Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
Sign in with Facebook Sign in with Twitter Sign in with Google Sign in with Linkedin Sign in with Microsoft

Hello! Welcome to the Ford and Volkswagen MPV / SUV Forums.
Dedicated forums for the Ford Galaxy, S-Max, C-Max, B-Max and Kuga.
User groups for the SEAT Alhambra, Volkswagen Sharan, Touran, Tiguan and Touareg!

Owners Forums for Ford and Volkswagen MPVs / SUVs

Ford Galaxy S-Max C-Max B-Max Tourneo Connect / Volkswagen Sharan Touran Tiguan Touareg Caravelle / SEAT Alhambra Alteca 

 Mk1 and Mk2 VW Sharan  Mk1 and Mk2 Ford Galaxy  Mk1 and Mk2 SEAT Alhambra  Ford C-Max B-Max  VW Tiguan  VW Touran  Mk3 Ford Galaxy  Mk3 VW Sharan  Mk3 SEAT Alhambra  VW T4 T5 Caravelle Transporter  Ford Tourneo Connect  VW Touareg

Advert:


Recent Forum Topics:

Google Translate:

Ford Galaxy / VW Sharan / SEAT Alhambra Forum:

Author Topic: Oil Pressure sensor  (Read 6436 times)

Offline columbiers

  • *
  • Posts: 35
  • Thanked: 2
  • Model: Alhambra Mk2
  • Spec: 1.9 130tdi
  • Region: South East
Oil Pressure sensor
« on: May 27, 2015, 08:21:04 PM »
Hi,
Just changed gearbox on my 1.9 130 Alhambra 2005. Will write up with some pics tomorrow, been a very long day!!
Now driving well, only issue is it keeps flashing oil warnings at me- oil pressure sensor warning comes on and tells me to stop driving now.
I don't think there can be an actual pressure issue as I haven't disturbed anything on the engine. I did, however have to jack up on the sump, near to the sensor that is down there.
Is that the oil pressure sensor or is it somewhere else?

Offline insanitybeard

  • Greetings from Mr Chick!
  • *
  • Posts: 2427
  • Thanked: 71
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: '54 130ps TDI Ghia
  • First Name: Paul
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: Oil Pressure sensor
« Reply #1 on: May 27, 2015, 11:33:06 PM »
There's an oil level sensor which is fitted in the base of the sump pan- it's not fitted to all diesels though, my '54 plate doesn't have one. The oil pressure sensor is fitted at the base of the oil filter housing. Is it possible that whilst doing the job and with the engine lowered at the gearbox end a cable has been overstressed to the point where it's given up and broken? Alternatively if you've damaged the sensor on the sump then it could be causing the light to come on because it's no longer able to detect the oil level!
« Last Edit: May 28, 2015, 12:20:56 AM by insanitybeard »
Always learning..... Often by mistakes!

Offline columbiers

  • *
  • Posts: 35
  • Thanked: 2
  • Model: Alhambra Mk2
  • Spec: 1.9 130tdi
  • Region: South East
Re: Oil Pressure sensor
« Reply #2 on: May 28, 2015, 02:16:17 PM »
Took it out for a good run today, def not an actual pressure issue as ran fine.
I noticed the oil temp is not registering at all- hopefully this is a clue to which sensor is at fault. Both the sensor at the bottom of the sump and the one at the oil filter "look" fine- wiring connecting, no obvious problems.
I cant find which sensor reports the oil temp?

Offline Mirez

  • Pondering the next mod...
  • *
  • Posts: 3662
  • Thanked: 143
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 03 115PS Ghia
  • First Name: Mark
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: Oil Pressure sensor
« Reply #3 on: May 28, 2015, 03:58:13 PM »
Hello! The sump sensor detects level and temp, it will also trigger yellow and red can warnings whilst driving if the signal isn't present...
03 Ford Galaxy 1.9 TDI 115 Ghia in Spruce Green Metallic
With cream leather interior, Full Bodykit, Remapped at 145bhp, Lowered on 18's
14 VW Tiguan 2.0 TDI 177 AWD R-Line in Deep Black Pearl
With panoramic sunroof, bi-xenon headlights remapped at 205bhp.
08 Ford Transit 2.2 TDI 115 in Frozen White
With retrofitted everything except another slidey door! :)

VCDS HEX/CAN - Scans/Coding done in Wiltshire in exchange for winegums! :)

Offline columbiers

  • *
  • Posts: 35
  • Thanked: 2
  • Model: Alhambra Mk2
  • Spec: 1.9 130tdi
  • Region: South East
Re: Oil Pressure sensor
« Reply #4 on: May 28, 2015, 06:34:16 PM »
Brilliant!Thank you, should be an easy fix of  changing the sensor then! Will order from Ebay today. Had both yellow and red can warnings today so it must be that. I assume the oil has to come out to change it? Only just done oil change so I'll probably reuse it.

Offline columbiers

  • *
  • Posts: 35
  • Thanked: 2
  • Model: Alhambra Mk2
  • Spec: 1.9 130tdi
  • Region: South East
Re: Oil Pressure sensor
« Reply #5 on: May 29, 2015, 02:05:03 PM »
Just been out in it and it feels very sluggish to how it was before this oil warning issue. Is it possible it is in a limp mode due to the oil warning? There is no lights on the dash apart from the oil can warning.

Offline insanitybeard

  • Greetings from Mr Chick!
  • *
  • Posts: 2427
  • Thanked: 71
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: '54 130ps TDI Ghia
  • First Name: Paul
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: Oil Pressure sensor
« Reply #6 on: May 29, 2015, 06:45:31 PM »
Hm, I'd be surprised if this was the case- if the engine was genuinely being starved of oil then for it to be any good any failsafe should prevent the engine running (I don't think the Galaxy has this feature, not sure about the Alhambra), not induce a limp mode!

As always I stand to be corrected.
Always learning..... Often by mistakes!

Offline Mirez

  • Pondering the next mod...
  • *
  • Posts: 3662
  • Thanked: 143
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 03 115PS Ghia
  • First Name: Mark
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: Oil Pressure sensor
« Reply #7 on: May 29, 2015, 09:12:21 PM »
Confirmed, the temp and level sensor provides info to the cluster only for display purposes. There is no link between it and performance, even with the warning on.
03 Ford Galaxy 1.9 TDI 115 Ghia in Spruce Green Metallic
With cream leather interior, Full Bodykit, Remapped at 145bhp, Lowered on 18's
14 VW Tiguan 2.0 TDI 177 AWD R-Line in Deep Black Pearl
With panoramic sunroof, bi-xenon headlights remapped at 205bhp.
08 Ford Transit 2.2 TDI 115 in Frozen White
With retrofitted everything except another slidey door! :)

VCDS HEX/CAN - Scans/Coding done in Wiltshire in exchange for winegums! :)

Offline columbiers

  • *
  • Posts: 35
  • Thanked: 2
  • Model: Alhambra Mk2
  • Spec: 1.9 130tdi
  • Region: South East
Re: Oil Pressure sensor
« Reply #8 on: May 31, 2015, 06:22:43 PM »
Thank you!
Just read the codes and got P1156- Manifold pressure sensor. Can anyone tell me where it is? I am hoping it is just loose/disconnected after the box swap. It is definitely very sluggish, like a lack of boost or a limp mode.  I really can't spend any more on this car, I just need it work!!

Offline Mirez

  • Pondering the next mod...
  • *
  • Posts: 3662
  • Thanked: 143
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 03 115PS Ghia
  • First Name: Mark
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: Oil Pressure sensor
« Reply #9 on: May 31, 2015, 06:51:12 PM »
Yeah it needs to get sorted as it's delaying the write up which I'm looking forward to reading! :)

The MAP sensor is in the intake pipe from the intercooler, number 9 on the second image down:
https://www.fordmpv.com/smf2/ford-galaxy-reference-library/galaxy-mk2-tdi-whats-what-in-the-engine-bay/
03 Ford Galaxy 1.9 TDI 115 Ghia in Spruce Green Metallic
With cream leather interior, Full Bodykit, Remapped at 145bhp, Lowered on 18's
14 VW Tiguan 2.0 TDI 177 AWD R-Line in Deep Black Pearl
With panoramic sunroof, bi-xenon headlights remapped at 205bhp.
08 Ford Transit 2.2 TDI 115 in Frozen White
With retrofitted everything except another slidey door! :)

VCDS HEX/CAN - Scans/Coding done in Wiltshire in exchange for winegums! :)

Offline columbiers

  • *
  • Posts: 35
  • Thanked: 2
  • Model: Alhambra Mk2
  • Spec: 1.9 130tdi
  • Region: South East
Re: Oil Pressure sensor
« Reply #10 on: May 31, 2015, 07:17:06 PM »
Fantastic! Was loose, hadn't undo it, maybe pulled loose when gearbox was taken off. All pulling well again! Thanks

Offline insanitybeard

  • Greetings from Mr Chick!
  • *
  • Posts: 2427
  • Thanked: 71
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: '54 130ps TDI Ghia
  • First Name: Paul
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: Oil Pressure sensor
« Reply #11 on: June 01, 2015, 09:22:07 AM »
So was the sensor in the sump actually knackered then?
Always learning..... Often by mistakes!

 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Latest
1 Replies
2490 Views
Latest July 01, 2013, 02:37:39 PM
by Chrispb
4 Replies
2909 Views
Latest August 13, 2014, 07:08:19 PM
by demonbane
2 Replies
2192 Views
Latest October 06, 2014, 07:06:25 PM
by galaxypilot
5 Replies
4484 Views
Latest December 05, 2014, 09:47:14 PM
by Jahukka
3 Replies
2630 Views
Latest August 24, 2015, 08:47:06 PM
by gregers
11 Replies
1468 Views
Latest July 18, 2018, 09:32:17 PM
by Topsnort

Advertisement:


SMF spam blocked by CleanTalk