Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
Sign in with Facebook Sign in with Twitter Sign in with Google Sign in with Linkedin Sign in with Microsoft

Hello! Welcome to the Ford and Volkswagen MPV / SUV Forums.
Dedicated forums for the Ford Galaxy, S-Max, C-Max, B-Max and Kuga.
User groups for the SEAT Alhambra, Volkswagen Sharan, Touran, Tiguan and Touareg!

Owners Forums for Ford and Volkswagen MPVs / SUVs

Ford Galaxy S-Max C-Max B-Max Tourneo Connect / Volkswagen Sharan Touran Tiguan Touareg Caravelle / SEAT Alhambra Alteca 

 Mk1 and Mk2 VW Sharan  Mk1 and Mk2 Ford Galaxy  Mk1 and Mk2 SEAT Alhambra  Ford C-Max B-Max  VW Tiguan  VW Touran  Mk3 Ford Galaxy  Mk3 VW Sharan  Mk3 SEAT Alhambra  VW T4 T5 Caravelle Transporter  Ford Tourneo Connect  VW Touareg

Advert:


Recent Forum Topics:

Google Translate:

Ford Galaxy / VW Sharan / SEAT Alhambra Forum:

Author Topic: Vcds problem  (Read 3465 times)

Offline alexk

  • *
  • Posts: 165
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk1
  • Spec: 1999 zetec 110 tdi
  • Region: Ireland
Vcds problem
« on: January 23, 2014, 10:40:21 AM »
Hi, am trying to scan with vcds lite and am getting "no response from controller". Am pretty sure everything is the same as the last time I used it several months ago and then I do recall getting some codes produced from doing an engine module scan which is what I'm doing now. Should I reinstall the vagcom? That might mean messing around with the ports and coms I guess.. Is there anything different I can try? Direct access codes for modules? Thanks

Offline Chrispb

  • Mindsaysyesbodysaysnono
  • *
  • Posts: 3024
  • Thanked: 112
  • Model: Galaxy Mk2 Auto
  • Spec: 52reg TDI 115 Ghia
  • First Name: Chris
  • Region: South East
  • Country: United Kingdom
Re: Vcds problem
« Reply #1 on: January 23, 2014, 11:14:32 AM »
Fire up laptop
plug in your lead to laptop
Go to device manager
double click on ports COM & LPT
double click USB serial port
Click on Port settings tab
Then click advanced
You should now be in advanced settings for COM and a number between 1 & 4 if it's not you need to change it
Now look at Latency timer that needs to be on 2 or 3
Once done click OK OK and close device manager

Open VCDS lite and click options
Check COM port matches the one in device manager
Click test
click save
Done
2009 Kia Sedona GS In Black 2.9CRDI 183PS. 5 Speed Manual WAV.
2003 MK2 Galaxy Ghia In Solid Black 1.9 TDI 115PS. 5 Speed Automatic.

Upgraded Eberspächer booster heater  to independent heating with 7 day timer.

With VCDS lite (full version) need a code clearing or want to scan for faults in the north kent area, PM me.
All for a pint of Strongbow.

The FordMPV.com Forum - The free forum for questions and answers relating to the Ford Galaxy, S-Max and C-Max

Offline alexk

  • *
  • Posts: 165
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk1
  • Spec: 1999 zetec 110 tdi
  • Region: Ireland
Re: Vcds problem
« Reply #2 on: January 23, 2014, 12:33:18 PM »
I did all above except for latency timer settings which I could not see an option for in device manager. When I did the test in vcds it said port status ok interface found latency test good. Still getting no response from controller. Com ports both on com4. Would it help if I used the direct entry address word option to scan?

Offline Chrispb

  • Mindsaysyesbodysaysnono
  • *
  • Posts: 3024
  • Thanked: 112
  • Model: Galaxy Mk2 Auto
  • Spec: 52reg TDI 115 Ghia
  • First Name: Chris
  • Region: South East
  • Country: United Kingdom
Re: Vcds problem
« Reply #3 on: January 23, 2014, 03:01:20 PM »
Latency settings are not in device manager, it's in advanced port settings, look at the check list I gave you in the first post.

shouldn't make any difference using direct address

Can you connect to any of the other modules like Auto hvav, instruments, aux heat

What problem do you have with the car?
2009 Kia Sedona GS In Black 2.9CRDI 183PS. 5 Speed Manual WAV.
2003 MK2 Galaxy Ghia In Solid Black 1.9 TDI 115PS. 5 Speed Automatic.

Upgraded Eberspächer booster heater  to independent heating with 7 day timer.

With VCDS lite (full version) need a code clearing or want to scan for faults in the north kent area, PM me.
All for a pint of Strongbow.

The FordMPV.com Forum - The free forum for questions and answers relating to the Ford Galaxy, S-Max and C-Max

Offline alexk

  • *
  • Posts: 165
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk1
  • Spec: 1999 zetec 110 tdi
  • Region: Ireland
Re: Vcds problem
« Reply #4 on: January 23, 2014, 03:43:18 PM »
I meant in port settings. Anyway, when I did the test it came back saying latency ok. Am trying to see why the glow plug sign is flashing and turn it off. Am trying to scan with the ignition on. Next am going to try searching for modules. Any other ideas?

Offline alexk

  • *
  • Posts: 165
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk1
  • Spec: 1999 zetec 110 tdi
  • Region: Ireland
Re: Vcds problem
« Reply #5 on: January 23, 2014, 04:01:43 PM »
Ok, am getting no results from a module search... What's going wrong?

Offline alexk

  • *
  • Posts: 165
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk1
  • Spec: 1999 zetec 110 tdi
  • Region: Ireland
Re: Vcds problem
« Reply #6 on: January 23, 2014, 04:09:36 PM »
Correction - I got a result! Went to electronics 1 and to cent - elect and got the green writing coming up. Tried again in same place and now not working....

Offline alexk

  • *
  • Posts: 165
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk1
  • Spec: 1999 zetec 110 tdi
  • Region: Ireland
Re: Vcds problem
« Reply #7 on: January 23, 2014, 04:25:49 PM »
Sorry bout all that - finally found the fault!! By pressing the serial end in Constantly I could get it working (loose connection I guess) - got some fault codes and cleared them and now the flashing glow plug is gone. Result! Thanks again for all input

Offline Chrispb

  • Mindsaysyesbodysaysnono
  • *
  • Posts: 3024
  • Thanked: 112
  • Model: Galaxy Mk2 Auto
  • Spec: 52reg TDI 115 Ghia
  • First Name: Chris
  • Region: South East
  • Country: United Kingdom
Re: Vcds problem
« Reply #8 on: January 23, 2014, 04:57:56 PM »
 [GJ]

What fault codes did you get from your scan
2009 Kia Sedona GS In Black 2.9CRDI 183PS. 5 Speed Manual WAV.
2003 MK2 Galaxy Ghia In Solid Black 1.9 TDI 115PS. 5 Speed Automatic.

Upgraded Eberspächer booster heater  to independent heating with 7 day timer.

With VCDS lite (full version) need a code clearing or want to scan for faults in the north kent area, PM me.
All for a pint of Strongbow.

The FordMPV.com Forum - The free forum for questions and answers relating to the Ford Galaxy, S-Max and C-Max

Offline alexk

  • *
  • Posts: 165
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk1
  • Spec: 1999 zetec 110 tdi
  • Region: Ireland
Re: Vcds problem
« Reply #9 on: January 23, 2014, 05:54:00 PM »
Temp sensor ground to short intermittent I think

 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Latest
2 Replies
5117 Views
Latest November 25, 2012, 06:40:19 PM
by andy247gtr
0 Replies
1538 Views
Latest August 24, 2014, 11:35:31 AM
by siggieman30
0 Replies
1517 Views
Latest May 04, 2016, 12:30:41 PM
by bestfc01
6 Replies
2999 Views
Latest May 16, 2016, 09:08:43 AM
by bestfc01
9 Replies
1995 Views
Latest July 07, 2018, 09:49:23 AM
by MrBone
7 Replies
2079 Views
Latest September 29, 2018, 08:38:26 PM
by gregers

Advertisement:


SMF spam blocked by CleanTalk