Advert:


Recent Forum Topics:

Google Translate:

Ford Galaxy / VW Sharan / SEAT Alhambra Forum:

Owners Forums for Ford and Volkswagen MPVs / SUVs

Ford Galaxy S-Max C-Max B-Max Tourneo Connect / Volkswagen Sharan Touran Tiguan Touareg Caravelle / SEAT Alhambra Alteca?

Mk1 and Mk2 VW Sharan Mk1 and Mk2 Ford Galaxy Mk1 and Mk2 SEAT AlhambraFord C-Max B-MaxVW Tiguan VW Touran Mk3 Ford GalaxyMk3 VW SharanMk3 SEAT AlhambraVW T4 T5 Caravelle TransporterFord Tourneo Connect VW Touareg

Author Topic: Parking sensor problem  (Read 4171 times)

Offline columbiers

  • Default User Group
  • Regular Users
  • *
  • Posts: 35
  • Thanked: 3
  • Model: Alhambra Mk2
  • Spec: 1.9 130tdi
  • Region: South East
Parking sensor problem
« on: April 27, 2015, 06:45:35 pm »
Hi,

Got a problem with my 2005 Alhambra- one of the front parking sensors is not working. I found out which one by listening for the clicks and vag com confirmed it was the middle right. No problem,I thought,and ordered a new sensor. Which also doesn't work when fitted.

I then fitted a known good sensor- still not working. The wiring plug has Earth and postive going to it- nothing at the middle purple wire though which I assume is the signal wire so should show nothing?

So is this likely to be a wiring fault or a problem at the module? Vagcom only shows a sensor fault. There is no obvious break in the wires anywhere.

Offline Mirez

  • Pondering the next mod...
  • Webmaster
  • Accredited Users
  • *
  • Posts: 3774
  • Thanked: 180
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 03 115PS Ghia
  • First Name: Mark
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: Parking sensor problem
« Reply #1 on: April 28, 2015, 05:36:12 pm »
Well hello! Yes you are correct, the central wire is the signal return. In my experience the front wiring is fairly resilient, I've not seen any issues with this loom so would suspect you are looking at a module fault :(
03 Ford Galaxy 1.9 TDI 115 Ghia in Spruce Green Metallic
With cream leather interior, Full Bodykit, Remapped at 145bhp, Lowered on 18's
08 Ford Transit 2.2 TDI 115 in Frozen White
With retrofitted everything except another slidey door! :)

LAUNCH X431 Pad PRO - Scanning & Coding for all makes and models done in Wiltshire in exchange for winegums! :)

Offline columbiers

  • Default User Group
  • Regular Users
  • *
  • Posts: 35
  • Thanked: 3
  • Model: Alhambra Mk2
  • Spec: 1.9 130tdi
  • Region: South East
Re: Parking sensor problem
« Reply #2 on: April 28, 2015, 05:48:40 pm »
Hi!
Yes that's what I feared. Even used modules are at £50 upwards on Ebay -is there any way to test the module?

Vag com just says the mid right sensor is not working so that's no help. Thinking about it if it was wiring I'm sure it wouldn't be just restricted to one thin signal wire- it's certainly got + and earth.

If there's no way to test it I guess I'm left with buying a new module and trying it?

Offline Mirez

  • Pondering the next mod...
  • Webmaster
  • Accredited Users
  • *
  • Posts: 3774
  • Thanked: 180
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 03 115PS Ghia
  • First Name: Mark
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: Parking sensor problem
« Reply #3 on: April 28, 2015, 06:23:20 pm »
Yes, you can test it - fairly easy really given that the supply and ground and commoned and you've already confirmed you have both at the plug. If you have a multimeter, put it in resistance or continuity mode (have a look at the reference library ref testing glowplugs if you are new to meters) then you want to measure between that central pin at the sensor and pin 7 of C78 back at the control module.

I've just posted a wiring diagram in this thread, which may be of help.

It is possible for the wire to have broken but fairly unlikely, have you checked that the module itself is dry? If the washer pipe has detached then it can take a soaking leading to issues like this. I've taken a number of faulty modules apart, a handful have been repaired by re-soldering the pins of the connector where the joint has corroded as a result of this. If it is as a result of the water then it just depends how far gone it is!
03 Ford Galaxy 1.9 TDI 115 Ghia in Spruce Green Metallic
With cream leather interior, Full Bodykit, Remapped at 145bhp, Lowered on 18's
08 Ford Transit 2.2 TDI 115 in Frozen White
With retrofitted everything except another slidey door! :)

LAUNCH X431 Pad PRO - Scanning & Coding for all makes and models done in Wiltshire in exchange for winegums! :)

Offline columbiers

  • Default User Group
  • Regular Users
  • *
  • Posts: 35
  • Thanked: 3
  • Model: Alhambra Mk2
  • Spec: 1.9 130tdi
  • Region: South East
Re: Parking sensor problem
« Reply #4 on: May 02, 2015, 07:32:56 pm »
Thank you. Tested and wire has continuity.
opened up module, can't see any obvious problems and no dampness around it. So I've bought a new (used) module, hopefully a simple swap will solve it.

Offline SilverBeast

  • RL Contributor
  • Accredited Users
  • *
  • Posts: 499
  • Thanked: 14
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: '05 TDI (130) Ghia
  • Region: Yorkshire
Re: Parking sensor problem
« Reply #5 on: May 03, 2015, 08:05:09 am »
Have you tried swapping the sensor from the faulty location with one of the others to see if the problem moves with the sensor or stays in the same location?

Offline columbiers

  • Default User Group
  • Regular Users
  • *
  • Posts: 35
  • Thanked: 3
  • Model: Alhambra Mk2
  • Spec: 1.9 130tdi
  • Region: South East
Re: Parking sensor problem
« Reply #6 on: May 04, 2015, 10:25:37 am »
Yes, swapped the sensors around, the fault stays in the same place, middle front right. All sensors work when in any other position.

 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Last Post
1 Replies
75467 Views
Last Post April 28, 2015, 06:30:49 pm
by Mirez
7 Replies
10228 Views
Last Post April 24, 2012, 10:25:37 am
by pabinlove
3 Replies
3274 Views
Last Post June 01, 2012, 11:47:14 am
by Mirez
4 Replies
3387 Views
Last Post June 20, 2012, 08:17:23 pm
by Mirez
1 Replies
2791 Views
Last Post December 17, 2012, 08:23:57 pm
by gregers
1 Replies
2820 Views
Last Post May 12, 2013, 10:59:03 am
by Mirez

Advertisement: