Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
Sign in with Facebook Sign in with Twitter Sign in with Google Sign in with Linkedin Sign in with Microsoft

Hello! Welcome to the Ford and Volkswagen MPV / SUV Forums.
Dedicated forums for the Ford Galaxy, S-Max, C-Max, B-Max and Kuga.
User groups for the SEAT Alhambra, Volkswagen Sharan, Touran, Tiguan and Touareg!

Owners Forums for Ford and Volkswagen MPVs / SUVs

Ford Galaxy S-Max C-Max B-Max Tourneo Connect / Volkswagen Sharan Touran Tiguan Touareg Caravelle / SEAT Alhambra Alteca 

 Mk1 and Mk2 VW Sharan  Mk1 and Mk2 Ford Galaxy  Mk1 and Mk2 SEAT Alhambra  Ford C-Max B-Max  VW Tiguan  VW Touran  Mk3 Ford Galaxy  Mk3 VW Sharan  Mk3 SEAT Alhambra  VW T4 T5 Caravelle Transporter  Ford Tourneo Connect  VW Touareg

Advert:


Recent Forum Topics:

Google Translate:

Ford Galaxy / VW Sharan / SEAT Alhambra Forum:

Author Topic: Heater blower not working / fades  (Read 2860 times)

Offline stans2020

  • *
  • Posts: 1
  • Thanked: 0
  • Spec: 02. Tdi 1.9
  • First Name: Alan
  • Region: West Midlands
  • Country: Non Europe / RoW
Heater blower not working / fades
« on: December 04, 2016, 08:41:19 PM »
 >:(  hi everyone im new to. The site thanks
I have a 2002 1.9 tdi ford galaxy. Im having trouble with the heater  if i put it on number 4. It comes on fast. But after about 10 to 20 seconds the speed fades off can u help please many thanks
« Last Edit: December 04, 2016, 09:43:38 PM by insanitybeard »

Offline insanitybeard

  • Greetings from Mr Chick!
  • *
  • Posts: 2427
  • Thanked: 71
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: '54 130ps TDI Ghia
  • First Name: Paul
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: Heater blower not working / fades
« Reply #1 on: December 04, 2016, 09:46:02 PM »
Howdy! I assume you've got the manual heater control panel with the rotary dial with 4 settings to set the blower speed? Does it work at all on settings 1-3 or only on 4?
Always learning..... Often by mistakes!

Offline daddyfixit

  • fixer of broken things
  • *
  • Posts: 106
  • Thanked: 7
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: bog standard 90hp
  • Region: North West
  • Country: United Kingdom
Re: Heater blower not working / fades
« Reply #2 on: December 04, 2016, 10:37:19 PM »
sounds like pollen filter is blocked....motor strains trying to drag air through a wet lump of paper, other fords used to burn out the motors, looms and switches ( ask Vauxhall motor co about zafiras !!)

Offline johnnyroper

  • *
  • Posts: 2958
  • Thanked: 148
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 02 tdi 115 ghia
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: Heater blower not working / fades
« Reply #3 on: December 05, 2016, 05:58:07 AM »
+1 for pollen filter blocked.

Offline Kristaps Baltais

  • *
  • Posts: 76
  • Thanked: 3
  • Model: Sharan Mk2
  • Spec: 04 1.9tdi 115hp
  • Region: Non UK
  • Country: Norway
Re: Heater blower not working / fades
« Reply #4 on: December 05, 2016, 01:01:53 PM »
I did not had a problem with blower going too slow, but not blowing enough air. Changed pollen filter and now i can feel a breeze :D
Buying this car after knowing all common problems feels bit sadistic, but then again, my main income is from growing potatoes in arctic.

 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Latest
6 Replies
14266 Views
Latest January 19, 2013, 01:56:31 PM
by Chrispb
21 Replies
11775 Views
Latest March 27, 2013, 07:18:29 PM
by allbluedave
12 Replies
5220 Views
Latest November 24, 2013, 09:40:25 PM
by SilverBeast
0 Replies
608 Views
Latest January 18, 2019, 07:56:17 AM
by seatalehandro
5 Replies
694 Views
Latest January 27, 2019, 01:07:08 PM
by Marwardo
9 Replies
160 Views
Latest September 26, 2020, 12:05:54 PM
by alexdukes

Advertisement:


SMF spam blocked by CleanTalk