Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
Sign in with Facebook Sign in with Twitter Sign in with Google Sign in with Linkedin Sign in with Microsoft

Hello! Welcome to the Ford and Volkswagen MPV / SUV Forums.
Dedicated forums for the Ford Galaxy, S-Max, C-Max, B-Max and Kuga.
User groups for the SEAT Alhambra, Volkswagen Sharan, Touran, Tiguan and Touareg!

Owners Forums for Ford and Volkswagen MPVs / SUVs

Ford Galaxy S-Max C-Max B-Max Tourneo Connect / Volkswagen Sharan Touran Tiguan Touareg Caravelle / SEAT Alhambra Alteca 

 Mk1 and Mk2 VW Sharan  Mk1 and Mk2 Ford Galaxy  Mk1 and Mk2 SEAT Alhambra  Ford C-Max B-Max  VW Tiguan  VW Touran  Mk3 Ford Galaxy  Mk3 VW Sharan  Mk3 SEAT Alhambra  VW T4 T5 Caravelle Transporter  Ford Tourneo Connect  VW Touareg

Advert:


Recent Forum Topics:

Google Translate:

Ford Galaxy Mk3 Forum:

Author Topic: turbo?  (Read 4863 times)

Offline gibbo1977

  • *
  • Posts: 11
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk3
  • Spec: 1.8tdci
  • Region: Scotland
turbo?
« on: June 20, 2015, 02:41:22 PM »
Hi guys i have an 07 1.8tdci galaxy. Was going up through the gears and heard a pop then a plume of black smoke from the exhaust! Car is in limp mode with engine malfunction light on. Has my turbo died??

Offline Chrispb

  • Mindsaysyesbodysaysnono
  • *
  • Posts: 3024
  • Thanked: 112
  • Model: Galaxy Mk2 Auto
  • Spec: 52reg TDI 115 Ghia
  • First Name: Chris
  • Region: South East
  • Country: United Kingdom
Re: turbo?
« Reply #1 on: June 20, 2015, 03:07:16 PM »
Hello and  welcome5

Sounds more like a hose has split on the air charge side.
2009 Kia Sedona GS In Black 2.9CRDI 183PS. 5 Speed Manual WAV.
2003 MK2 Galaxy Ghia In Solid Black 1.9 TDI 115PS. 5 Speed Automatic.

Upgraded Eberspächer booster heater  to independent heating with 7 day timer.

With VCDS lite (full version) need a code clearing or want to scan for faults in the north kent area, PM me.
All for a pint of Strongbow.

The FordMPV.com Forum - The free forum for questions and answers relating to the Ford Galaxy, S-Max and C-Max

Offline gibbo1977

  • *
  • Posts: 11
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk3
  • Spec: 1.8tdci
  • Region: Scotland
Re: turbo?
« Reply #2 on: June 20, 2015, 07:37:14 PM »
Hi Chris aye hopefully m8. Got codes p010f and p0299 the later points to a split hose when i googled them. Cheers

Offline gibbo1977

  • *
  • Posts: 11
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk3
  • Spec: 1.8tdci
  • Region: Scotland
Re: turbo?
« Reply #3 on: June 20, 2015, 11:18:50 PM »
Noticed this on the pipe

Offline insanitybeard

  • Greetings from Mr Chick!
  • *
  • Posts: 2427
  • Thanked: 71
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: '54 130ps TDI Ghia
  • First Name: Paul
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: turbo?
« Reply #4 on: June 21, 2015, 12:04:16 AM »
That'll do it, I don't know the plumbing layout well enough on the Mk3 to say if that hole should just be blanked off or if there is another pipe or a sensor that plugs in there.

Having said that, if this is the correct parts diagram for your spec of vehicle it looks like it could be the port for the air temp sensor.
« Last Edit: June 21, 2015, 12:26:44 AM by insanitybeard »
Always learning..... Often by mistakes!

Offline gibbo1977

  • *
  • Posts: 11
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk3
  • Spec: 1.8tdci
  • Region: Scotland
Re: turbo?
« Reply #5 on: June 21, 2015, 12:36:04 AM »
hi Paul am not clued up on mechanics but I get the feeling there should be something in that hole lol... and there is quite a bit of oil around it too

Offline insanitybeard

  • Greetings from Mr Chick!
  • *
  • Posts: 2427
  • Thanked: 71
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: '54 130ps TDI Ghia
  • First Name: Paul
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: turbo?
« Reply #6 on: June 21, 2015, 12:42:58 AM »
If there was a sensor in there then it should still be floating about loose in the engine bay somewhere attached to a cable.
Always learning..... Often by mistakes!

Offline gibbo1977

  • *
  • Posts: 11
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk3
  • Spec: 1.8tdci
  • Region: Scotland
Re: turbo?
« Reply #7 on: June 21, 2015, 12:59:11 AM »
arite I thought it would be gone.. i'll get a look tomorrow. do you think it be knackered or just needing put back in?

Offline insanitybeard

  • Greetings from Mr Chick!
  • *
  • Posts: 2427
  • Thanked: 71
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: '54 130ps TDI Ghia
  • First Name: Paul
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: turbo?
« Reply #8 on: June 21, 2015, 01:06:15 AM »
From the looks of it I'm guessing the plastic part that plugs that pipe (that the sensor itself would then fit into) is probably glued or bonded into place and this has failed, allowing the plug to blow out. Assuming there was a sensor in it then see if you can find the cable/ sensor and see what's still attached to it, I'd say it's unlikely you'll be able to just plug it back in though, more likely the pipe itself has failed and a new one will be required.
Always learning..... Often by mistakes!

Offline Mirez

  • Pondering the next mod...
  • *
  • Posts: 3658
  • Thanked: 143
  • Model: Galaxy Mk2
  • Spec: 03 115PS Ghia
  • First Name: Mark
  • Region: South West
  • Country: United Kingdom
Re: turbo?
« Reply #9 on: June 21, 2015, 06:51:40 PM »
That's a mighty big hole for a sensor, I'm fairly sure the IAT sensor is the same as used on the Mondeo and Focus which would make it a lot smaller then that hole, unless its a plate that the sensor screws onto which kinda seems an odd choice.

What side of the engine is that pipe on? Trying to work out if its pre or post intercooler.
03 Ford Galaxy 1.9 TDI 115 Ghia in Spruce Green Metallic
With cream leather interior, Full Bodykit, Remapped at 145bhp, Lowered on 18's
14 VW Tiguan 2.0 TDI 177 AWD R-Line in Deep Black Pearl
With panoramic sunroof, bi-xenon headlights remapped at 205bhp.
08 Ford Transit 2.2 TDI 115 in Frozen White
With retrofitted everything except another slidey door! :)

VCDS HEX/CAN - Scans/Coding done in Wiltshire in exchange for winegums! :)

Offline gregers

  • *
  • Posts: 1711
  • Thanked: 12
  • Model: Transporter
  • Spec: vw t28 camper
  • First Name: greg
  • Region: East Midlands
  • Country: United Kingdom
Re: turbo?
« Reply #10 on: June 21, 2015, 08:43:24 PM »
vw t5 camper van.
reality is for people with no imagination
rip dad 21/12/10
rip mum 3/5/16
rip bruv 11/5/17
The FordMPV.com Forum - The free forum for questions and answers relating to the Ford Galaxy, S-Max and C-Max

Offline gibbo1977

  • *
  • Posts: 11
  • Thanked: 0
  • Model: Galaxy Mk3
  • Spec: 1.8tdci
  • Region: Scotland
Re: turbo?
« Reply #11 on: June 27, 2015, 03:13:57 AM »
Got a new pipe put on but they dont come with the air temp sensors anymore so it had to be remapped at a ford dealership which cost £40. All going well now thanks for all the comments

 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Latest
6 Replies
3586 Views
Latest November 25, 2013, 08:18:48 PM
by ade03
11 Replies
5267 Views
Latest May 27, 2019, 10:26:27 PM
by SirDavidAlhambra
17 Replies
4160 Views
Latest March 15, 2017, 10:02:10 PM
by vpavlov
15 Replies
1060 Views
Latest January 18, 2019, 10:46:42 AM
by cravenbiker
12 Replies
1518 Views
Latest October 19, 2019, 07:09:38 AM
by SirDavidAlhambra
17 Replies
208 Views
Latest August 12, 2020, 02:19:19 PM
by Putns

Advertisement: