Ford and Volkswagen MPV Forums

Large MPVs -- Ford Galaxy / VW Sharan / SEAT Alhambra: => Ford Galaxy / VW Sharan / SEAT Alhambra => Topic started by: regw on June 15, 2020, 02:02:36 PM

Title: Injector harness fault?
Post by: regw on June 15, 2020, 02:02:36 PM
I've hardly put any miles on the thing this year and its currently in dock for
outrigger welding and a new front shock for the MOT
But
The few times I have used it I sometimes got an intermittent loss of power
like it was dropping out on a cylinder at times.
Reading up I see injector harnesses  mentioned as possible causes

Youse guys reckon it's  a likely suspect?

When I get it back I want to have have closer look at it and
see harnesses ranging from £19.99 to £39.99 on Ebay which look identical
any recommends/avoids on these?


 
Title: Re: Injector harness fault?
Post by: brianh on June 15, 2020, 04:47:47 PM
If you suspect the harness it should be logging a fault code for that, in any case its worth a look with vcds before you start getting further.
Title: Re: Injector harness fault?
Post by: johnnyroper on June 15, 2020, 05:02:15 PM
The harness can go bad and not log faults on these, mine did just that. You can check measure blocks for injector deviation.

As rocker cover needs to come off I would change for a new harness as I donít think they are much more than what you have seen used ones for. Also worth a look at the cam as lobes can wear on the PD engines
Title: Re: Injector harness fault?
Post by: regw on July 03, 2020, 06:15:24 PM
Today I used it to go and fetch a a few things and on the way back it started to run rough as a bears ass.

When I got home I got out and used the phone to record the thing before switching it off.
After a restart I recorded it again and it was back to normal!

I suspect a dodgy connection on the injector harness but will order a rocker cover gasket
before getting in there
I'm umming and ahhing over finding/fixing the bad connection or just getting a new harness

Here's the before and after vid on Imgur ( you may need to enable sound to hear it)

https://imgur.com/I7qe2ky
Title: Re: Injector harness fault?
Post by: regw on July 30, 2020, 09:01:22 PM
Fixed it
No 1 cylinder connector felt a bit wonky so I removed, cleaned and nipped them all up a wee bit
and reassembled it
Running fine now
I did a vcds lite check today and it had a fault code logged of
18074/1666 'Electrial malfunction - interrmittent' on cylinder 1
Cleared codes and it hasn't come back. so hopelfully that's that.