to lean (someone told me that this fault is caused by the LPG); p1165 - long term fuel trim additive air, bank1, range 1: system to rich (same as p1152: someone told me that this fault is caused by the LPG). I read in other topic: https://www.fordmpv.com/smf2/ford-galaxy/maf-galaxy-2001-2-8-v6-auto/ that the problem with the p0101 mass air flow implausible signal was fixed with new genuine MAF but before taking this step I'd like to be 100% sure that the MAF is defective. Yesterday I've cleaned the MAF with CRC MAF cleaner and I ran live data to check the mass flow values. I got:
680 RPM (idle) - 3,5 - 4,5 g/s
3440 RPM (5th gear part open  throttle) - 36 - 37 g/s
6200 RPM (WOT) - 122,36 g/s (this was the maximum which I got during the drive)
So my question is if those values are correct (especially the last one with WOT) for the MAF or not. (by the way sometimes in idle the RPM are playing up and down)?

 I haven't dirven vr6 engine before and I don't know its behavior but it seems to me that in the low RPM (1600 - 3000) the car has good torque and acceleration but above those RPMs the car does not accelerate so well.

P.S. My other problem is that in WOT the whole car is shaking/vibrating inside.
P.S.2. I'm from Bulgaria so please excuse my bad English.
Thanks guys.

Offline Chrispb

  • Mindsaysyesbodysaysnono
  • *
  • Posts: 3024
  • Thanked: 112
  • Model: Galaxy Mk2 Auto
  • Spec: 52reg TDI 115 Ghia
  • First Name: Chris
  • Region: South East
  • Country: United Kingdom
Re: galaxy 2.8 204 ps autotrans (2002) MK2 MAF problem
« Reply #1 on: June 15, 2016, 01:05:12 PM »
Hello and  welcome5 and very good English too.

I can't help with the figures but your fault codes and symptoms are very similar to those on a VW Passat that I have just changed the MAF sensor on, engine running very smooth now especially when ticking over and no lights or error codes.

The vibration may or may not be connected but I would certainly check driveshafts/CV joints as these are common fault for vibration.
2009 Kia Sedona GS In Black 2.9CRDI 183PS. 5 Speed Manual WAV.
2003 MK2 Galaxy Ghia In Solid Black 1.9 TDI 115PS. 5 Speed Automatic.

Upgraded Eberspächer booster heater  to independent heating with 7 day timer.

With VCDS lite (full version) need a code clearing or want to scan for faults in the north kent area, PM me.
All for a pint of Strongbow.

The FordMPV.com Forum - The free forum for questions and answers relating to the Ford Galaxy, S-Max and C-Max

Offline xaumahata

  • *
  • Posts: 3
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2 Auto
  • Spec: 02 2.8 v6 204
  • Region: Non UK
Re: galaxy 2.8 204 ps autotrans (2002) MK2 MAF problem
« Reply #2 on: June 16, 2016, 06:35:21 AM »
Thank you Chrispb,

so you believe that I should go straight for new MAF?

Offline Chrispb

  • Mindsaysyesbodysaysnono
  • *
  • Posts: 3024
  • Thanked: 112
  • Model: Galaxy Mk2 Auto
  • Spec: 52reg TDI 115 Ghia
  • First Name: Chris
  • Region: South East
  • Country: United Kingdom
Re: galaxy 2.8 204 ps autotrans (2002) MK2 MAF problem
« Reply #3 on: June 16, 2016, 11:19:07 AM »
I would certainly replace the MAF in the first instance.
2009 Kia Sedona GS In Black 2.9CRDI 183PS. 5 Speed Manual WAV.
2003 MK2 Galaxy Ghia In Solid Black 1.9 TDI 115PS. 5 Speed Automatic.

Upgraded Eberspächer booster heater  to independent heating with 7 day timer.

With VCDS lite (full version) need a code clearing or want to scan for faults in the north kent area, PM me.
All for a pint of Strongbow.

The FordMPV.com Forum - The free forum for questions and answers relating to the Ford Galaxy, S-Max and C-Max

Offline xaumahata

  • *
  • Posts: 3
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2 Auto
  • Spec: 02 2.8 v6 204
  • Region: Non UK
Re: galaxy 2.8 204 ps autotrans (2002) MK2 MAF problem
« Reply #4 on: June 17, 2016, 03:15:29 PM »
I've ordered it today...hope to solve all my issues :-)

 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Latest
11 Replies
5172 Views
Latest December 12, 2013, 11:58:44 PM
by carlito147
4 Replies
2834 Views
Latest August 02, 2014, 10:31:31 PM
by steveo59
7 Replies
2808 Views
Latest September 23, 2017, 11:38:18 AM
by johnnyroper
16 Replies
3487 Views
Latest April 30, 2018, 04:54:33 PM
by rockingmark
3 Replies
1082 Views
Latest May 19, 2018, 09:09:55 AM
by johnnyroper
4 Replies
349 Views
Latest June 13, 2020, 08:20:46 AM
by SirDavidAlhambra

Advertisement:


SMF spam blocked by CleanTalk