Welcome, Guest. Please login or register.
Sign in with Facebook Sign in with Twitter Sign in with Google Sign in with Linkedin Sign in with Microsoft

Hello! Welcome to the Ford and Volkswagen MPV / SUV Forums.
Dedicated forums for the Ford Galaxy, S-Max, C-Max, B-Max and Kuga.
User groups for the SEAT Alhambra, Volkswagen Sharan, Touran, Tiguan and Touareg!

Owners Forums for Ford and Volkswagen MPVs / SUVs

Ford Galaxy S-Max C-Max B-Max Tourneo Connect / Volkswagen Sharan Touran Tiguan Touareg Caravelle / SEAT Alhambra Alteca 

 Mk1 and Mk2 VW Sharan  Mk1 and Mk2 Ford Galaxy  Mk1 and Mk2 SEAT Alhambra  Ford C-Max B-Max  VW Tiguan  VW Touran  Mk3 Ford Galaxy  Mk3 VW Sharan  Mk3 SEAT Alhambra  VW T4 T5 Caravelle Transporter  Ford Tourneo Connect  VW Touareg

Advertisement:


Recent Forum Topics:

Google Translate:

Ford Galaxy Mk3 Forum:

Author Topic: SMAx 2.0 TDCI windscreen washers not working  (Read 3444 times)

Offline cnprior

  • *
  • Posts: 4
  • Thanked: 0
  • Model: S-Max Auto
  • Spec: 2.0 TDCI S-Max Tit
  • First Name: Christopher
  • Region: Yorkshire
SMAx 2.0 TDCI windscreen washers not working
« on: June 03, 2017, 09:47:58 AM »
Hello,
 
My screen washer on a 59 plate SMax 2.0 TDCI has stopped working. Had it into ford with an ECU problem, came back and washers had stopped working.
 
I think it might be a fuse - but unsure which fuse it specifically is. I have checked the washer motor which energises when connected to a battery......but its not getting a signal from the wiper stalk I don't think.

I have now located a fuse at F9 and F10 in the passenger footwell. I took both these 15AMP fuses out and did a continuity test on them they bleeped which says to me they are both fine. I then started the engine and pressed the windscreen washer button.......I could hear a clicking - sounded like a relay in the passenger footwell .....but the washers did not work (and I had topped up the water).
Does anyone know if there is a relay for the washers? If so where would I find this to check it out since the clicking did not seem right to me?


Hello....latest Update:-
Today I stripped out the inner wheel arch to gain access to the screenwash bottle...no such luck - the screenwash bottle can only be accessed by removal of the front bumper. However, whilst stripped down I disconnected the pump and checked it again......still whirrs when voltage applied, but I cant here this from inside the car....so I am now wondering if the stalk is at fault? Anyone know how to test the stalk?
I also disconnected the pipe from the bonnet washers. There was an electrical connection to the washers, anyone know what this does and how to test it?
With the screenwash water pipe disconnected, I tried to suck through liquid......but nothing came through, this would point to a blocked pipe to me. I have heard that there is a one way valve which can sometimes gum up near the screenwash bottle....anyone heard of this or how I can find it or clean it / test it.
Anyone got a quick link to removing the front bumper - looks a difficult job without snapping plastic clips !!!!!
Any advice appreciated.
Thanks,
Chris

Offline cnprior

  • *
  • Posts: 4
  • Thanked: 0
  • Model: S-Max Auto
  • Spec: 2.0 TDCI S-Max Tit
  • First Name: Christopher
  • Region: Yorkshire
Re: SMAx 2.0 TDCI windscreen washers not working
« Reply #1 on: June 03, 2017, 03:04:31 PM »
New update, tried to take front bumper off to access screenwasher bottle..... however had another idea. Disconnected pump and energised it from a spare battery..... this sprayed water onto front and rear screens.... so pump and pipes not blocked.... therefore how can I check the stalk? I am now thinking the button is not working correctly.... how can I check the stalk?


Ideas welcome !!

Thanks,

Chris

Offline Mirez

  • Pondering the next mod...
  • *
  • Posts: 3570
  • Thanked: 130
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 03 115PS Ghia
  • First Name: Mark
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: SMAx 2.0 TDCI windscreen washers not working
« Reply #2 on: June 03, 2017, 04:26:26 PM »
Has the clicking stopped? If you hear a click when you operate the stalk then its most likely energising a relay which would indicate the stalk is fine.

The only real way to test the stalk is by continuity test with it removed from the car.
03 Ford Galaxy 1.9 TDI 115 Ghia in Spruce Green Metallic
With cream leather interior, Full Bodykit, Remapped at 145bhp, Lowered on 18's
06 VW EOS 2.0 T-FSI 210 Sport in Deep Black Pearl
With red leather interior with full Caractere bodykit, Remapped at 255bhp and sitting on 19's
14 VW Tiguan 2.0 TDI 177 R-Line in Deep Black Pearl
With black leather interior, panoramic sunroof and bi-xenon headlights.
08 Ford Transit 2.2 TDI 115 in Frozen White
With retrofitted everything except another slidey door! :)

VCDS HEX/CAN - Scans/Coding done in Wiltshire in exchange for winegums! :)

Offline johnnyroper

  • *
  • Posts: 2699
  • Thanked: 126
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 02 tdi 115 ghia
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: SMAx 2.0 TDCI windscreen washers not working
« Reply #3 on: June 03, 2017, 06:50:12 PM »
The wires on jets will be for heating when it is cold out.

As above does the clicking still sound when operating the washer stalk? If so it suggests the stalk is working and you need to trace relay and see if there is a feed out of it.

Offline gregers

  • *
  • Posts: 1712
  • Thanked: 12
  • Model: Transporter
  • Spec: vw t28 camper
  • First Name: greg
  • Region: East Midlands
  • Country: United Kingdom
Re: SMAx 2.0 TDCI windscreen washers not working
« Reply #4 on: June 03, 2017, 09:28:46 PM »
wonder if you can spray contact cleaner down the stalk?
vw t5 camper van.
reality is for people with no imagination
rip dad 21/12/10
rip mum 3/5/16
rip bruv 11/5/17
The FordMPV.com Forum - The free forum for questions and answers relating to the Ford Galaxy, S-Max and C-Max

Offline cnprior

  • *
  • Posts: 4
  • Thanked: 0
  • Model: S-Max Auto
  • Spec: 2.0 TDCI S-Max Tit
  • First Name: Christopher
  • Region: Yorkshire
Re: SMAx 2.0 TDCI windscreen washers not working
« Reply #5 on: June 04, 2017, 10:56:12 PM »
Where are the relays located, underneath the passenger Colwell? Any idea which relay is for the widescreen washers?.... is there a colour for the relay?

Offline johnnyroper

  • *
  • Posts: 2699
  • Thanked: 126
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 02 tdi 115 ghia
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: SMAx 2.0 TDCI windscreen washers not working
« Reply #6 on: June 04, 2017, 11:10:41 PM »
Do you get alarm faults at all as they are known to suffer water ingress causing GEM to go haywire,try whipping F26 out see if that makes any difference

Offline mike wilson

  • *
  • Posts: 432
  • Thanked: 14
  • Model: Other
  • Spec: mondeo mkIV 1.8
  • Region: North East
Re: SMAx 2.0 TDCI windscreen washers not working
« Reply #7 on: June 05, 2017, 08:37:56 AM »
I _think_ you can access the washer bottle enough to do what you need to by removing the front underplate.  Might be different on the Smax.

The outlet is a push-in.  Pull it out and I bet there is a gelatinous mass blocking it.  That's happened twice to me now. 

Offline cnprior

  • *
  • Posts: 4
  • Thanked: 0
  • Model: S-Max Auto
  • Spec: 2.0 TDCI S-Max Tit
  • First Name: Christopher
  • Region: Yorkshire
Re: SMAx 2.0 TDCI windscreen washers not working
« Reply #8 on: June 14, 2017, 10:42:55 PM »
Hello, so to be honest pump now checked, pipes checked, washers working from external power to pump.... so I reckon its either stalk, relay or gem module.
1. Stalk gets pressed and relay can be heard clicking.... so I'm assuming stalk is working
2. Relay clicking e.g...therefore assuming this is working
3. Gem module? Anyone know how to check this.... had an alarm fault once, but this was three months ago.... but headlights main beam are currently not working?... connected to the washers problem..... thoughts please..... :-[

Offline johnnyroper

  • *
  • Posts: 2699
  • Thanked: 126
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 02 tdi 115 ghia
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: SMAx 2.0 TDCI windscreen washers not working
« Reply #9 on: June 14, 2017, 11:01:27 PM »
Well you have proved pump,pipes and jets by applying a direct feed.
You have also proved the stalk works as relay can be heard to operate.

In my opinion you have a gem module fault,quite how you would prove that I don't know,suppose plugging in to ford diagnostics is a start.

My next port of call would be to check the alarm for signs of water ingress as this is known to be an issue that knackers the gem.

Offline mike wilson

  • *
  • Posts: 432
  • Thanked: 14
  • Model: Other
  • Spec: mondeo mkIV 1.8
  • Region: North East
Re: SMAx 2.0 TDCI windscreen washers not working
« Reply #10 on: June 15, 2017, 09:18:46 AM »
2. Relay clicking e.g...therefore assuming this is working

Well, half of it is - and it's the half that usually goes wrong.  But you need to check that the resistance on the high current side goes to zero when the relay is activated.  It's not unknown for contacts to fail.


-https://www.fordmpv.com/smf2/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.12voltplanet.co.uk%2Fuser%2FSimplified_relay_diagram_Lg.png&hash=b34316b4172d8a44eedc86de54a2173f

So disconnect the high current side, connect a multimeter on ohms to the contacts and apply 12V to the low current side.  Polarity might be important - some relays have diodes.  If the ohms go to zero (or very, very close), the relay is OK.

 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Latest
7 Replies
4725 Views
Latest September 12, 2013, 06:14:42 PM
by knobbiewilliams
1 Replies
2181 Views
Latest September 03, 2015, 12:56:35 PM
by Mirez
2 Replies
1922 Views
Latest September 13, 2015, 12:21:21 AM
by insanitybeard
1 Replies
2852 Views
Latest May 31, 2016, 09:30:46 AM
by johnnyroper
1 Replies
1345 Views
Latest September 07, 2016, 01:23:44 PM
by johnnyroper
1 Replies
773 Views
Latest April 16, 2018, 08:47:08 AM
by johnnyroper

Advertisement: