Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
Sign in with Facebook Sign in with Twitter Sign in with Google Sign in with Linkedin Sign in with Microsoft

Hello! Welcome to the Ford and Volkswagen MPV / SUV Forums.
Dedicated forums for the Ford Galaxy, S-Max, C-Max, B-Max and Kuga.
User groups for the SEAT Alhambra, Volkswagen Sharan, Touran, Tiguan and Touareg!

Owners Forums for Ford and Volkswagen MPVs / SUVs

Ford Galaxy S-Max C-Max B-Max Tourneo Connect / Volkswagen Sharan Touran Tiguan Touareg Caravelle / SEAT Alhambra Alteca 

 Mk1 and Mk2 VW Sharan  Mk1 and Mk2 Ford Galaxy  Mk1 and Mk2 SEAT Alhambra  Ford C-Max B-Max  VW Tiguan  VW Touran  Mk3 Ford Galaxy  Mk3 VW Sharan  Mk3 SEAT Alhambra  VW T4 T5 Caravelle Transporter  Ford Tourneo Connect  VW Touareg

Advert:


Recent Forum Topics:

Google Translate:

Ford Galaxy / VW Sharan / SEAT Alhambra Forum:

Author Topic: V reg galaxy bogging on acceleration and black smoke  (Read 3585 times)

Offline Kevmell

  • *
  • Posts: 3
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk1
  • Spec: 99 TDI 110
  • First Name: Kev mellor
  • Region: South East
V reg galaxy bogging on acceleration and black smoke
« on: August 10, 2016, 05:12:49 PM »
Recently purchased 1.9tdi 110 galaxy and everything was fine for a few days. Yesterday cut out on starting/idle after dumping black smoke from exhaust. Friend suggested fuel filter so I changed it and all seemed fine. Took for good run and was running sweet. Then started again today and idle fine drive fine for 10 mins or so then started bogging down in 1st/2nd and lots black smoke again. Then seemed to clear itself again then a few minutes later it happened again. Someone has suggested maf. Don't wanna keep throwing money at it without pin pointing the problem first. Any help would be appreciated

Offline johnnyroper

  • *
  • Posts: 2945
  • Thanked: 148
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 02 tdi 115 ghia
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: V reg galaxy bogging on acceleration and black smoke
« Reply #1 on: August 10, 2016, 06:29:18 PM »
If you suspect maf try running with unplugged vag diesels run ok with it not connected so will give idea if it's at fault.

Best thing is to get vcds plugged in though as that will give you any fault codes and also check measure blocks to see what sensors are doing.
Black smoke is over fuelling so could be lack of air or too much fuel,poss other causes coolant temp sensor incorrect readings,collapsing boost pipe restricting air to inlet?

Offline suffolkadam

  • *
  • Posts: 51
  • Thanked: 1
  • Model: Galaxy Mk3
  • Spec: 07 zetec 2.0 tdi
  • First Name: adam
  • Region: East Anglia
  • Country: United Kingdom
Re: V reg galaxy bogging on acceleration and black smoke
« Reply #2 on: August 10, 2016, 10:07:38 PM »
check the state of the air filter as well. put it out and try and also unplug the MAF and go for a run you will notice a massive decrease in power so you'll know if working or not

Offline Kevmell

  • *
  • Posts: 3
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk1
  • Spec: 99 TDI 110
  • First Name: Kev mellor
  • Region: South East
Re: V reg galaxy bogging on acceleration and black smoke
« Reply #3 on: August 10, 2016, 10:58:04 PM »
Had another suggestion of egr so that's gonna be my first port of call. Take it off clean it up and check pipe coming from it in case sorted up also. Also have ordered code reader so will give that a go when it turns up

Offline suffolkadam

  • *
  • Posts: 51
  • Thanked: 1
  • Model: Galaxy Mk3
  • Spec: 07 zetec 2.0 tdi
  • First Name: adam
  • Region: East Anglia
  • Country: United Kingdom
Re: V reg galaxy bogging on acceleration and black smoke
« Reply #4 on: August 11, 2016, 12:29:05 AM »
just use a brake and clutch sprayable cleaner on the egr . remove the spring retainer clip and remove for access give it a spray and a wipe inside.make sure the valve stem operates etc . i used a mirror to look in mine so i could see. let your spray cleaner evaporate properly and re-assemble. all good. also whack a good brand turbo/egr cleaner through the fuel system and do 100 miles or so and a good boot down the road...always do the easy before going full in.

Offline alial

  • *
  • Posts: 49
  • Thanked: 0
  • Model: Sharan Mk2
  • Spec: 2002 1.9 tdi sport
  • Region: Scotland
  • Country: United Kingdom
Re: V reg galaxy bogging on acceleration and black smoke
« Reply #5 on: August 11, 2016, 12:45:30 AM »
hi.. you have no problem starting engine and idle is ok .. so that is mean the egr valve in closed position.. i suggest to disconnect the rubber pipe(vacume pipe) from the egr ..lock it with bolt ..now the egr valve in closed position..with this applied take the car for a wee run.. if there are no any issues ..then that is mean the egr valve struggles opening and closing at some points causing these issues..i hope this helps.   
« Last Edit: August 11, 2016, 12:46:45 AM by alial »

Offline johnnyroper

  • *
  • Posts: 2945
  • Thanked: 148
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 02 tdi 115 ghia
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: V reg galaxy bogging on acceleration and black smoke
« Reply #6 on: August 11, 2016, 02:24:31 AM »
On a v plate that should have a ve engine and not PD,is egr set up the same with vac hose on top etc?

Offline Kevmell

  • *
  • Posts: 3
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk1
  • Spec: 99 TDI 110
  • First Name: Kev mellor
  • Region: South East
Re: V reg galaxy bogging on acceleration and black smoke
« Reply #7 on: August 11, 2016, 11:59:09 AM »


Sent from my SM-G925F using Tapatalk


Offline johnnyroper

  • *
  • Posts: 2945
  • Thanked: 148
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 02 tdi 115 ghia
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: V reg galaxy bogging on acceleration and black smoke
« Reply #8 on: August 11, 2016, 12:30:17 PM »
Yes that's a ve with electronic fuel injection pump not a PD.

Not sure about the egr on them but it's defo different to the PD as I cannot see it where boost pipe enters the inlet.

Have you tried unplugging the maf yet?

Offline johnnyroper

  • *
  • Posts: 2945
  • Thanked: 148
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 02 tdi 115 ghia
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: V reg galaxy bogging on acceleration and black smoke
« Reply #9 on: August 11, 2016, 06:16:58 PM »
Just had a thought those engines can suffer with map sensor issues due to split hose.
Unfortunately the map is inside the ecu and requires instrument cluster removing to get ecu out.
Might be worth a look if nothing else is found wrong.

 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Latest
4 Replies
3890 Views
Latest May 01, 2014, 11:28:29 PM
by andyzb2009
3 Replies
3118 Views
Latest January 01, 2015, 01:11:09 PM
by ScaniaMAN
28 Replies
11239 Views
Latest March 03, 2015, 04:55:09 PM
by Jahukka
60 Replies
12832 Views
Latest July 26, 2016, 09:25:40 PM
by johnnyroper
12 Replies
3219 Views
Latest August 25, 2017, 10:23:23 PM
by Indee Sarkaria
9 Replies
1474 Views
Latest July 06, 2019, 04:47:05 PM
by SirDavidAlhambra

Advertisement: