Welcome, Guest. Please login or register.
Sign in with Facebook Sign in with Twitter Sign in with Google Sign in with Linkedin Sign in with Microsoft

Hello! Welcome to the Ford and Volkswagen MPV / SUV Forums.
Dedicated forums for the Ford Galaxy, S-Max, C-Max, B-Max and Kuga.
User groups for the SEAT Alhambra, Volkswagen Sharan, Touran, Tiguan and Touareg!

Owners Forums for Ford and Volkswagen MPVs / SUVs

Ford Galaxy S-Max C-Max B-Max Tourneo Connect / Volkswagen Sharan Touran Tiguan Touareg Caravelle / SEAT Alhambra Alteca 

 Mk1 and Mk2 VW Sharan  Mk1 and Mk2 Ford Galaxy  Mk1 and Mk2 SEAT Alhambra  Ford C-Max B-Max  VW Tiguan  VW Touran  Mk3 Ford Galaxy  Mk3 VW Sharan  Mk3 SEAT Alhambra  VW T4 T5 Caravelle Transporter  Ford Tourneo Connect  VW Touareg

Advertisement:


Recent Forum Topics:

Google Translate:

Ford Galaxy Mk3 Forum:

Author Topic: ERRATIC START WHEN COLD AND DASH DISPLAY DISAPPEARED ETC  (Read 235 times)

Offline pointer

  • *
  • Posts: 29
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk3
  • Spec: 07 TDCI 1.8 ZETEC
ERRATIC START WHEN COLD AND DASH DISPLAY DISAPPEARED ETC
« on: January 26, 2020, 01:23:00 PM »
This morning I found the galaxy had a dead battery!  To cut a long story short, we managed to jump start it from my son's diesel.  We then went for a 10 mile drive during which the dash board display disappeared  We stopped the engine and awaited about 10minutes when the engine started OK without any 'assistance' but the display did not reappear.

I had already booked the car in to check for the 'cold starting' but what has caused the display to disappear and for the battery to go flat?  [NE1]

Offline pointer

  • *
  • Posts: 29
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk3
  • Spec: 07 TDCI 1.8 ZETEC
Re: ERRATIC START WHEN COLD AND DASH DISPLAY DISAPPEARED ETC
« Reply #1 on: January 26, 2020, 02:50:28 PM »
After driving home and locking the car, I went back after an hour or so and unlocked/opened the door.  To my amazement, the dash screen had returned!   

I did a couple of basic checks and found battery voltage and alternator voltage were OK although I noticed the battery warning light on the dash was alight for about 10-15 seconds on start up and then went out.  Strange!!!  Any ideas? [NE1]

Offline brianh

  • *
  • Posts: 702
  • Thanked: 64
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 2001 2.3 Ghia LPG
  • First Name: Brian
  • Region: South East
  • Country: United Kingdom
Re: ERRATIC START WHEN COLD AND DASH DISPLAY DISAPPEARED ETC
« Reply #2 on: January 26, 2020, 04:07:45 PM »
I've known cars to play up in all sorts of strange ways with a flat battery, either take it off and charge it (if it will charge) or replace it if not, and you will probabbly find the problem then disappears.

Offline johnnyroper

  • *
  • Posts: 2764
  • Thanked: 129
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 02 tdi 115 ghia
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: ERRATIC START WHEN COLD AND DASH DISPLAY DISAPPEARED ETC
« Reply #3 on: January 26, 2020, 08:44:34 PM »
On 07 1.8 it will probably have smart charging aswell, the wiring loom to alternator is a common failure point on them. I had an old tranny connect that did all manner of odd things when the loom suffered corrosion damage

Offline pointer

  • *
  • Posts: 29
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk3
  • Spec: 07 TDCI 1.8 ZETEC
Re: ERRATIC START WHEN COLD AND DASH DISPLAY DISAPPEARED ETC
« Reply #4 on: January 27, 2020, 02:47:44 PM »
This morning I unlocked the car, then opened the door and the dash board screen came alive (as it should).
   
I inserted and part turned the the ignition key and waited for the glow plug indicator to extinguish before starting the car, which it did without any problems.

So does it look like a temperamental control system that caused the erratic starting when cold as well as flat battery and disappearing dash board display? [bash]

Offline brianh

  • *
  • Posts: 702
  • Thanked: 64
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 2001 2.3 Ghia LPG
  • First Name: Brian
  • Region: South East
  • Country: United Kingdom
Re: ERRATIC START WHEN COLD AND DASH DISPLAY DISAPPEARED ETC
« Reply #5 on: January 28, 2020, 10:19:18 PM »
If the battery isn't providing a stable supply, you can't expect the cars various ecus to work properly or even consistently. If the battery appears ok, check the wire mentioned above for the same reason. Ecus on most cars are usually pretty reliable, but other simple faults like the above can give you an impression there is a major problem lurking when that us t the case.

Offline pointer

  • *
  • Posts: 29
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk3
  • Spec: 07 TDCI 1.8 ZETEC
Re: ERRATIC START WHEN COLD AND DASH DISPLAY DISAPPEARED ETC
« Reply #6 on: February 05, 2020, 10:19:06 AM »
I changed the battery and it does start better although my local garage did say that due to its age and mileage the compression pressures are probably weakening a little which could affect starting.

Offline pointer

  • *
  • Posts: 29
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk3
  • Spec: 07 TDCI 1.8 ZETEC
Re: ERRATIC START WHEN COLD AND DASH DISPLAY DISAPPEARED ETC
« Reply #7 on: February 05, 2020, 10:21:40 AM »
In addition, the problem with the dashboard display is still with me so I have started another posting in a hope to overcome matters.

 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Latest
5 Replies
6917 Views
Latest July 06, 2019, 04:47:37 PM
by SirDavidAlhambra
24 Replies
8246 Views
Latest February 10, 2015, 05:45:04 PM
by Mirez
4 Replies
2505 Views
Latest December 10, 2015, 12:13:46 AM
by johnnyroper
3 Replies
932 Views
Latest April 02, 2018, 03:27:57 PM
by brianh
4 Replies
787 Views
Latest May 29, 2018, 09:51:32 PM
by brianh
20 Replies
930 Views
Latest April 02, 2019, 10:37:36 AM
by cruickgl

Advertisement: