Welcome, Guest. Please login or register.
Sign in with Facebook Sign in with Twitter Sign in with Google Sign in with Linkedin Sign in with Microsoft

Hello! Welcome to the Ford and Volkswagen MPV / SUV Forums.
Dedicated forums for the Ford Galaxy, S-Max, C-Max, B-Max and Kuga.
User groups for the SEAT Alhambra, Volkswagen Sharan, Touran, Tiguan and Touareg!

Owners Forums for Ford and Volkswagen MPVs / SUVs

Ford Galaxy S-Max C-Max B-Max Tourneo Connect / Volkswagen Sharan Touran Tiguan Touareg Caravelle / SEAT Alhambra Alteca 

 Mk1 and Mk2 VW Sharan  Mk1 and Mk2 Ford Galaxy  Mk1 and Mk2 SEAT Alhambra  Ford C-Max B-Max  VW Tiguan  VW Touran  Mk3 Ford Galaxy  Mk3 VW Sharan  Mk3 SEAT Alhambra  VW T4 T5 Caravelle Transporter  Ford Tourneo Connect  VW Touareg

Advertisement:


Recent Forum Topics:

Google Translate:

Ford Galaxy / VW Sharan / SEAT Alhambra Forum:

Author Topic: parking sensor problems  (Read 9226 times)

Offline pabinlove

  • *
  • Posts: 123
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 2000 1.9tdi 115
  • First Name: Paul
  • Region: East Midlands
parking sensor problems
« on: March 31, 2012, 06:25:32 PM »
hi all
Apart from all of my other problems that i have which I'm sorting in some sort of order!!
My parking sensors now have started with a glitch!
Whenever they are engaged there is a constant bleep as though I'm close to something. but even when I'm away from things they still have a constant bleep.
i have had a separated pipe from the rear wash wipe, but i though i had dried everything out, would this be the problem?
not had time to check with vag com yet as been very ill and not had the time, any help would be most welcome cheers peeps ;)

Offline Mirez

  • Pondering the next mod...
  • *
  • Posts: 3570
  • Thanked: 130
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 03 115PS Ghia
  • First Name: Mark
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: parking sensor problems
« Reply #1 on: March 31, 2012, 06:58:40 PM »
Sorry to hear your ill, hope you get better soon :)

Is it a low then high pitch beep (with flashing led in the switch) or just one tone? The former being an indication that the system is in error mode, the latter being more likely a sensor fault. Either way its most likely to be a sensor that's failed, when the ECU gets wet you generally get nothing. If its in error state then a scan should tell you exactly what the issue is. You might also want to take a read of this:

Reference Library -Galaxy parking sensor faults
03 Ford Galaxy 1.9 TDI 115 Ghia in Spruce Green Metallic
With cream leather interior, Full Bodykit, Remapped at 145bhp, Lowered on 18's
06 VW EOS 2.0 T-FSI 210 Sport in Deep Black Pearl
With red leather interior with full Caractere bodykit, Remapped at 255bhp and sitting on 19's
14 VW Tiguan 2.0 TDI 177 R-Line in Deep Black Pearl
With black leather interior, panoramic sunroof and bi-xenon headlights.
08 Ford Transit 2.2 TDI 115 in Frozen White
With retrofitted everything except another slidey door! :)

VCDS HEX/CAN - Scans/Coding done in Wiltshire in exchange for winegums! :)

Offline pabinlove

  • *
  • Posts: 123
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 2000 1.9tdi 115
  • First Name: Paul
  • Region: East Midlands
Re: parking sensor problems
« Reply #2 on: March 31, 2012, 07:02:24 PM »
hi all sorry to post again so soon, i have just sent my little lad out and all 8 sensors are ticking, if that's a sign, when you put it into reverse there now is a bleeping noise like something is getting close to the car, but when you walk in front or behind the car they work normally. been under the passenger seat and all is dry just the front bleeped bleeping, oh and the dashboard switch doesn't flash that seams to be working as normal. totally confused now

Offline Mirez

  • Pondering the next mod...
  • *
  • Posts: 3570
  • Thanked: 130
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 03 115PS Ghia
  • First Name: Mark
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: parking sensor problems
« Reply #3 on: March 31, 2012, 07:17:01 PM »
If the front sounders going off all the time then its probably one of the front sensors that's gone defective - I've seen this a few times where they get internally corroded and "sense" a non existent object permanently. VCDS is the only way to diagnose this one I'm afraid!
03 Ford Galaxy 1.9 TDI 115 Ghia in Spruce Green Metallic
With cream leather interior, Full Bodykit, Remapped at 145bhp, Lowered on 18's
06 VW EOS 2.0 T-FSI 210 Sport in Deep Black Pearl
With red leather interior with full Caractere bodykit, Remapped at 255bhp and sitting on 19's
14 VW Tiguan 2.0 TDI 177 R-Line in Deep Black Pearl
With black leather interior, panoramic sunroof and bi-xenon headlights.
08 Ford Transit 2.2 TDI 115 in Frozen White
With retrofitted everything except another slidey door! :)

VCDS HEX/CAN - Scans/Coding done in Wiltshire in exchange for winegums! :)

Offline pabinlove

  • *
  • Posts: 123
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 2000 1.9tdi 115
  • First Name: Paul
  • Region: East Midlands
Re: parking sensor problems
« Reply #4 on: March 31, 2012, 11:03:30 PM »
cheers my friend,
was thinking it might be but was hoping for an answer, being lazy at the min, so much in pain from my op, will try it in a few days, again thank you for all of you great advice

Offline pabinlove

  • *
  • Posts: 123
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 2000 1.9tdi 115
  • First Name: Paul
  • Region: East Midlands
Re: parking sensor problems
« Reply #5 on: April 23, 2012, 07:08:24 PM »
hi no need to do anything? :-[
my wife took the car through the car wash and after a day or two of p---ing about she tells me!.
sensor dried out all is working ok :( again thanks for all of the advice

Offline Mirez

  • Pondering the next mod...
  • *
  • Posts: 3570
  • Thanked: 130
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 03 115PS Ghia
  • First Name: Mark
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: parking sensor problems
« Reply #6 on: April 24, 2012, 08:32:50 AM »
Well thats good news but I suspect it'll be back! Once waters got in once it will happen again as the seals damaged :(
03 Ford Galaxy 1.9 TDI 115 Ghia in Spruce Green Metallic
With cream leather interior, Full Bodykit, Remapped at 145bhp, Lowered on 18's
06 VW EOS 2.0 T-FSI 210 Sport in Deep Black Pearl
With red leather interior with full Caractere bodykit, Remapped at 255bhp and sitting on 19's
14 VW Tiguan 2.0 TDI 177 R-Line in Deep Black Pearl
With black leather interior, panoramic sunroof and bi-xenon headlights.
08 Ford Transit 2.2 TDI 115 in Frozen White
With retrofitted everything except another slidey door! :)

VCDS HEX/CAN - Scans/Coding done in Wiltshire in exchange for winegums! :)

Offline pabinlove

  • *
  • Posts: 123
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 2000 1.9tdi 115
  • First Name: Paul
  • Region: East Midlands
Re: parking sensor problems
« Reply #7 on: April 24, 2012, 10:25:37 AM »
did have that in the back of my mind sadly, but for now fingers crossed. Now to move on to the next little problem :'(

 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Latest
2 Replies
1881 Views
Latest October 21, 2014, 09:03:05 PM
by Chrispb
14 Replies
6817 Views
Latest April 29, 2015, 04:06:50 PM
by Mirez
6 Replies
3472 Views
Latest May 04, 2015, 10:25:37 AM
by columbiers
2 Replies
2513 Views
Latest August 26, 2015, 06:32:01 PM
by meatloaf43154
6 Replies
4139 Views
Latest July 25, 2016, 01:58:11 PM
by bestfc01
22 Replies
658 Views
Latest March 23, 2019, 11:02:41 PM
by brianh

Advertisement: