Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
Sign in with Facebook Sign in with Twitter Sign in with Google Sign in with Linkedin Sign in with Microsoft

Hello! Welcome to the Ford and Volkswagen MPV / SUV Forums.
Dedicated forums for the Ford Galaxy, S-Max, C-Max, B-Max and Kuga.
User groups for the SEAT Alhambra, Volkswagen Sharan, Touran, Tiguan and Touareg!

Owners Forums for Ford and Volkswagen MPVs / SUVs

Ford Galaxy S-Max C-Max B-Max Tourneo Connect / Volkswagen Sharan Touran Tiguan Touareg Caravelle / SEAT Alhambra Alteca 

 Mk1 and Mk2 VW Sharan  Mk1 and Mk2 Ford Galaxy  Mk1 and Mk2 SEAT Alhambra  Ford C-Max B-Max  VW Tiguan  VW Touran  Mk3 Ford Galaxy  Mk3 VW Sharan  Mk3 SEAT Alhambra  VW T4 T5 Caravelle Transporter  Ford Tourneo Connect  VW Touareg

Advert:


Recent Forum Topics:

Google Translate:

Ford Galaxy / VW Sharan / SEAT Alhambra Forum:

Author Topic: Relay 109 Failure on Alhambra 2003 1.9 Tdi  (Read 750 times)

Offline bikeboy5411

  • *
  • Posts: 4
  • Thanked: 0
  • Model: Alhambra Mk2
  • Spec: 1.9 TDi
  • First Name: Jon
  • Region: South East
Relay 109 Failure on Alhambra 2003 1.9 Tdi
« on: June 04, 2019, 07:11:18 PM »
Hi there, Please can some help. On my 2003 1.9 Tdi Alhamdra the diesel pump Relay 109 was buzzing after the car stalled and failed to start.  I've replace it but car still wont start!! any ideas

Offline Jakehands

  • *
  • Posts: 108
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 04 1.9tddi 130ps
  • First Name: Jake
  • Region: West Midlands
Re: Relay 109 Failure on Alhambra 2003 1.9 Tdi
« Reply #1 on: June 04, 2019, 07:16:13 PM »
Can you hear the pump working?

Offline bikeboy5411

  • *
  • Posts: 4
  • Thanked: 0
  • Model: Alhambra Mk2
  • Spec: 1.9 TDi
  • First Name: Jon
  • Region: South East
Re: Relay 109 Failure on Alhambra 2003 1.9 Tdi
« Reply #2 on: June 04, 2019, 07:18:55 PM »
Where is that located. Is it in the tank? under the rear floor?

Offline SirDavidAlhambra

  • Sir David Alhambra.
  • *
  • Posts: 555
  • Thanked: 10
  • Model: Alhambra Mk2 Auto
  • Spec: 2006 1.9 Tdi auto
  • First Name: Dave
  • Region: South East
  • Country: United Kingdom
Re: Relay 109 Failure on Alhambra 2003 1.9 Tdi
« Reply #3 on: June 04, 2019, 07:31:06 PM »
If the relay was buzzing then there could be some sort of electrical burnout happening here. Perhaps the pump is broken and causing a short circuit that burnt out our relay? Or maybe there is a fault in the wiring. I think you should check out the fuel pump. I am, however, not a qualified mechanic (just like most of them! Ha ha!) :-)
I drive a Seat Alhambra 1.9Tdi which has 115bhp and an automatic gearbox.

I am happy to help you with all your questions. I am not a qualified mechanic but seem to be better at fixing my car than even the most experienced garages.

I have lots of friends here and very much enjoy talking with you all.

Always remember, a motor car is a serious tool and should be treated with respect. Put your safety first, always.

Offline johnnyroper

  • *
  • Posts: 2945
  • Thanked: 148
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 02 tdi 115 ghia
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: Relay 109 Failure on Alhambra 2003 1.9 Tdi
« Reply #4 on: June 05, 2019, 12:12:26 AM »
Check voltage at relay 109 coil see what you are getting,from memory this is fed from ignition switch. The buzzing and lack of running could indicate the coil is trying to pull in but does not quite have the power to do so

Offline brianh

  • *
  • Posts: 803
  • Thanked: 74
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 2001 2.3 Ghia LPG
  • First Name: Brian
  • Region: South East
  • Country: United Kingdom
Re: Relay 109 Failure on Alhambra 2003 1.9 Tdi
« Reply #5 on: June 05, 2019, 12:45:42 PM »
While your there, have a good look at the relay contacts where the relay plugs in, they can manage to push out when your swapping the relay over. Or they could be burnt or not making good contact if they have managed to stretch slightly.

Offline bikeboy5411

  • *
  • Posts: 4
  • Thanked: 0
  • Model: Alhambra Mk2
  • Spec: 1.9 TDi
  • First Name: Jon
  • Region: South East
Re: Relay 109 Failure on Alhambra 2003 1.9 Tdi
« Reply #6 on: June 05, 2019, 08:39:32 PM »
Thanks to everyone for your replies. I've tried new relay, no luck. Checked both relays at work for functionality, both only require approx 6 Vdc to energise although the coil resistance and current drawn varies for relay to relay.  I will continue fault finding at the weekend, I wont be beaten, well not yet anyway

Offline brianh

  • *
  • Posts: 803
  • Thanked: 74
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 2001 2.3 Ghia LPG
  • First Name: Brian
  • Region: South East
  • Country: United Kingdom
Re: Relay 109 Failure on Alhambra 2003 1.9 Tdi
« Reply #7 on: June 05, 2019, 10:57:52 PM »
Also from whats said above - if its fed from the ignition switch these can fail (As I've had one fail, but not doing exactly the fault you have got). The electrical bit of the switch will unclip from the barrel part and can be replaced seperately.

The feed to that relay I think comes from the bottom righthand side fuse on the 2.3 petrol models (At least if that fuse is removed, the symptoms are the same, engine won't start, and no attempt to crank, rapid flashing led on the drivers door panel). It might be worth checking the led on the door, as this will indicate if theres a problem with the immobiliser (Which is the usual problem if you have a failing 109 relay, intermittent failure to start and rapid flashing on the led).


Offline Jakehands

  • *
  • Posts: 108
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 04 1.9tddi 130ps
  • First Name: Jake
  • Region: West Midlands
Re: Relay 109 Failure on Alhambra 2003 1.9 Tdi
« Reply #8 on: June 08, 2019, 12:16:47 PM »
(At least if that fuse is removed, the symptoms are the same, engine won't start, and no attempt to crank, rapid flashing led on the drivers door panel).
These also were symptoms of a bad starter motor for me may be worth a check

Offline bikeboy5411

  • *
  • Posts: 4
  • Thanked: 0
  • Model: Alhambra Mk2
  • Spec: 1.9 TDi
  • First Name: Jon
  • Region: South East
Re: Relay 109 Failure on Alhambra 2003 1.9 Tdi
« Reply #9 on: July 01, 2019, 09:46:55 PM »
Well found the problem, having replaced relay 109 to no avail.  Broken lead on the negative battery terminal. Happy boy again

Offline SirDavidAlhambra

  • Sir David Alhambra.
  • *
  • Posts: 555
  • Thanked: 10
  • Model: Alhambra Mk2 Auto
  • Spec: 2006 1.9 Tdi auto
  • First Name: Dave
  • Region: South East
  • Country: United Kingdom
Re: Relay 109 Failure on Alhambra 2003 1.9 Tdi
« Reply #10 on: July 06, 2019, 04:36:57 PM »
Well done bikeboy, very kmpressive.

It’s always nice to get a job like that fixed yourself isn’t it.

I once had an auto electrician try to change a speaker on my car and he was clueless, had no idea how to do it at all. Sometimes a little patience and investigation pays dividends!
I drive a Seat Alhambra 1.9Tdi which has 115bhp and an automatic gearbox.

I am happy to help you with all your questions. I am not a qualified mechanic but seem to be better at fixing my car than even the most experienced garages.

I have lots of friends here and very much enjoy talking with you all.

Always remember, a motor car is a serious tool and should be treated with respect. Put your safety first, always.

 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Latest
1 Replies
2250 Views
Latest January 14, 2014, 09:09:07 PM
by gregers
2 Replies
1396 Views
Latest February 25, 2015, 10:05:20 AM
by BigSacha
14 Replies
4854 Views
Latest August 03, 2016, 11:08:24 PM
by Chrispb
17 Replies
3585 Views
Latest November 06, 2016, 07:41:11 PM
by insanitybeard
1 Replies
128 Views
Latest September 21, 2018, 09:56:44 PM
by brianh
0 Replies
605 Views
Latest January 18, 2019, 07:56:17 AM
by seatalehandro

Advertisement: