Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
Sign in with Facebook Sign in with Twitter Sign in with Google Sign in with Linkedin Sign in with Microsoft

Hello! Welcome to the Ford and Volkswagen MPV / SUV Forums.
Dedicated forums for the Ford Galaxy, S-Max, C-Max, B-Max and Kuga.
User groups for the SEAT Alhambra, Volkswagen Sharan, Touran, Tiguan and Touareg!

Owners Forums for Ford and Volkswagen MPVs / SUVs

Ford Galaxy S-Max C-Max B-Max Tourneo Connect / Volkswagen Sharan Touran Tiguan Touareg Caravelle / SEAT Alhambra Alteca 

 Mk1 and Mk2 VW Sharan  Mk1 and Mk2 Ford Galaxy  Mk1 and Mk2 SEAT Alhambra  Ford C-Max B-Max  VW Tiguan  VW Touran  Mk3 Ford Galaxy  Mk3 VW Sharan  Mk3 SEAT Alhambra  VW T4 T5 Caravelle Transporter  Ford Tourneo Connect  VW Touareg

Advert:


Recent Forum Topics:

Google Translate:

Ford Galaxy Mk3 Forum:

Author Topic: the engine starts well but stops after approx. 30s every morning  (Read 2294 times)

Offline Sungbae Yoon

  • *
  • Posts: 4
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk3
  • Spec: 10 TDI
  • Region: Non UK
  • Country: Estonia
the engine starts well but stops after approx. 30s every morning
« on: November 06, 2016, 12:47:41 AM »
Hi
My car is Galaxy 2.0 TDCI (reg.10). 83,000miles. Its engine starts well but stops after the time between 30s and 1m. I didnt recognize the problem 1month ago, but the problem happened as  the temperature became a little lower (5-10 oC). I saw many webpages but I didn't find the case same as my car. There is no problem once starting to drive but It often happens 1-3 stops in the morning at the first start of the day. If the engine stops, it's no matter to restart the engine. Why does this problem happen only in the first start and after many seconds.
I noticed that the ignition(glow plug) light(lamp) doesn't appear when turning on. Is it related to this problem?  I think that glow plugs play a role of starting within a short time. But in this case, the engine stops after 30-60s. The garage told me that there is no problem detected by the computer.
Please give me advices or solutions about this.
Thanks for your time.
« Last Edit: November 06, 2016, 12:54:45 AM by Sungbae Yoon »

Online johnnyroper

  • *
  • Posts: 2941
  • Thanked: 147
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 02 tdi 115 ghia
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: the engine starts well but stops after approx. 30s every morning
« Reply #1 on: November 06, 2016, 06:00:31 AM »
Coolant temperature sensor not reading correctly?

Offline Sungbae Yoon

  • *
  • Posts: 4
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk3
  • Spec: 10 TDI
  • Region: Non UK
  • Country: Estonia
Re: the engine starts well but stops after approx. 30s every morning
« Reply #2 on: November 06, 2016, 07:53:08 AM »
Coolant temperature sensor not reading correctly?

Hi. Thanks for your advice.
I don't have in depth knowledge. Could you please let me know how I can check the coolant temperature senor?

Offline Sungbae Yoon

  • *
  • Posts: 4
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk3
  • Spec: 10 TDI
  • Region: Non UK
  • Country: Estonia
Re: the engine starts well but stops after approx. 30s every morning
« Reply #3 on: November 06, 2016, 10:51:42 AM »
I saw self test code C41668 this morning.
I wonder that every ford galaxy has the glow plug and I can see the lamp on display? On self test I cannot see the glow led lamp on display.

Online johnnyroper

  • *
  • Posts: 2941
  • Thanked: 147
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 02 tdi 115 ghia
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: the engine starts well but stops after approx. 30s every morning
« Reply #4 on: November 06, 2016, 11:46:56 AM »
Only way to test is plugged in to diagnostics and read the measure blocks to make sure it is registering as cold in mornings etc before being run and then make sure it rises with engine warming up.

Offline Sungbae Yoon

  • *
  • Posts: 4
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk3
  • Spec: 10 TDI
  • Region: Non UK
  • Country: Estonia
Re: the engine starts well but stops after approx. 30s every morning
« Reply #5 on: November 06, 2016, 12:42:44 PM »
Thanks.
I'll keep it to the garage for night. And will check the sensor!
I have one more question. My car (reg.10) has a glow plug lamp? Or it is one of options? I'm not sure.

Online johnnyroper

  • *
  • Posts: 2941
  • Thanked: 147
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 02 tdi 115 ghia
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: the engine starts well but stops after approx. 30s every morning
« Reply #6 on: November 06, 2016, 01:10:46 PM »
Yes it should have a glow plug lamp as it has glow plugs

 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Latest
4 Replies
2636 Views
Latest February 12, 2014, 11:37:17 PM
by Chrispb
4 Replies
4767 Views
Latest December 19, 2015, 09:35:30 PM
by gazlad1
5 Replies
5788 Views
Latest October 23, 2015, 10:18:13 PM
by technics100
2 Replies
1826 Views
Latest June 19, 2016, 10:39:05 AM
by gmorry
9 Replies
4230 Views
Latest October 21, 2017, 10:42:47 AM
by pointer
5 Replies
849 Views
Latest June 13, 2020, 08:45:51 AM
by SirDavidAlhambra

Advertisement: