Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
Sign in with Facebook Sign in with Twitter Sign in with Google Sign in with Linkedin Sign in with Microsoft

Hello! Welcome to the Ford and Volkswagen MPV / SUV Forums.
Dedicated forums for the Ford Galaxy, S-Max, C-Max, B-Max and Kuga.
User groups for the SEAT Alhambra, Volkswagen Sharan, Touran, Tiguan and Touareg!

Owners Forums for Ford and Volkswagen MPVs / SUVs

Ford Galaxy S-Max C-Max B-Max Tourneo Connect / Volkswagen Sharan Touran Tiguan Touareg Caravelle / SEAT Alhambra Alteca 

 Mk1 and Mk2 VW Sharan  Mk1 and Mk2 Ford Galaxy  Mk1 and Mk2 SEAT Alhambra  Ford C-Max B-Max  VW Tiguan  VW Touran  Mk3 Ford Galaxy  Mk3 VW Sharan  Mk3 SEAT Alhambra  VW T4 T5 Caravelle Transporter  Ford Tourneo Connect  VW Touareg

Advert:


Recent Forum Topics:

Google Translate:

Ford Galaxy Mk3 Forum:

Author Topic: not starting  (Read 2767 times)

Offline asher23

  • *
  • Posts: 11
  • Thanked: 0
  • Model: S-Max
  • Spec: 59 2.0tdci titaniu
  • First Name: Arthur
  • Region: Scotland
not starting
« on: May 27, 2014, 09:52:12 PM »
Hi took out my deisel filter for a check looked ok when i put it back together noticed theres no pressure balloon(if thats what you call it) to pressure up the fuel line so cant get the car started has any one had this before,a mate told me to tow it to start it could take a few miles to work there must be an easier way. [bash]

Offline gregers

  • *
  • Posts: 1711
  • Thanked: 12
  • Model: Transporter
  • Spec: vw t28 camper
  • First Name: greg
  • Region: East Midlands
  • Country: United Kingdom
Re: not starting
« Reply #1 on: May 27, 2014, 10:54:19 PM »
from what ive read,you have to prefill the filter and also use a priming bulb to get the fuel through and to vent the air bubbles within the filter.
vw t5 camper van.
reality is for people with no imagination
rip dad 21/12/10
rip mum 3/5/16
rip bruv 11/5/17
The FordMPV.com Forum - The free forum for questions and answers relating to the Ford Galaxy, S-Max and C-Max

Offline Mirez

  • Pondering the next mod...
  • *
  • Posts: 3658
  • Thanked: 143
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 03 115PS Ghia
  • First Name: Mark
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: not starting
« Reply #2 on: May 27, 2014, 11:23:37 PM »
It should self prime, thats what the electric pumps for! Turn the ignition on and wait 5 seconds then off and repeat 10 times. Should fire right up...
03 Ford Galaxy 1.9 TDI 115 Ghia in Spruce Green Metallic
With cream leather interior, Full Bodykit, Remapped at 145bhp, Lowered on 18's
14 VW Tiguan 2.0 TDI 177 AWD R-Line in Deep Black Pearl
With panoramic sunroof, bi-xenon headlights remapped at 205bhp.
08 Ford Transit 2.2 TDI 115 in Frozen White
With retrofitted everything except another slidey door! :)

VCDS HEX/CAN - Scans/Coding done in Wiltshire in exchange for winegums! :)

Offline insanitybeard

  • Greetings from Mr Chick!
  • *
  • Posts: 2427
  • Thanked: 71
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: '54 130ps TDI Ghia
  • First Name: Paul
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: not starting
« Reply #3 on: May 27, 2014, 11:42:44 PM »
I know some of the modern TDCI's can be a bit of a bugger to get started initially after a fuel filter change, I've always tended to use a mityvac to draw the fuel through the filter and minimise any air in the system, I've never  had any trouble starting afterwards, maybe just a couple of cranks required.
Always learning..... Often by mistakes!

Offline asher23

  • *
  • Posts: 11
  • Thanked: 0
  • Model: S-Max
  • Spec: 59 2.0tdci titaniu
  • First Name: Arthur
  • Region: Scotland
Re: not starting
« Reply #4 on: May 28, 2014, 07:35:25 PM »
Finally got it started picked up a priming pump from machine mart £12.00 put it in the outward side of the filter and sucked the fuel up took a few cranks till it fired up never doing that again8-) Thanks for the help seems to be a common problem with diesels  [drive] [drive]

Offline Chrispb

  • Mindsaysyesbodysaysnono
  • *
  • Posts: 3024
  • Thanked: 112
  • Model: Galaxy Mk2 Auto
  • Spec: 52reg TDI 115 Ghia
  • First Name: Chris
  • Region: South East
  • Country: United Kingdom
Re: not starting
« Reply #5 on: May 28, 2014, 08:15:39 PM »
 [GJ] you'll know how to do it next time now :)
2009 Kia Sedona GS In Black 2.9CRDI 183PS. 5 Speed Manual WAV.
2003 MK2 Galaxy Ghia In Solid Black 1.9 TDI 115PS. 5 Speed Automatic.

Upgraded Eberspächer booster heater  to independent heating with 7 day timer.

With VCDS lite (full version) need a code clearing or want to scan for faults in the north kent area, PM me.
All for a pint of Strongbow.

The FordMPV.com Forum - The free forum for questions and answers relating to the Ford Galaxy, S-Max and C-Max

 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Latest
3 Replies
2447 Views
Latest July 10, 2013, 06:30:43 PM
by Tezerez
3 Replies
1979 Views
Latest July 02, 2016, 03:19:48 PM
by johnnyroper
14 Replies
4337 Views
Latest September 13, 2016, 10:28:05 PM
by johnnyroper
14 Replies
3419 Views
Latest January 18, 2017, 01:40:47 PM
by tommy14
18 Replies
1319 Views
Latest November 08, 2018, 12:40:41 PM
by Chrispb
6 Replies
795 Views
Latest April 03, 2019, 06:16:41 PM
by Jakehands

Advertisement: