Advert:


Recent Forum Topics:

Google Translate:

Ford Galaxy Mk3 Forum:

Owners Forums for Ford and Volkswagen MPVs / SUVs

Ford Galaxy S-Max C-Max B-Max Tourneo Connect / Volkswagen Sharan Touran Tiguan Touareg Caravelle / SEAT Alhambra Alteca?

Mk1 and Mk2 VW Sharan Mk1 and Mk2 Ford Galaxy Mk1 and Mk2 SEAT AlhambraFord C-Max B-MaxVW Tiguan VW Touran Mk3 Ford GalaxyMk3 VW SharanMk3 SEAT AlhambraVW T4 T5 Caravelle TransporterFord Tourneo Connect VW Touareg

Author Topic: the engine starts well but stops after approx. 30s every morning  (Read 2547 times)

Offline Sungbae Yoon

  • Default User Group
  • New Users
  • *
  • Posts: 4
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk3
  • Spec: 10 TDI
  • Region: Non UK
  • Country: Estonia
the engine starts well but stops after approx. 30s every morning
« on: November 06, 2016, 12:47:41 am »
Hi
My car is Galaxy 2.0 TDCI (reg.10). 83,000miles. Its engine starts well but stops after the time between 30s and 1m. I didnt recognize the problem 1month ago, but the problem happened as  the temperature became a little lower (5-10 oC). I saw many webpages but I didn't find the case same as my car. There is no problem once starting to drive but It often happens 1-3 stops in the morning at the first start of the day. If the engine stops, it's no matter to restart the engine. Why does this problem happen only in the first start and after many seconds.
I noticed that the ignition(glow plug) light(lamp) doesn't appear when turning on. Is it related to this problem?  I think that glow plugs play a role of starting within a short time. But in this case, the engine stops after 30-60s. The garage told me that there is no problem detected by the computer.
Please give me advices or solutions about this.
Thanks for your time.
« Last Edit: November 06, 2016, 12:54:45 am by Sungbae Yoon »

Offline johnnyroper

  • RL Contributor
  • Accredited Users
  • *
  • Posts: 3256
  • Thanked: 171
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 02 tdi 115 ghia
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: the engine starts well but stops after approx. 30s every morning
« Reply #1 on: November 06, 2016, 06:00:31 am »
Coolant temperature sensor not reading correctly?

Offline Sungbae Yoon

  • Default User Group
  • New Users
  • *
  • Posts: 4
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk3
  • Spec: 10 TDI
  • Region: Non UK
  • Country: Estonia
Re: the engine starts well but stops after approx. 30s every morning
« Reply #2 on: November 06, 2016, 07:53:08 am »
Coolant temperature sensor not reading correctly?

Hi. Thanks for your advice.
I don't have in depth knowledge. Could you please let me know how I can check the coolant temperature senor?

Offline Sungbae Yoon

  • Default User Group
  • New Users
  • *
  • Posts: 4
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk3
  • Spec: 10 TDI
  • Region: Non UK
  • Country: Estonia
Re: the engine starts well but stops after approx. 30s every morning
« Reply #3 on: November 06, 2016, 10:51:42 am »
I saw self test code C41668 this morning.
I wonder that every ford galaxy has the glow plug and I can see the lamp on display? On self test I cannot see the glow led lamp on display.

Offline johnnyroper

  • RL Contributor
  • Accredited Users
  • *
  • Posts: 3256
  • Thanked: 171
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 02 tdi 115 ghia
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: the engine starts well but stops after approx. 30s every morning
« Reply #4 on: November 06, 2016, 11:46:56 am »
Only way to test is plugged in to diagnostics and read the measure blocks to make sure it is registering as cold in mornings etc before being run and then make sure it rises with engine warming up.

Offline Sungbae Yoon

  • Default User Group
  • New Users
  • *
  • Posts: 4
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk3
  • Spec: 10 TDI
  • Region: Non UK
  • Country: Estonia
Re: the engine starts well but stops after approx. 30s every morning
« Reply #5 on: November 06, 2016, 12:42:44 pm »
Thanks.
I'll keep it to the garage for night. And will check the sensor!
I have one more question. My car (reg.10) has a glow plug lamp? Or it is one of options? I'm not sure.

Offline johnnyroper

  • RL Contributor
  • Accredited Users
  • *
  • Posts: 3256
  • Thanked: 171
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 02 tdi 115 ghia
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: the engine starts well but stops after approx. 30s every morning
« Reply #6 on: November 06, 2016, 01:10:46 pm »
Yes it should have a glow plug lamp as it has glow plugs

 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Last Post
2 Replies
2491 Views
Last Post November 09, 2012, 09:51:46 am
by alans
6 Replies
3844 Views
Last Post November 25, 2013, 08:18:48 pm
by ade03
4 Replies
2879 Views
Last Post February 12, 2014, 11:37:17 pm
by Chrispb
9 Replies
5107 Views
Last Post October 21, 2017, 10:42:47 am
by pointer
5 Replies
1070 Views
Last Post June 13, 2020, 08:45:51 am
by SirDavidAlhambra
5 Replies
536 Views
Last Post December 14, 2019, 09:14:14 am
by Jakehands

Advertisement: