Advert:


Recent Forum Topics:

Google Translate:

Ford Galaxy / VW Sharan / SEAT Alhambra Forum:

Owners Forums for Ford and Volkswagen MPVs / SUVs

Ford Galaxy S-Max C-Max B-Max Tourneo Connect / Volkswagen Sharan Touran Tiguan Touareg Caravelle / SEAT Alhambra Alteca?

Mk1 and Mk2 VW Sharan Mk1 and Mk2 Ford Galaxy Mk1 and Mk2 SEAT AlhambraFord C-Max B-MaxVW Tiguan VW Touran Mk3 Ford GalaxyMk3 VW SharanMk3 SEAT AlhambraVW T4 T5 Caravelle TransporterFord Tourneo Connect VW Touareg

Author Topic: starting problem  (Read 4591 times)

Offline karl s

  • Default User Group
  • Standard Users
  • *
  • Posts: 15
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2 Auto
  • Spec: ghia tdi
  • Region: East Midlands
starting problem
« on: August 21, 2016, 08:30:44 pm »
Hi folks

 My tdi mk2 auto has developed a starting problem when left for a while like it's got air in the system and runs on three when it finally does run then after a while runs perfect I drove 170 miles non stop perfect, I've changed the filter checked the fuel lines for leaks put new clips on hoses etc.

Yesterday I removed the tank pump and cleaned the gauze on the bottom which was solid with black crap and flushed the pump through etc and put it back
there's a little improvement but still like it's got air in the system when starting.
could this blockage have weakened the pump and slowed the priming process?

Offline johnnyroper

  • RL Contributor
  • Accredited Users
  • *
  • Posts: 3256
  • Thanked: 171
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 02 tdi 115 ghia
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: starting problem
« Reply #1 on: August 21, 2016, 11:49:03 pm »
Could be a number of faults causing that.

1 camshaft sensor failing,have you had a code read done?

2 injector seal leaking causing fuel run back.

3 tandem pump leak causing fuel run back.

4 thermostat valve seals on fuel filter causing fuel run back.

Do you park facing uphill?

Could try fitting some clear fuel lines between filter and engine see if gets air bubbles when left parked. Or clamp fuel lines from tank to filter just by where they enter the filter see if that helps. Just make sure you only do it to try a start then remove them.

Could clamp the fuel lines

Offline karl s

  • Default User Group
  • Standard Users
  • *
  • Posts: 15
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2 Auto
  • Spec: ghia tdi
  • Region: East Midlands
Re: starting problem
« Reply #2 on: August 22, 2016, 09:08:05 pm »
I've fitted another non return valve between the tank and filter to see I this helps

Offline karl s

  • Default User Group
  • Standard Users
  • *
  • Posts: 15
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2 Auto
  • Spec: ghia tdi
  • Region: East Midlands
Re: starting problem
« Reply #3 on: August 23, 2016, 08:05:57 pm »
I park it on flat ground the new valve has eased the issue slightly eg it's not running on three when started just sluggish starting but not lazy it's a new battery and alternator

Offline johnnyroper

  • RL Contributor
  • Accredited Users
  • *
  • Posts: 3256
  • Thanked: 171
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 02 tdi 115 ghia
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: starting problem
« Reply #4 on: August 24, 2016, 03:37:10 am »
Certainly sounds like a leak somewhere causing run back if non return has helped.

Have you got vcds?  Sounds like could also have a lazy starter,the PD needs approx 250rpm when cranking before injectors fire if you have vcds can check measure blocks see what cranking speed is.

Offline karl s

  • Default User Group
  • Standard Users
  • *
  • Posts: 15
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2 Auto
  • Spec: ghia tdi
  • Region: East Midlands
Re: starting problem
« Reply #5 on: August 28, 2016, 12:33:57 pm »
I'm taking it down the local garage to plug it in he said he would do it for a tenner, where is the crank sensor located ?

Offline insanitybeard

  • Greetings from Mr Chick!
  • Global Moderator
  • Accredited Users
  • *
  • Posts: 2453
  • Thanked: 74
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: '54 130ps TDI Ghia
  • First Name: Paul
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: starting problem
« Reply #6 on: August 28, 2016, 12:52:47 pm »
Front of the engine at the gearbox end near the flywheel/ drive plate. If you put 'crankshaft sensor' into the site search you should get a few posts come up relating to it.

EDIT: What I posted relates to the diesel, but your profile says you've got a V6 as well!
« Last Edit: August 28, 2016, 01:16:24 pm by insanitybeard »
Always learning..... Often by mistakes!

Offline karl s

  • Default User Group
  • Standard Users
  • *
  • Posts: 15
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2 Auto
  • Spec: ghia tdi
  • Region: East Midlands
Re: starting problem
« Reply #7 on: August 28, 2016, 01:13:22 pm »
Cheers, does the diagnostics pick up intermittent  faults with the relays eg 109 etc?

Offline insanitybeard

  • Greetings from Mr Chick!
  • Global Moderator
  • Accredited Users
  • *
  • Posts: 2453
  • Thanked: 74
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: '54 130ps TDI Ghia
  • First Name: Paul
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: starting problem
« Reply #8 on: August 28, 2016, 01:22:14 pm »
I would say not because relay 109 faults would kill the power to the whole engine management system, therefore no faults would be recorded!
Always learning..... Often by mistakes!

Offline karl s

  • Default User Group
  • Standard Users
  • *
  • Posts: 15
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2 Auto
  • Spec: ghia tdi
  • Region: East Midlands
Re: starting problem
« Reply #9 on: August 28, 2016, 01:28:00 pm »
Fingers crossed it's a sensor fault!

Offline karl s

  • Default User Group
  • Standard Users
  • *
  • Posts: 15
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2 Auto
  • Spec: ghia tdi
  • Region: East Midlands
Re: starting problem
« Reply #10 on: September 11, 2016, 05:27:02 pm »
Right no fault codes recorded (sorry its been a while mega busy at work)when starting from cold it starts ok but runs a bit rough on tickover for a few seconds then picks up fine and then you drive for half a mile then cuts out and is a pain to start but fine after that!!

Offline johnnyroper

  • RL Contributor
  • Accredited Users
  • *
  • Posts: 3256
  • Thanked: 171
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 02 tdi 115 ghia
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: starting problem
« Reply #11 on: September 11, 2016, 06:38:27 pm »
Air in fuel system I would think,try fitting some clear fuel line between filter and engine so you can see if any air is getting in.

Offline marinabrid

  • Default User Group
  • Accredited Users
  • *
  • Posts: 419
  • Thanked: 1
  • Model: Galaxy Mk2 Auto
  • Spec: 54 2.8 ghia
  • First Name: Martin
  • Region: Yorkshire
  • Country: United Kingdom
Re: starting problem
« Reply #12 on: September 12, 2016, 09:18:15 pm »
when we had tdi   had a similar thing, turned out to be the o ring seal on the fuel filter, got a new assembly from ebay of the plastic section that the fuel pipes push onto and needed a real good push to seat it on the filter,  but it cured a very similar problem that had bugged me for years !
got the info from local bus depo mechanic who i knew as it was a common thing on the buses.
www.themarina-bridlington.com
discount for members and an extra sausage !

Offline karl s

  • Default User Group
  • Standard Users
  • *
  • Posts: 15
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk2 Auto
  • Spec: ghia tdi
  • Region: East Midlands
Re: starting problem
« Reply #13 on: September 13, 2016, 08:06:38 pm »
I'll try that out cheers  :)

Offline johnnyroper

  • RL Contributor
  • Accredited Users
  • *
  • Posts: 3256
  • Thanked: 171
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 02 tdi 115 ghia
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: starting problem
« Reply #14 on: September 13, 2016, 10:28:05 pm »
Yes the thermostat T piece can be a common problem with drawing in air,especially if non genuine filter is fitted. But injector seals and tandem pump are also other common problems.

Personally I found fitting clear fuel pipe as temp measure enabled me to see air bubbles in system,I then clamped some pipes overnight to narrow down source of air ingress.

 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Last Post
1 Replies
4312 Views
Last Post October 19, 2012, 08:36:38 pm
by Mirez
12 Replies
14758 Views
Last Post November 29, 2012, 06:27:02 pm
by brummygit
13 Replies
9661 Views
Last Post September 07, 2013, 01:49:46 pm
by oberlisc
43 Replies
15019 Views
Last Post January 16, 2016, 06:56:30 pm
by dragosbdm
33 Replies
15097 Views
Last Post December 18, 2017, 04:36:36 pm
by johnnyroper
11 Replies
1508 Views
Last Post December 14, 2018, 12:30:09 pm
by Chrispb

Advertisement: