Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
Sign in with Facebook Sign in with Twitter Sign in with Google Sign in with Linkedin Sign in with Microsoft

Hello! Welcome to the Ford and Volkswagen MPV / SUV Forums.
Dedicated forums for the Ford Galaxy, S-Max, C-Max, B-Max and Kuga.
User groups for the SEAT Alhambra, Volkswagen Sharan, Touran, Tiguan and Touareg!

Owners Forums for Ford and Volkswagen MPVs / SUVs

Ford Galaxy S-Max C-Max B-Max Tourneo Connect / Volkswagen Sharan Touran Tiguan Touareg Caravelle / SEAT Alhambra Alteca 

 Mk1 and Mk2 VW Sharan  Mk1 and Mk2 Ford Galaxy  Mk1 and Mk2 SEAT Alhambra  Ford C-Max B-Max  VW Tiguan  VW Touran  Mk3 Ford Galaxy  Mk3 VW Sharan  Mk3 SEAT Alhambra  VW T4 T5 Caravelle Transporter  Ford Tourneo Connect  VW Touareg

Advert:


Recent Forum Topics:

Google Translate:

Ford Galaxy Mk3 Forum:

Author Topic: Ford S Max poor starting  (Read 6496 times)

Offline lehodgsonfamily

  • *
  • Posts: 3
  • Thanked: 0
  • Model: S-Max
  • Spec: 07 tdi 1.8
Ford S Max poor starting
« on: June 19, 2013, 10:15:02 AM »
Hi, I am wondering if anyone has any ideas to help me with a starting issue. I have a 07 plate 1.8 tdci s.max. it has about 75k. It has developed a starting problem n that. from cold it will start, run for about 5 seconds then stop. it then takes several cranking sessions, sometimes starting and stopping again, and then will start and run fine all day....until the next morning...which is a nightmare when trying to do the school run. I have checked the wiring on top of the cam cover, that appears fine, there are no obvious leaks around the injectors or pump or pipes. any ideas?????? thanks for your advice.  :-\

Offline Chrispb

  • Mindsaysyesbodysaysnono
  • *
  • Posts: 3024
  • Thanked: 112
  • Model: Galaxy Mk2 Auto
  • Spec: 52reg TDI 115 Ghia
  • First Name: Chris
  • Region: South East
  • Country: United Kingdom
Re: Ford S Max poor starting
« Reply #1 on: June 19, 2013, 11:53:18 AM »
Hello and  [W4]

Not sure if this is relevant to the S-Max/MK3 but that sounds like the keyfob chip problem on the MK2.
Have you tried using a different key?
2009 Kia Sedona GS In Black 2.9CRDI 183PS. 5 Speed Manual WAV.
2003 MK2 Galaxy Ghia In Solid Black 1.9 TDI 115PS. 5 Speed Automatic.

Upgraded Eberspächer booster heater  to independent heating with 7 day timer.

With VCDS lite (full version) need a code clearing or want to scan for faults in the north kent area, PM me.
All for a pint of Strongbow.

The FordMPV.com Forum - The free forum for questions and answers relating to the Ford Galaxy, S-Max and C-Max

Offline lehodgsonfamily

  • *
  • Posts: 3
  • Thanked: 0
  • Model: S-Max
  • Spec: 07 tdi 1.8
Re: Ford S Max poor starting
« Reply #2 on: June 19, 2013, 01:09:55 PM »
Thanks....I,ll give it a try.

Offline gregers

  • *
  • Posts: 1711
  • Thanked: 12
  • Model: Transporter
  • Spec: vw t28 camper
  • First Name: greg
  • Region: East Midlands
  • Country: United Kingdom
Re: Ford S Max poor starting
« Reply #3 on: June 19, 2013, 09:48:45 PM »
 welcome5
have you also carried out the on board diagnostics?
this will tell you the state of your battery amongst other things.
vw t5 camper van.
reality is for people with no imagination
rip dad 21/12/10
rip mum 3/5/16
rip bruv 11/5/17
The FordMPV.com Forum - The free forum for questions and answers relating to the Ford Galaxy, S-Max and C-Max

Offline blue metal

  • Blue metal
  • *
  • Posts: 237
  • Thanked: 1
  • Model: Sharan Mk1
  • Spec: 07sporttdipd 140ps
  • Region: Scotland
  • Country: United Kingdom
Re: Ford S Max poor starting
« Reply #4 on: June 20, 2013, 04:44:52 PM »
Chris
I was browsing through forums on dmf clutch
and saw some thing about possibly poor starting if faulty clutch
affecting timing
could be a red herring though
might trigger some thoughts for you

Tony

Offline lehodgsonfamily

  • *
  • Posts: 3
  • Thanked: 0
  • Model: S-Max
  • Spec: 07 tdi 1.8
Re: Ford S Max poor starting
« Reply #5 on: June 26, 2013, 01:12:15 PM »
Thanks there are no reports on the diagnostics, battery seems good. it appears to have sorted itself out, i suspect it may have been a sticking throttle valve?? maybe it needs to come off for a good clean.  :-\

Offline gregers

  • *
  • Posts: 1711
  • Thanked: 12
  • Model: Transporter
  • Spec: vw t28 camper
  • First Name: greg
  • Region: East Midlands
  • Country: United Kingdom
Re: Ford S Max poor starting
« Reply #6 on: June 26, 2013, 10:20:37 PM »
or do an Italian tune up.
vw t5 camper van.
reality is for people with no imagination
rip dad 21/12/10
rip mum 3/5/16
rip bruv 11/5/17
The FordMPV.com Forum - The free forum for questions and answers relating to the Ford Galaxy, S-Max and C-Max

 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Latest
0 Replies
5141 Views
Latest November 19, 2013, 05:41:00 PM
by Mirez
19 Replies
10894 Views
Latest October 23, 2015, 07:57:28 AM
by johnnyroper
9 Replies
3032 Views
Latest September 06, 2016, 08:58:22 PM
by counsy
2 Replies
1439 Views
Latest July 14, 2018, 07:01:14 PM
by brianh
6 Replies
1340 Views
Latest June 06, 2019, 03:37:16 PM
by SirDavidAlhambra
2 Replies
245 Views
Latest March 01, 2020, 08:34:08 PM
by johnnyroper

Advertisement: