Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
Sign in with Facebook Sign in with Twitter Sign in with Google Sign in with Linkedin Sign in with Microsoft

Hello! Welcome to the Ford and Volkswagen MPV / SUV Forums.
Dedicated forums for the Ford Galaxy, S-Max, C-Max, B-Max and Kuga.
User groups for the SEAT Alhambra, Volkswagen Sharan, Touran, Tiguan and Touareg!

Owners Forums for Ford and Volkswagen MPVs / SUVs

Ford Galaxy S-Max C-Max B-Max Tourneo Connect / Volkswagen Sharan Touran Tiguan Touareg Caravelle / SEAT Alhambra Alteca 

 Mk1 and Mk2 VW Sharan  Mk1 and Mk2 Ford Galaxy  Mk1 and Mk2 SEAT Alhambra  Ford C-Max B-Max  VW Tiguan  VW Touran  Mk3 Ford Galaxy  Mk3 VW Sharan  Mk3 SEAT Alhambra  VW T4 T5 Caravelle Transporter  Ford Tourneo Connect  VW Touareg

Advert:


Recent Forum Topics:

Google Translate:

Ford Galaxy / VW Sharan / SEAT Alhambra Forum:

Author Topic: Galaxy Mk2 1.9tdi Ghia 130 electrical starting problems  (Read 3947 times)

Offline glynbud@sky.com

  • *
  • Posts: 2
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 05 TDI 130 Ghia
  • Region: North West
Galaxy Mk2 1.9tdi Ghia 130 electrical starting problems
« on: December 14, 2014, 03:53:27 PM »
Hi my 2005 1.9tdi Ghia manual is experiencing starting problems
I have fitted a new starter motor, alternator, and battery
the engine cranks over fine but just wont fire up.
If I bump start the car it fires up straight away.
I have checked relay 109 it working fine with low 0.1ohms resistance.
even tried the spare key with exactly same results
it will start sometimes off the key but very unreliable when it is going to start the sound of starter motor is slightly higher pitched
any ideas welcomed   >:(

Offline Mirez

  • Pondering the next mod...
  • *
  • Posts: 3658
  • Thanked: 143
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 03 115PS Ghia
  • First Name: Mark
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: Galaxy Mk2 1.9tdi Ghia 130 electrical starting problems
« Reply #1 on: December 14, 2014, 05:41:14 PM »
Possibly a dodgy ignition switch. As you probably know the Mk2 Galaxy is largely VW parts and 2005 was one of the very last Mk2's. 2006 VW's have/had a known fault with the ignition switch which were manufactured in 2005 - hence the possibility.

Attached is a wiring diagram for the starter circuit, you can see there are two feeds from the ignition switch on the TDI.
03 Ford Galaxy 1.9 TDI 115 Ghia in Spruce Green Metallic
With cream leather interior, Full Bodykit, Remapped at 145bhp, Lowered on 18's
14 VW Tiguan 2.0 TDI 177 AWD R-Line in Deep Black Pearl
With panoramic sunroof, bi-xenon headlights remapped at 205bhp.
08 Ford Transit 2.2 TDI 115 in Frozen White
With retrofitted everything except another slidey door! :)

VCDS HEX/CAN - Scans/Coding done in Wiltshire in exchange for winegums! :)

Offline glynbud@sky.com

  • *
  • Posts: 2
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 05 TDI 130 Ghia
  • Region: North West
Re: Galaxy Mk2 1.9tdi Ghia 130 electrical starting problems
« Reply #2 on: December 17, 2014, 07:49:58 AM »
Thanks for your reply
I have managed to get to the bottom of it,
I changed the starter motor as it was lazy cranking over in mornings with the weather getting colder I didn't want to be let down by my car. After fitting the new starter motor the car would not start but was turning over I thought very well, I then noticed that the alternator workshop warning illuminated on the dash, So I fitted a new alternator,The car would intermittently start but was very unreliable, I drop tested the battery seemed ok but as a recommendation I changed it for a new one, Still had the same problem good cranking speed but just wouldn't fire up but bumped started very easy, I was getting very annoyed at this point after spending loads of dosh and getting no where.
I finally re-fitted my original starter motor and now have no problems.. The new starter motor must have been pulling too much current starving the other electrical circuits.
So the original problem must have been a dodgy cell in my battery . Big thanks to Simon Chadwick autos Willaston   

Offline insanitybeard

  • Greetings from Mr Chick!
  • *
  • Posts: 2427
  • Thanked: 71
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: '54 130ps TDI Ghia
  • First Name: Paul
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: Galaxy Mk2 1.9tdi Ghia 130 electrical starting problems
« Reply #3 on: December 17, 2014, 09:38:51 AM »
Are you sure it's got nothing to do with the alternator charging cable where it connects to the battery junction box? This could affect the recharging of the battery when the engine is running.
Always learning..... Often by mistakes!

 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Latest
2 Replies
2375 Views
Latest February 22, 2013, 09:19:12 PM
by Stevicroberts
5 Replies
2310 Views
Latest August 08, 2013, 10:37:45 AM
by Mirez
6 Replies
3033 Views
Latest July 31, 2014, 01:06:00 AM
by iffy b
13 Replies
3966 Views
Latest July 23, 2015, 03:49:39 PM
by SiC
19 Replies
10889 Views
Latest October 23, 2015, 07:57:28 AM
by johnnyroper
1 Replies
1780 Views
Latest July 20, 2016, 06:35:24 PM
by johnnyroper

Advertisement: