Ford and Volkswagen MPV Forums

Large MPVs -- Ford Galaxy / VW Sharan / SEAT Alhambra: => Mk3 Ford Galaxy / Ford S-Max => Topic started by: ga73 on June 27, 2014, 01:35:04 PM

Title: Turbo overboost - lack of power :(
Post by: ga73 on June 27, 2014, 01:35:04 PM
Hi all,

Apologies as this is my first post but only just bought my 07 plate mk3 Galaxy 2.0 TDCI Ghia, on driving it back from Scotland it seemed a little down on power compared to my 407 HDI 130 but i assumed just because it was a larger vehicle, however after plugging into diagnosis im getting an error code P0003 which shows Turbo/Supercharger overboost... from what i can read online the fix is removing the turbo and cleaning it but I cant find any guides on removing the turbo...

Can anyone give me some advise or some way of cleaning without removing the turbo that actually works..

Many thanks

Gary
Title: Re: Turbo overboost - lack of power :(
Post by: ga73 on June 28, 2014, 12:58:58 AM
Anyone?  :-(
Title: Re: Turbo overboost - lack of power :(
Post by: Chrispb on June 28, 2014, 08:53:44 AM
Hello and  welcome5

Info for the MK3 is still pretty scarce even though it's been out since 2006.

This is all I can help you with but would suggest the normal service items like fuel and air filter are changed first and a diagnostic scan to see if any thing has been logged.

[attachimg=1]

[attachimg=2]

[attachimg=3]

[attachimg=4]
Title: Re: Turbo overboost - lack of power :(
Post by: Chrispb on July 11, 2014, 01:34:06 PM
Done a bit of research on MK3 overboost, it appears the MK3 has an electronic actuator that has poor solder connections inside.
Here is a piccy from the net that shows possible faulty connections.

Symptoms glow plug light flashing, limp mode and fault code P2263

[attachimg=1]

Title: Re: Turbo overboost - lack of power :(
Post by: ga73 on July 19, 2014, 09:53:20 PM
Thanks Chris,

I havent had the fault code P2263 although do have a few others that i've listed in another post! :(

Hope i havent bought a money pit !
Title: Re: Turbo overboost - lack of power :(
Post by: johnboyad07 on September 04, 2016, 08:14:30 PM
Hi prob got a sticky wastegate like mine mine came up when I was on the a1 going north to scotland
Title: Re: Turbo overboost - lack of power :(
Post by: ebo555 on September 07, 2016, 01:37:03 AM
Anyone?  :-(

I'd recommend you eliminate the more basic stuff first  - like split/loose intercooler hoses.   Are you hearing any whistling rushing thru the air vents?

I had an overboowt error a couple of months ago and it turned out to be a split hose and an easy 20 fix.

Ebo 

Title: Re: Turbo overboost - lack of power :(
Post by: SirDavidAlhambra on June 15, 2019, 10:20:08 PM
Surely a split hose would cause underboost not overboost?!
Title: Re: Turbo overboost - lack of power :(
Post by: brianh on June 16, 2019, 05:30:32 PM
Depends what the hose connects to - if its a vacuum hose operating something else, then the split stops it controlling what it should do.