Advert:


Recent Forum Topics:

Google Translate:

Ford Galaxy / VW Sharan / SEAT Alhambra Forum:

Owners Forums for Ford and Volkswagen MPVs / SUVs

Ford Galaxy S-Max C-Max B-Max Tourneo Connect / Volkswagen Sharan Touran Tiguan Touareg Caravelle / SEAT Alhambra Alteca?

Mk1 and Mk2 VW Sharan Mk1 and Mk2 Ford Galaxy Mk1 and Mk2 SEAT AlhambraFord C-Max B-MaxVW Tiguan VW Touran Mk3 Ford GalaxyMk3 VW SharanMk3 SEAT AlhambraVW T4 T5 Caravelle TransporterFord Tourneo Connect VW Touareg

Author Topic: Rough idling and not much power, smells unburned gasoline  (Read 4794 times)

Offline gearboy

  • Default User Group
  • Standard Users
  • *
  • Posts: 19
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk1
  • Spec: 99 2.3l aut
  • Region: Non UK
Rough idling and not much power, smells unburned gasoline
« on: January 31, 2016, 03:40:20 pm »
Hello all!

I have a Ford Galaxy that I bought cheap because it ran like hell.
The first thing I noticed was that there was a leak in the exhaust gasket, and that's about the only thing I have replaced so far.
No exhaust-leaks now.

The car had been without battery for long and there were no trouble codes, but after test-driving one came up:
4173-0

And this is a scan with the car running on idle:
4175-1

I thought that the throttle position should be on 0%, but here it is at 17% without touching the pedal. Problem?
Because of that I checked the sensor with multimeter and the resistance varies between 0.5k and 4k which seems to be OK (linear movement).

I'll also add that the automatic transmission is very "hard" when changing gears, almost like you'd hit the steering wheel without safety-belt.


Offline gearboy

  • Default User Group
  • Standard Users
  • *
  • Posts: 19
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk1
  • Spec: 99 2.3l aut
  • Region: Non UK
Re: Rough idling and not much power, smells unburned gasoline
« Reply #1 on: January 31, 2016, 03:51:56 pm »
Cant seem to find the edit-button, but here is a short video clip of the engine sound.
https://www.youtube.com/watch?v=HTxH95n4vnU

Beware of higher volume after 11 seconds.

Offline johnnyroper

  • RL Contributor
  • Accredited Users
  • *
  • Posts: 3256
  • Thanked: 171
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 02 tdi 115 ghia
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: Rough idling and not much power, smells unburned gasoline
« Reply #2 on: January 31, 2016, 04:39:18 pm »
That suggests a blocked or faulty egr valve to me, I think take it off and clean out firstly and see how it goes,also make sure wiring or vac hose are good (not sure if elec or vac on 2.3)

As for the 17% throttle I can't see that is accurate data as engine would be racing,what diag software are you using? Also can you check TPS voltage?

Offline gearboy

  • Default User Group
  • Standard Users
  • *
  • Posts: 19
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk1
  • Spec: 99 2.3l aut
  • Region: Non UK
Re: Rough idling and not much power, smells unburned gasoline
« Reply #3 on: February 01, 2016, 09:19:38 pm »
That suggests a blocked or faulty egr valve to me, I think take it off and clean out firstly and see how it goes,also make sure wiring or vac hose are good (not sure if elec or vac on 2.3)

As for the 17% throttle I can't see that is accurate data as engine would be racing,what diag software are you using? Also can you check TPS voltage?

Thanks for your advice. I took the EGR-valve off and it was pretty clean, and not stuck open. I put a blind gasket between the valve and the intake manifold and plugged the vacuum hose.
I also did a DIY-leak test with some smoke and found one vacuum hose that didnt seem to be on all the way, so I pushed it in a little further.

Then I drove around for a few kilometers and the engine went very well over 2500 RPM from the start and even started going better on idle, less vibrations. I'm gonna go for a longer test drive tomorrow and see if any DTC shows up. If everything still runs fine or even improves Im gonna try and take the blind gasket off and see if it gets worse again.

If not the vacuum hose might've been the culprit?

Offline gearboy

  • Default User Group
  • Standard Users
  • *
  • Posts: 19
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk1
  • Spec: 99 2.3l aut
  • Region: Non UK
Re: Rough idling and not much power, smells unburned gasoline
« Reply #4 on: February 02, 2016, 04:39:23 pm »
So I drove around a longer run today and the system went from "not ready" to "ready for emissions testing", which I assume means basic-learning is complete.

Before driving I refitted the EGR-valve without the blind gasket, and I had the same experience today, runs fine on higher rpms but still a bit rough and "saggy" on rpms lower then 2500RPM.

No DTC's are coming up. Could there be a small vacuum leak, enough to affect the fuel ratio but not enough to trigger a code?
Aren't vaccum leaks also less noticable on higher rpms?

After getting the temperature up to ~75 celsius it runs a lot better on idle, and stabilizes around 800-900 rpm. While cold it's very rough and around 1100 rpm.

Offline alial

  • Default User Group
  • Regular Users
  • *
  • Posts: 49
  • Thanked: 0
  • Model: Sharan Mk2
  • Spec: 2002 1.9 tdi sport
  • Region: Scotland
  • Country: United Kingdom
Re: Rough idling and not much power, smells unburned gasoline
« Reply #5 on: February 02, 2016, 05:29:43 pm »
hi.. if this car had replaced clutch and flywheel it could be sound like that at low rpm..assuming that clutch and flywheel conversion or the setup not centreline ..therefore the flywheel is unbalanced with original rpm..  previous owner or mechanic tried to balance the flywheel via increasing rpm as remedy for its condition...  just my thought from old days experience..wish that may help.thnx   

Offline Chrispb

  • Mindsaysyesbodysaysnono
  • Administrator
  • Accredited Users
  • *
  • Posts: 3105
  • Thanked: 123
  • Model: Galaxy Mk2 Auto
  • Spec: 52reg TDI 115 Ghia
  • First Name: Chris
  • Region: South East
  • Country: United Kingdom
2016 Vauxhall Insignia Elite Nav in White 2.0CDTI Manual.
2009 Kia Sedona GS In Black 2.9CRDI 183PS. 5 Speed Manual WAV.
2003 MK2 Galaxy Ghia In Solid Black 1.9 TDI 115PS. 5 Speed Automatic.

Upgraded Eberspaecher booster heater  to independent heating with 7 day timer.

With VCDS lite (full version) need a code clearing or want to scan for faults in the north kent area, PM me.
All for a pint of Strongbow.

The FordMPV.com Forum - The free forum for questions and answers relating to the Ford Galaxy, S-Max and C-Max

Offline gearboy

  • Default User Group
  • Standard Users
  • *
  • Posts: 19
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk1
  • Spec: 99 2.3l aut
  • Region: Non UK
Re: Rough idling and not much power, smells unburned gasoline
« Reply #7 on: February 04, 2016, 09:28:50 pm »
Have you checked this hose in the link below.
https://www.fordmpv.com/smf2/ford-galaxy-reference-library/engine-cutting-out-when-cold/

Wow, thanks!
I plugged the hose end of that pipe using what was available:
4181-0

Et voila! After driving around and warming up the car it was a lot more smoother and power from lower RPM's is restored!
There is definitely something fishy with that PCV valve.

When I went looking at the PCV I unfortunately saw a lot of fresh oil/exhaust coming from the exhaust manifold :(
I will have to re-do the gasket and make sure everything is really flat..

4183-1
« Last Edit: February 04, 2016, 09:30:36 pm by gearboy »

Offline gearboy

  • Default User Group
  • Standard Users
  • *
  • Posts: 19
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk1
  • Spec: 99 2.3l aut
  • Region: Non UK
Re: Rough idling and not much power, smells unburned gasoline
« Reply #8 on: February 05, 2016, 05:47:06 pm »
When it rains it pours.. So I removed the exhaust manifold today and it seems the gasket is not leaking after all.
It seems the leak is coming from the EGR mount?

4186-0

I'll have a look at the PCV-valve as well...
Looks "a bit" clogged?  :'(
4188-1

Offline gearboy

  • Default User Group
  • Standard Users
  • *
  • Posts: 19
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk1
  • Spec: 99 2.3l aut
  • Region: Non UK
Re: Rough idling and not much power, smells unburned gasoline
« Reply #9 on: March 20, 2016, 01:13:10 am »
Sorry for necroing this thread, but to close it for future helping I finally found the culprit(s).

The exhaust manifold had cracks where the EGR-pipes are welded on, and exhaust leaked under load.
The other problem was one of the ignition coils, it was defective / worn out and mis-fired intermittently.

The car now runs as a dream after new coil and repaired exhaust manifold. :)

 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Last Post
5 Replies
4803 Views
Last Post October 14, 2013, 05:36:23 pm
by Fraz-ktf
10 Replies
5320 Views
Last Post July 06, 2019, 04:50:20 pm
by SirDavidAlhambra
17 Replies
10900 Views
Last Post October 24, 2015, 12:30:38 am
by gregers
1 Replies
2141 Views
Last Post February 17, 2016, 11:29:12 pm
by insanitybeard
3 Replies
2455 Views
Last Post March 19, 2016, 04:41:58 pm
by paulchearman
3 Replies
424 Views
Last Post July 30, 2020, 10:51:00 am
by johnnyroper

Advertisement: