Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
Sign in with Facebook Sign in with Twitter Sign in with Google Sign in with Linkedin Sign in with Microsoft

Hello! Welcome to the Ford and Volkswagen MPV / SUV Forums.
Dedicated forums for the Ford Galaxy, S-Max, C-Max, B-Max and Kuga.
User groups for the SEAT Alhambra, Volkswagen Sharan, Touran, Tiguan and Touareg!

Owners Forums for Ford and Volkswagen MPVs / SUVs

Ford Galaxy S-Max C-Max B-Max Tourneo Connect / Volkswagen Sharan Touran Tiguan Touareg Caravelle / SEAT Alhambra Alteca 

 Mk1 and Mk2 VW Sharan  Mk1 and Mk2 Ford Galaxy  Mk1 and Mk2 SEAT Alhambra  Ford C-Max B-Max  VW Tiguan  VW Touran  Mk3 Ford Galaxy  Mk3 VW Sharan  Mk3 SEAT Alhambra  VW T4 T5 Caravelle Transporter  Ford Tourneo Connect  VW Touareg

We Support:


Advert:


Recent Forum Topics:

Google Translate:

Ford Galaxy Mk3 Forum:

Author Topic: Instrument Panel dead and indicator lights not working  (Read 135 times)

Offline Galajan

  • *
  • Posts: 4
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk3
  • Spec: 07 TDT Zetec
  • First Name: Jan
  • Region: London
  • Country: United Kingdom
Instrument Panel dead and indicator lights not working
« on: May 24, 2021, 06:41:56 PM »
On my 2007 Galaxy 1.8TDi the instrument panel has gone dead and none of the instruments or warning lights is working. Also the indicator and hazard lights have stopped working. Everything else seems to be working fine.
Does anyone have a clue of what could be the problem. Would it be some fuse, or is it more serious?
If anyone has any ideas of how to investigate and fix, I'd be really grateful!

Offline johnnyroper

  • *
  • Posts: 3172
  • Thanked: 164
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 02 tdi 115 ghia
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: Instrument Panel dead and indicator lights not working
« Reply #1 on: May 24, 2021, 07:23:46 PM »
First place to check has to be fuses and go from there

Offline Galajan

  • *
  • Posts: 4
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk3
  • Spec: 07 TDT Zetec
  • First Name: Jan
  • Region: London
  • Country: United Kingdom
Re: Instrument Panel dead and indicator lights not working
« Reply #2 on: May 25, 2021, 05:34:57 PM »
Thanks @johnnyroper . I've checked the fuses and all are fine. Especially the one for the "cluster", which I assume is the instrument cluster?

I've also rechecked the indicators and they are in fact working, but this is not indicated on the instrument panel, which is completely dead and shows no sign of life whatsoever.

Does anyone have any clues what to do next? Is there any hope of fixing this, or does this look like a new instrument panel is required?

Offline johnnyroper

  • *
  • Posts: 3172
  • Thanked: 164
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 02 tdi 115 ghia
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: Instrument Panel dead and indicator lights not working
« Reply #3 on: May 25, 2021, 07:09:46 PM »
As fuses are ok and itís a mark 3 before spending on new instrument cluster do a scan with diagnostics,maybe also worth disconnecting battery for a while see if that resets it

Offline Mirez

  • Pondering the next mod...
  • *
  • Posts: 3722
  • Thanked: 157
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 03 115PS Ghia
  • First Name: Mark
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: Instrument Panel dead and indicator lights not working
« Reply #4 on: May 26, 2021, 11:51:51 AM »
As JR, these have been known to reset with a battery disconnect.

Complete failure would indicate a ground problem though, there is one behind the cluster so may be worth popping it out and checking the connection. When its out, disconnect and reconnect the multiplug a few times as well.
03 Ford Galaxy 1.9 TDI 115 Ghia in Spruce Green Metallic
With cream leather interior, Full Bodykit, Remapped at 145bhp, Lowered on 18's
08 Ford Transit 2.2 TDI 115 in Frozen White
With retrofitted everything except another slidey door! :)

VCDS HEX/CAN - Scans/Coding done in Wiltshire in exchange for winegums! :)

Offline Galajan

  • *
  • Posts: 4
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk3
  • Spec: 07 TDT Zetec
  • First Name: Jan
  • Region: London
  • Country: United Kingdom
Re: Instrument Panel dead and indicator lights not working
« Reply #5 on: May 26, 2021, 01:41:58 PM »
Thanks you @johnnyroper and @Mirez!
I'll try disconnecting power and see what happens.
Thanks again!

Offline Galajan

  • *
  • Posts: 4
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk3
  • Spec: 07 TDT Zetec
  • First Name: Jan
  • Region: London
  • Country: United Kingdom
Re: Instrument Panel dead and indicator lights not working
« Reply #6 on: May 26, 2021, 02:09:25 PM »
@johnnyroper and @Mirez
So I've just been to disconnect the battery. I opened the bonnet, then realised I needed to move the car to get to my spanners at the back.
I turned on the ignition and hey presto I see that the instrument panel is back in action!
I don't know if opening the bonnet made the difference, or whether it just "fixed itself" overnight?
The dashboard stopped working during one of this weeks heavy downpours. Is it possible that water somehow caused the problem? What do the experts on this forum think?

In the mean time I'll keep an eye on things and post on here, if anything changes.

Thank you both for the kind advice. Really appreciated!

Online SirDavidAlhambra

  • Sir David Alhambra.
  • *
  • Posts: 783
  • Thanked: 19
  • Model: Alhambra Mk2 Auto
  • Spec: 2006 1.9 Tdi auto
  • First Name: Dave
  • Region: South East
  • Country: United Kingdom
Re: Instrument Panel dead and indicator lights not working
« Reply #7 on: May 26, 2021, 05:35:30 PM »
Maybe the software crashed or something and needed a reboot
I drive a Seat Alhambra 1.9Tdi which has 115bhp and an automatic gearbox.

I am happy to help you with all your questions. I am not a qualified mechanic but seem to be better at fixing my car than even the most experienced garages.

I have lots of friends here and very much enjoy talking with you all.

Always remember, a motor car is a serious tool and should be treated with respect. Put your safety first, always.

Offline brianh

  • *
  • Posts: 1027
  • Thanked: 183
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 2001 2.3 Ghia LPG
  • First Name: Brian
  • Region: South East
  • Country: United Kingdom
Re: Instrument Panel dead and indicator lights not working
« Reply #8 on: May 27, 2021, 11:15:54 PM »
Have an investigate around the carpets etc and make sure there isn't any signs of water managing to get inside the car and get into the back of the panel somehow (replacement windscreen thats been badly fitted being a possible source). Might just be coincidence or may be a loose connection thats working some of the time if your lucky, like the one Mirez pointed towards?

 

Advertisement:


SMF spam blocked by CleanTalk