Welcome, Guest. Please login or register.
Sign in with Facebook Sign in with Twitter Sign in with Google Sign in with Linkedin Sign in with Microsoft

Hello! Welcome to the Ford and Volkswagen MPV / SUV Forums.
Dedicated forums for the Ford Galaxy, S-Max, C-Max, B-Max and Kuga.
User groups for the SEAT Alhambra, Volkswagen Sharan, Touran, Tiguan and Touareg!

Owners Forums for Ford and Volkswagen MPVs / SUVs

Ford Galaxy S-Max C-Max B-Max Tourneo Connect / Volkswagen Sharan Touran Tiguan Touareg Caravelle / SEAT Alhambra Alteca 

 Mk1 and Mk2 VW Sharan  Mk1 and Mk2 Ford Galaxy  Mk1 and Mk2 SEAT Alhambra  Ford C-Max B-Max  VW Tiguan  VW Touran  Mk3 Ford Galaxy  Mk3 VW Sharan  Mk3 SEAT Alhambra  VW T4 T5 Caravelle Transporter  Ford Tourneo Connect  VW Touareg

Advertisement:


Recent Forum Topics:

Google Translate:

Ford Galaxy / VW Sharan / SEAT Alhambra Forum:

Author Topic: Not starting after changing fuel filter - engine warning and oil warning  (Read 4641 times)

Offline marmand

  • *
  • Posts: 2
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk1
  • Spec: 2001 1.9 tdi
  • Region: North West
I have just changed the fuel filter and flushed the coolant. After putting everything back together the engine does not fire up and then get oil light and engine stop message. If I just leave the ignition switch in position 2 the glow plug warning starts to flash yellow (Engine workshop message). I did disconnect a number of cables but have put them all back.

Any suggestions?

Thanks
« Last Edit: May 22, 2015, 08:03:56 AM by marmand »

Offline redbull2k

  • *
  • Posts: 44
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 2004 TDI 130PD
  • Region: South Wales
Bad Fuel Filter maybe.

Offline Chrispb

  • Mindsaysyesbodysaysnono
  • *
  • Posts: 2982
  • Thanked: 91
  • Model: Galaxy Mk2 Auto
  • Spec: 52reg TDI 115 Ghia
  • First Name: Chris
  • Region: South East
  • Country: United Kingdom
I have just changed the fuel filter and flushed the coolant. After putting everything back together the engine does not fire up and then get oil light and engine stop message. If I just leave the ignition switch in position 2 the glow plug warning starts to flash yellow (Engine workshop message). I did disconnect a number of cables but have put them all back.

Any suggestions?

Thanks
Hello and  welcome5

What issues did you have prior to changing fuel filter and did you refill the new filter with clean diesel, if you didn't you will now have an air lock and will take lots of cranking to purge the air from the system, loosening an injector pipe will help.
2009 Kia Sedona GS In Black 2.9CRDI 183PS. 5 Speed Manual WAV.
2003 MK2 Galaxy Ghia In Solid Black 1.9 TDI 115PS. 5 Speed Automatic.

Upgraded Eberspächer booster heater  to independent heating with 7 day timer.

With VCDS lite (full version) need a code clearing or want to scan for faults in the north kent area, PM me.
All for a pint of Strongbow.

The FordMPV.com Forum - The free forum for questions and answers relating to the Ford Galaxy, S-Max and C-Max

Offline sasquartch

  • *
  • Posts: 70
  • Thanked: 1
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 05 TDI 115 Silver
  • Region: South East
When I changed my fuel filter I didn't bother filling the filter with fuel but read somewhere you need to turn the ignition on for a few seconds, then off, then repeat 10 times or so so that the pump pushes fuel through the filter.

I didn't have any issues starting, it just started normally.

(I know the pre facelift non-PDI engines have a different procedure but guessing yours is a Mk2 115/130 ??)

Offline Chrispb

  • Mindsaysyesbodysaysnono
  • *
  • Posts: 2982
  • Thanked: 91
  • Model: Galaxy Mk2 Auto
  • Spec: 52reg TDI 115 Ghia
  • First Name: Chris
  • Region: South East
  • Country: United Kingdom
When I changed my fuel filter I didn't bother filling the filter with fuel but read somewhere you need to turn the ignition on for a few seconds, then off, then repeat 10 times or so so that the pump pushes fuel through the filter.

I didn't have any issues starting, it just started normally.

(I know the pre facelift non-PDI engines have a different procedure but guessing yours is a Mk2 115/130 ??)
Yes your right that is the procedure for the MK2 as it has an intank pump, the MK1 doesn't have the intank pump and relies on the injector pump to suck the fuel up from the tank.
2009 Kia Sedona GS In Black 2.9CRDI 183PS. 5 Speed Manual WAV.
2003 MK2 Galaxy Ghia In Solid Black 1.9 TDI 115PS. 5 Speed Automatic.

Upgraded Eberspächer booster heater  to independent heating with 7 day timer.

With VCDS lite (full version) need a code clearing or want to scan for faults in the north kent area, PM me.
All for a pint of Strongbow.

The FordMPV.com Forum - The free forum for questions and answers relating to the Ford Galaxy, S-Max and C-Max

Offline Chrispb

  • Mindsaysyesbodysaysnono
  • *
  • Posts: 2982
  • Thanked: 91
  • Model: Galaxy Mk2 Auto
  • Spec: 52reg TDI 115 Ghia
  • First Name: Chris
  • Region: South East
  • Country: United Kingdom
I have just changed the fuel filter and flushed the coolant. After putting everything back together the engine does not fire up and then get oil light and engine stop message. If I just leave the ignition switch in position 2 the glow plug warning starts to flash yellow (Engine workshop message). I did disconnect a number of cables but have put them all back.

Any suggestions?

Thanks
Marmand can you confirm your model as you say it's MK1 if it's 2001 it's a MK2 which has the PD engine and an intank pump.
2009 Kia Sedona GS In Black 2.9CRDI 183PS. 5 Speed Manual WAV.
2003 MK2 Galaxy Ghia In Solid Black 1.9 TDI 115PS. 5 Speed Automatic.

Upgraded Eberspächer booster heater  to independent heating with 7 day timer.

With VCDS lite (full version) need a code clearing or want to scan for faults in the north kent area, PM me.
All for a pint of Strongbow.

The FordMPV.com Forum - The free forum for questions and answers relating to the Ford Galaxy, S-Max and C-Max

Offline marmand

  • *
  • Posts: 2
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk1
  • Spec: 2001 1.9 tdi
  • Region: North West
I have a mk2 51plate. I have tried all the suggestions. If I try starting and leave it turning over, eventually I get a red oil light and stop notice. If I leave the ignition key in position2 eventually the glow plug warning flashes yellow and I get an "Engine Workshop" message.

Not sure where to go from here?

Offline sasquartch

  • *
  • Posts: 70
  • Thanked: 1
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 05 TDI 115 Silver
  • Region: South East
If the glow plug light flashes I'd think there would be some fault codes logged.

So first step would be VCDS / vag.com and go from there

Offline Chrispb

  • Mindsaysyesbodysaysnono
  • *
  • Posts: 2982
  • Thanked: 91
  • Model: Galaxy Mk2 Auto
  • Spec: 52reg TDI 115 Ghia
  • First Name: Chris
  • Region: South East
  • Country: United Kingdom
So was there any issues before you changed filter or are you trying to cure an ongoing problem.
2009 Kia Sedona GS In Black 2.9CRDI 183PS. 5 Speed Manual WAV.
2003 MK2 Galaxy Ghia In Solid Black 1.9 TDI 115PS. 5 Speed Automatic.

Upgraded Eberspächer booster heater  to independent heating with 7 day timer.

With VCDS lite (full version) need a code clearing or want to scan for faults in the north kent area, PM me.
All for a pint of Strongbow.

The FordMPV.com Forum - The free forum for questions and answers relating to the Ford Galaxy, S-Max and C-Max

Offline bigdave982

  • *
  • Posts: 257
  • Thanked: 3
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 115 bhp ghia
Isnt there a low coolant cutout job somewhere

 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Latest
0 Replies
17688 Views
Latest February 03, 2012, 10:40:15 PM
by Chrispb
4 Replies
4241 Views
Latest October 01, 2013, 08:47:22 PM
by Mirez
2 Replies
2180 Views
Latest January 26, 2014, 09:26:04 PM
by Chrispb
4 Replies
10233 Views
Latest March 23, 2014, 05:34:41 PM
by freeatlast
2 Replies
3880 Views
Latest September 24, 2014, 07:56:25 PM
by Mirez
3 Replies
437 Views
Latest July 21, 2019, 11:30:16 AM
by bigjeeze

Advertisement: